erwin
Dobré odpoledne,
jelikož se nemohu úplně rozhodnout mezi černobílou, barevnou a digitální fotografií a nechci se vzdát analogové fotografie ani své fotolaboratoře, napadlo mě, že budu fotit na barevný film, sám ho vyvolám a budu s ním moci pracovat, jak se mi zlíbí. To znamená, že z něj mohu pořizovat černobílé zvětšeniny, naskenovat ho atd. Už jsem jednou zkoušel zvětšit barevný negativ na černobílý papír, ale na výsledek si už moc nevzpomínám. Teď jsem četl, že to není tak jednoduché, ale že na to existují speciální papíry nebo filmy. Může mi někdo poradit nebo dát nějaké tipy?
S pozdravem
Justus
Tandemfahren
Ahoj Justusi,
k tomu bys potřeboval panchromatický fotografický papír, který se už delší dobu nevyrábí.
Speciální filmy, co by to mělo být? Barevný film je prostě barevný film.
Pokud nechceš jít digitální cestou (skener), zbývá ti jen černobílý film pro černobílé snímky. Nebo rovnou fotit digitálně.
Takže: buď, anebo.
S pozdravem
Frank
Junkom
Ahoj,
sice úplně nechápu, jaké máš ambice, ale ano, barevnými filmy můžeš provádět expozici na běžný černobílý papír.
Sám jsem to už jednou zkusil a výsledek je v pohodě.
Expoziční časy jsou ale obrovské a kontrast je velmi slabý, takže budeš muset hodně filtrovat.
To souvisí s tím, že u barevného filmu není žádné správné... nevím co, a světlo se proto u barevného negativu musí nějak protlačit mezerami.
Teď je to samozřejmě popsáno velmi profesionálně, ale to, co jsi chtěl vědět, tam teď je.
Ano, můžeš, a ne, nepotřebuješ žádný speciální papír.
Bylo by to sice lepší, ale už se to nevyrábí.
S pozdravem ...
erwin
Ahoj,
děkuji za vaše odpovědi. Ještě to zkusím a pak se rozhodnu, jestli mi ta kvalita stačí. Jinak si pořídím nakonec dvě kamery :)
Přeji hezký večer...
piu58
To jsem kdysi v mládí zkoušel. Oranžová maska způsobuje velmi dlouhé expoziční časy a pravděpodobně naruší i kontrastní charakteristiky multigradového papíru. Tehdy jsem používal barytový papír s pevnou gradací.
Dochází k výrazným posunům v šedé škále. U krajin a architektury to ještě jde, ale nedokonalosti pleti se výrazně zvýrazní. Fotografované osoby pak vypadají starší.
Toto není náhrada za pořádnou černobílou fotografii, je to jen provizorium.
bernhardmangelsgmxde
Jo, to jde, když jsem začínal, udělal jsem si pár zvětšenin na multigradovém papíře. Jsou trochu bledé, ale to nevadí, tehdy jsem to s kontrasty stejně ještě moc nezvládal. S hlavou pro míchání barev bych přidával azurovou, dokud by nosič v projekci nebyl bezbarvý. Pak by měla být i změna gradace relativně dobře kontrolovatelná. (Tedy teoreticky, nemám s tím žádné praktické zkušenosti).
Clemens
O tom jsem už
tady něco napsal. Moje pokusy však (na rozdíl od toho, co jsem tehdy avizoval) bohužel z časových důvodů zatím moc nepokročily; váleček momentálně spí v mrazáku.
ThomasPauly
K tomuto účelu je vhodnější nemaskovaný barevný film (Rollei Digiscan CN 200) než maskovaný. Absence masky omezuje dva problémy:
(a) U papírů s gradací ovlivňuje maska gradaci, jak již bylo popsáno výše.
