Klaus_H
Ahoj všem,
k (mírně řečeno) značně zlepšitelnému balení svitkových filmů u společnosti Fotokemika jsem se již několikrát vyjádřil. Škrábance a nedbalé připevnění nosiče filmu k zadnímu papíru kritizovali i ostatní účastníci fóra.
Na fóru Fineart v Paderbornu rozdávala společnost FOTOIMPEX svitkové filmy typu ADOX CHS 100. Zvláštností těchto filmů je jejich balení v továrně ADOX Fotowerke v Bad Saarow.
Dnes jsem oba svitkové filmy provedl expozicí a vyvolal. Výsledek byl následující:
Filmy byly pevně navinuté a uzavřené.
Oba filmy byly vloženy do fotoaparátu a vyjmuty na přímém slunečním světle.
Páska k zajištění filmu po expozici byla přesně vyrovnaná a upevněná.
V přímém srovnání s svitkovými filmy Ilford, Kodak a Fuji byly oba filmy ADOX upevněny přesně (odchylka u všech filmů 4 mm) ve stejné vzdálenosti od startovní značky. Lepidlo bylo naneseno v pravém úhlu k filmu a upevňovalo film na stejné šířce jako u jiných výrobců.
Po vyvolání se ukázalo, že i přes výměnu filmu na přímém slunci (- seriózní uživatelé se tomu snaží vyhnout! -) do filmové role neproniklo žádné světlo.
Po vysušení filmů jsem je pomocí 10násobné lupy prohledal, zda neobsahují škrábance a „vady“.
- Nenašel jsem žádné škrábance.
- Počet nalezených míst s „černými tečkami“ byl potěšitelně nízký. Z 24 snímků jsou postiženy pouze 2 snímky v okrajové oblasti.
Závěr:
Balení rolí filmu v továrně ADOX Fotowerke významně zvyšuje užitnou hodnotu filmů ADOX CHS.
Doufám, že moje pozorování nejsou založena na pozitivních „výjimkách“ z celé série.
S pozdravem,
Klaus
cfb_de
Ahoj Klausi,
děkuji za tvou velmi pozitivní recenzi! I když na přesném umístění začátku filmu v mé Flexu nezáleží (řekněme jen „mechanismus“...), díky tomuto nyní kvalitnímu balení se užitná hodnota filmů výrazně zvyšuje. Je fajn, že i v analogové oblasti dochází k pozitivním změnám!
Mirko, děkuji! Rozhodnutí pro ručně balené filmy v Bad Saarow (kde se jinak asi střílí jen na majitele nemovitostí) se zdá být správné.
S pozdravem,
Franz
Tandemfahren
€, ahoj, moment,
nemám nic proti balení v Bad Saarow, ale 2 (DVĚ?) správně zabalené svitkové filmy? To je snad revoluce?!
Projel jsem už o něco víc než jen dva filmy Foma a žádný z nich neměl žádnou vadu. To ale nic nedokazuje.
Balení mých dosavadních 12 rolí 120 CMS20 bylo však také bezchybné. Pokračujte tak dál, pak o tom brzy budeme moci něco říct.
Do té doby, plný naděje, Frank
mdeutgen
To zní velmi potěšitelně, ale už Mirko naznačil, jaká je skutečně přesná výše příplatku za filmy „natočené v Bad Saarow“? Mirko už jinde na tomto fóru nějakou částku zmínil, teď je na čase, aby se to vyjasnilo.
Myslím, že filmy nebudou k dostání za dosavadní cenu, to je každému jasné. Je na každém jednotlivci, jakou přirážku je ochoten zaplatit.
Martin
Klaus_H
?, ahoj, moment,
nemám nic proti balení v Bad Saarow, ale 2 (DVĚ?) správně zabalené svitkové filmy? To je snad revoluce?!
Projel jsem o něco víc než jen dva filmy Foma a žádný z nich neměl žádnou vadu. To přece nic nedokazuje.
Prosím, přečtěte si, o co jde, než budete psát vtipné komentáře!
Máme tu co do činění s vylepšeným produktem, který zatím není k dispozici ve velkém množství.
Považuji za samozřejmé, že když kritizujete dosavadní kvalitu, zmíníte také pozitivně významná vylepšení produktu.
S pozdravem,
Klaus
Tandemfahren
Nana Klausová,
zůstaňme nohama na zemi.
Samozřejmě jsem si přečetla, „o co jde“, děkuji. {Režim narážek vypnut}
I já mám radost, když je práce z Bad Saarowu dobrá.
Sama jsi přece řekla:
„Doufám, že moje pozorování nevycházejí z pozitivních ‚výjimek‘ v rámci celé série.“
Zdá se, že se zcela shodujeme; chci jen poukázat na číselné poměry, jinak bych asi musel použít smajlíky (což nikdy nedělám), aby si nikdo nevysvětlil moje slovo „revoluční“ špatně. Takže mír, přátelé, hned neházejte kameny.
Na zdraví, na Bad Saarow
Frank
MirkoBoeddecker
Dosud jsme zde zpracovali přibližně 9 000 svitkových filmů.
Z každých 100 filmů jsem odebral vzorek.
Zatím bez jediné reklamace.
