MarcS
Dobrý večer,
rád bych si sám vytvořil barevné velkoformátové diapozitivy (13x18) pomocí svého zvětšovacího přístroje.
Mohu pomocí svého Beli jednoduše změřit světlo vloženého barevného negativu
a podle toho provést expozici (cca 4–6 sekund u filmu 100 ASA), nebo to tak nefunguje,
nebo musím něco zohlednit?
Byl bych vděčný za tipy, ten film totiž není zrovna levný ;)
S pozdravem
Marc
CPD
Ahoj Marcu,
jak jsi správně poznamenal: „Film není levný.“ A právě na tom to asi ztroskotá!
Nejprve je třeba vědět, zda se má zvětšovat z negativu, nebo z diapozitivu. Pro oba formáty existovaly speciální materiály, které už bohužel nejsou k dispozici. Proti nevyhnutelnému zvýšení kontrastu při zvětšování z diapozitivu na běžný diafilm pomáhá např. předexponování. A tady budeš muset experimentovat. Abys dosáhl alespoň trochu přijatelných expozičních časů, budeš muset pracovat s šedými filtry. Zvětšovací přístroj musí být absolutně světlotěsný, jinak budeš mít v temné komoře bloudící světlo, které zakryje tvůj poměrně citlivý záznamový materiál. Použití Belisu, obávám se, můžeš asi zapomenout – ale zkus to. Vidím to spíše černě: při delších expozičních časech (kvůli šedým filtrům) dojde k posunům barev kvůli různému efektu černého štítu v jednotlivých emulzích, při krátkých expozičních časech budeš potřebovat závěrku na zvětšovacím přístroji.
Celé to funguje, dříve to tak dělaly i profesionální laboratoře, ale není to úplně triviální. Na druhou stranu: nenech se mnou odradit! :rolleyes: Možná dostaneš ještě pár optimistických tipů. B)
Ciao!
CP
CPD
Ještě mě něco napadlo:
Nejrozumnější by asi bylo, kdybys si pořídil jednoduchý fotoaparát na formát 13 x 18 cm a adaptér na kopírování diapozitivů. Předběžnému osvícení se ani tak nevyhneš. Ale v knihách o fotografii ze 70. let najdeš k tomuto tématu spoustu informací.
Co se týče filmového materiálu, v tomto formátu to vypadá spíše smutně. O něco lépe, i když ne o moc, je to u formátu 5x7 palců. Takže pokud kazety, pak 5x7".
Nebo rovnou 8x10 palců.
Ciao!
CP
MarcS
Ahoj Marcu,
jak jsi správně poznamenal: „Film není levný.“ A právě na tom to asi ztroskotá!
Nejprve je třeba vědět, zda se má zvětšovat z negativu, nebo z diapozitivu. Pro oba formáty existovaly speciální materiály, které už bohužel nejsou k dispozici. Proti nevyhnutelnému zvýšení kontrastu při zvětšování z diapozitivu na běžný diafilm pomáhá například předběžné osvícení. A tady budeš muset experimentovat. Abys dosáhl alespoň trochu přijatelných expozičních časů, budeš muset pracovat s šedými filtry. Zvětšovací přístroj musí být absolutně světlotěsný, jinak budeš mít v temné komoře bloudící světlo, které zakryje tvůj poměrně citlivý záznamový materiál. Použití Belisu, obávám se, můžeš asi zapomenout – ale zkus to. Vidím to spíše černě: při delších expozičních časech (kvůli šedým filtrům) dojde k posunům barev kvůli různému efektu černého štítu v jednotlivých emulzích, při krátkých expozičních časech budeš potřebovat závěrku na zvětšovacím přístroji.
Celé to jde, dříve to tak dělaly i profesionální laboratoře, ale není to úplně triviální. Na druhou stranu: nenech se mnou odradit! :rolleyes: Možná dostaneš ještě pár optimistických tipů. B)
Ciao!
CP
Ahoj CP,
děkuji za odpověď, krátce vysvětlím účel:
Potřebuji diapozitivy formátu 13x18 pro velkou xenonovou projekci. Takové diapozitivy jsem si už před lety nechal vyrobit v laboratoři, ale stály přes 100 €.
Wolfgg
Ahoj Marcu,
zvětšený negativ na Diaplan filmu nevytvoří velkoformátový pozitiv, ale velkoformátový negativ. Z toho barevného negativu musíš nejprve vyrobit (nechat vyrobit) diapozitiv. Ten musí být navíc měkký, protože gama diapozitivního filmu se pohybuje kolem 1,5. Nebo se chceš pustit do dobrodružství a vyvolat E6 diapozitivní film na negativ? Než vznikne něco, co se dá promítat, může se ztratit spousta materiálu. Možná schůdná a levnější cesta: zvětšit negativ na RA4 v požadované velikosti a poté v kopírovací službě zhotovit barevnou kopii v měřítku 1:1 na průhledný nosič.
S pozdravem Wolfgang
CPD
Právě jsem se poptal v „mé“ laboratoři. Ta už tuto službu nenabízí, prý už nejsou k dispozici potřebné filmové materiály.