(B) Papíry s pevnou gradací nejsou senzibilizované, tj. jsou citlivé pouze na modré světlo. Modrá složka je však z velké části absorbována oranžovou maskou. Expoziční čas je proto zpočátku dlouhý a laboratorní expozimetry testované na černobílé fotografie neposkytují ani zdaleka použitelné hodnoty.
I nemaskovaný barevný film vypadá na papíru s gradací spíše nevýrazně a podle mých zkušeností vyžaduje alespoň gradaci 4, což zase zvýrazňuje kontrast. Papír s pevnou gradací se chová příznivěji.
Následující nevýhody však nelze tímto způsobem odstranit:
(a) Převod barev na hodnoty jasu není tónově přesný; to by bylo možné pouze s panchromatickým pozitivním materiálem, který již neexistuje.
(B) Vzhledem ke své složitější struktuře vrstev mají barevné filmy vždy nižší ostrost než černobílé filmy stejné citlivosti.
Zbývá ještě zmínit, že Rollei Digibase CN 200 (vyříznutý z leteckého filmu Agfa Aviphot) není barevným filmem s nejjemnějšími detaily ve své třídě citlivosti. Navíc s maskou samozřejmě chybí i její barevně korekční účinek. Výsledek připomíná Agfa CN 17 z 60. let.
Negativy sice umožňují jak barevné, tak černobílé pozitiva, ale v žádném z těchto případů nejsou technicky optimální. Výsledky však mohou být zajímavé, pokud se vám líbí nostalgický obrazový efekt barevných pozitivů nebo překvapivé převedení barev do odstínů šedé u černobílých pozitivů.
tepe
Clemens
Ahoj tepe,
to by šlo jen s panchromatickým pozitivním materiálem, který už neexistuje.
To není úplně pravda, jen se k němu nedá tak snadno dostat.
Zde
je opět odkaz na mé příspěvky ze dne 30.10. a 20.12.2009.
Tento materiál se nyní jmenuje ILFORD GALERIE DIGITAL SILVER a je k dispozici v lesklém a perleťovém provedení, stejně jako v barytovém (tam však pouze v rolích o šířce od 50,8 cm).
Podívej se sem:
Fotografické papíry Digital
Gut Licht,
Clemens
thomas_l
No, já to už taky zkoušel. V zásadě to funguje bez problémů, ale expoziční časy jsou dost dlouhé, jak už tu psali ostatní. Převod do šedé škály samozřejmě není přesný, protože papíry nejsou citlivé na červenou. To není nutně nevýhoda, vždyť existují i ortochromatické filmy, ale je třeba počítat s tím, že to prostě není jako obvykle ;-)
Proti nízké gradaci se dá použít protifilter a přidat magentu. Ideální to ale (v normálním případě) asi není.
S panchromatickým papírem jsem to ještě nezkoušel. Teoreticky by to mělo fungovat, výsledky by pak podle mého odhadu měly mít charakteristiku XP2 nebo BW400CN. Ale netuším, jestli to tak je.
lg Thomas
ThomasPauly
Děkuji ti, Clemensi, za tu informaci – něco nového jsem se naučil.
S (více či méně) panchromatickým materiálem by mělo být také možné při zvětšování na černobílý papír filtrovat barevné negativy, aby se tím ztmavila modrá obloha, zesvětlila zeleň listů atd., tedy v laboratoři napodobit to, co se děje u původních černobílých snímků s fotografickými filtry. Takto lze i dodatečně interpretovat jeden a tentýž negativ v různých variantách.
Možná by měl nějaký výrobce zájem o to, aby rolky Ilfordu přebalil do archů vhodných pro domácí laboratoře. Technicky by to v Bad Saarow jistě bylo možné...
S pozdravem
tepe
thomas_l
Technicky by to měl zvládnout každý, kdo má takové zařízení na řezání papíru.
Gast
Možná by Clemes mohl trochu rozložit svou roli. To by jistě přineslo pár zajímavých experimentů v širším měřítku.
€
S pozdravem Olaf