Měj se
Wolfgg
Výňatek z přehledu sortimentu společnosti Agfa z května 1973, část „Barevné zpracovatelské filmy“:
1) Pozitivní film Agfa-M pro výrobu diapozitivů z maskovaných nebo nemaskovaných barevných negativů
(formáty 9 x 12 až 50 x 60 cm a 105 cm x 10 m)
2) Agfacolor-ZN-film pro výrobu barevných negativů podle diapozitivů (mezinegativy)
(formáty 35 mm x 10 m DP nebo 25 m DP a 61,5 mm x 15 m)
3) Agfacolor-reverzní kopírovací film pro výrobu barevných diapozitivů podle diapozitivů (diaduplikáty)
(formáty 35 mm x 50 m DP a 61,5 mm x 15 m)
(konec výňatku)
Z těchto 3 typů filmů se podle mých informací vyrábí už jen č. 3 (Kodak EDUPE a Fuji má také jeden). A to jen kvůli Hollywoodu a spol., aby mohli zachránit své údajné „staré poklady“ před zničením.
Kdo by tedy dnes přinesl film typu č. 1 nebo 2, má smůlu.
S pozdravem Wolfgang
MarcS
Ahoj Wolfgangu,
děkuji i tobě za informace. Nápad s kopií v kopírovací službě v měřítku 1:1 je dobrý, také to vyzkouším, i když se
obávám, že fólie (průhledná fólie) nevydrží 7kW projektor (diapozitivy jsem už vyzkoušel). Prostě
to zkusím.
Kodak EDUPE by byl přesně to pravé pro expozici v zvětšovacím přístroji, ale zatím jsem nenašel žádného prodejce
.
Kontaktoval jsem Martincolor, bohužel už také nevyrábějí diapozitivy, ale pracují s Duratrans. Existuje také
Duraclear, zcela průhledný barevný fotografický papír, který by pro mé účely mohl fungovat,
ale na internetu nemohu najít žádné prodejce.
Pro černobílé snímky jsem už vyzkoušel film ADOX Display, ten funguje také dobře.
S pozdravem
Marc
Wolfgg
Ahoj Marcu,
vzhledem k dnešnímu omezenému výběru materiálů by možná dávalo větší smysl zvolit digitální řešení – a to nejen jednoduchý inkoustový tisk, ale i speciální techniky, jako je sublimační tisk.
S pozdravem, Wolfgang
cfb_de
Sublimační tisk.
Skvělý nápad. A pak to celé trochu zahřejeme v 7kW projektoru a najednou máme obrázek s přechodem :)
S pozdravem,
Franz
Wolfgg
Ahoj Franti,
doufám, že takový projekční kolos má pořádný IR-blokovací filtr a pořádný ventilátor pro předlohu.
Ale ty asi stejně myslíš ty sublimační tiskárny, které přenášejí barvu z pásky na papír pomocí mírného tepla. Měl jsem na mysli jiný princip, který se bohužel jmenuje stejně. Většinou se při tom inkoustová tiskárna Epson přepne na sublimační inkoust, ten tiskne na nosný materiál, ze kterého se obraz pak pomocí horkého lisu při teplotě cca 180 °C přenese na finální materiál. Obrázky vytvořené tímto principem vydrží mnohem vyšší teploty. Více informací najdeš ve vyhledávači pod heslem „sublimační tisk“.
S pozdravem Wolfgang
MarcS
Doufám, že takový promítací kolos má pořádný IR-blokovací filtr a výkonný ventilátor pro originál.
Zásobník je dobře chlazený, ale i tak se dost zahřívá, moje starší diapozitivy jsou už pěkně ohnuté.....
Ale co vlastně Ilfochrome Clear? Ptal jsem se u LeBon na zdroje a ještě čekám. To by se
přece mohlo hodit i k promítání a je to relativně snadné na manipulaci, ne?
Pozdravy
Marc
Wolfgg
Ahoj Marcu,
pokud je tento materiál na průhledném nosiči (nikoli na neprůhledném) ještě k dostání, bylo by to také řešení; zde je ještě uveden:
http://www.ilford.com/de/products/ilfochrome/back-lit.asp
Při zpracování je však nepříjemný páchnoucí bělící prostředek s kyselinou sírovou, proto se s ním nesmí pracovat v misce, ale pouze v uzavřených nádobách, jako jsou například nádoby na vyvolávání papíru.
Ale: je to pozitivní materiál! Z barevného negativu je třeba, stejně jako u plochého filmu E6, nejprve nějakým způsobem vytvořit mezidiapozitiv se správným kontrastem, správný kontrast je zde důležitý, jinak bude výsledek na plátně vypadat hrozně.
S pozdravem Wolfgang
MarcS
Mám zprávu od Le Bon... Ilfochrome Classic je k dispozici v provedení Clear jako CC.F7
ale bohužel jen ve formátu 50 x 60 cm, 25 listů za neuvěřitelnou cenu 650 € netto...!!!
Ilfochrome je vhodný i pro promítání, protože materiál má být relativně pevný.
Fólie pro zpětné promítání z kopírovacího centra se rozhodně nehodí.
S pozdravem
Marc