Poloha lepených spojů je elektronicky monitorována. Pokud není svitkový film nebo papír správně slepen, stroj se zastaví a my musíme příslušný kus (svitkový film nebo papír) odstranit, znovu nastavit a pokračovat v provozu.
To se stává jednou za 3–6 minut a je to jeden z důvodů, proč je naše produktivita taková, jaká je, a vznikají tím odpovídající náklady.
Z filmů CHS 100 mám zde ještě asi 300 kusů. V pondělí je zařadím do obchodu pod číslem artiklu 41110.
V závislosti na úspěchu pak nabídku rozšíříme.
Následující filmy jsme již vyrobili:
CMS 20 svitkový film
CMS 20 svitkové filmy pro stopu (bez označení CMS 20)
PAN 25 svitkové filmy (možná ještě nejsou v internetovém obchodě)
CHS 100 svitkové filmy
S pozdravem,
Mirko
Klaus_H
Po vyvolání 12 rolí CHS 100 a 120 z Bad Saarow mohu konstatovat, že kvalita zpracování je trvale dobrá. U svitkových filmů z Balkánu jsem zatím nenarazil na žádnou roli, která by byla vyrobena dokonale.
Díky, ADOX, to je zlepšení!
Cena filmu však překročila úroveň Kodaku a Fuji! Zde by se mělo znovu pečlivě přepočítat a pokud je to problém s množstvím, co takhle atraktivní balíčky s 50 nebo 100 filmy?
S pozdravem,
Klaus
PS. 3 minuty předem s 3–4 kapkami Mirasolu na litr vody dělá u filmů CHS zázraky.
mdeutgen
Cena filmu však překročila úroveň Kodaku a Fuji! Tady by se mělo znovu pečlivě přepočítat a pokud jde o problém s objemem, co takhle nabídnout atraktivní balíčky po 50 nebo 100 filmech?
Souhlasím s hodnocením Klause, film se tak pohybuje na úrovni Ilfordu FP4plus. Nápad s balíčkem po 50 nebo dokonce 100 kusech se mi líbí, možná ho Mirko zváží.
Jsem zvědavý!
Martin
cfb_de
Může být ruční výroba s rostoucím počtem kusů nákladově výhodnější?
Vysvětli mi to prosím...
S pozdravem,
Franz
CPD
A hlavně: proč nesmí tato cena překročit cenu společnosti Ilford?
Nechci, aby mě někdo špatně pochopil, i já mám radost z nízkých cen. Ale proč by to mělo platit právě pro ADOX, a ne pro ostatní výrobce?
CP
bernhardmangelsgmxde
Cenově se sice skutečně pohybuje na úrovni FP4 a levnější je samozřejmě vždycky lepší, ale CHS100 není FP4, a pokud bych chtěl právě CHS100 a ne FP4, ale přesto bych ocenil pořádné balení, byl bych ochoten zaplatit o 70 centů za film víc. A protože Efke už existuje v „tradičním“ balení, bylo by z pohledu spotřebitele potěšující, kdyby byl film k dispozici i v kvalitním balení, jinak si přece vždycky můžu koupit Efke.
Klaus_H
Trh ukáže, zda si film za tuto cenu najde své odběratele.
Zpracování je nyní dokonalé. V tomto ohledu dosáhl úrovně Ilfordu.
U ostatních parametrů je stále patrný vliv Balkánu.
Aby bylo jasno, nechci žádný levný produkt. Mluvím o cenové úrovni srovnatelné s Kodakem a Fuji, které mají oba extrémně vysoký standard kvality.
Nejsem ochoten platit jakoukoli cenu, pokud existují jiné produkty srovnatelné nebo vyšší kvality za levnější ceny.
S pozdravem,
Klaus
PS. K prodeji zde zmíněného CHS 100 jsem již přispěl 30 filmy.
mdeutgen
Model FP4plus jsem používal jako referenční měřítko ceny, nikoli jako zlaté tele, kolem kterého se tančí. I když FP4plus rozhodně patří mezi mé oblíbené modely. Ale i model CHS100 má u mě své uplatnění.
Myslím, že to Klaus ve svém posledním příspěvku vystihl přesně: za pořádnou kvalitu je třeba zaplatit i odpovídající cenu.
CHS100 v balkánské verzi pro mě již tyto požadavky nesplňuje, při příštím nákupu se budu jednoznačně přiklánět k modelu FP4plus nebo CHS100 v balení z Bad Saarow – v závislosti na plánovaném použití.
Jsem si plně vědom toho, že Mirko se svou výrobou v Bad Saarowu to nedokáže za cenu jako Rochester, Japonsko nebo Mobberly, ale za takovou kvalitu ano. (Franzi, pod pojmem „manufaktura“ si s mými skromnými znalostmi latiny představuji ruční výrobu, „manus“ přece znamená ruka, nebo ne?)
Martin
P.S. Ještě mám dva balkánské, pak uvidíme, co se objedná!
MirkoBoeddecker
Franz má pravdu. (Poněkud zjednodušený) rozdíl mezi manufakturou a průmyslovou výrobou spočívá v tom, že manufaktura je méně mechanizovaná a klade větší důraz na ruční práci. Díky tomu se sice její jednotkové náklady ve srovnání s automatizací v optimálním případě zvyšují, zároveň se však zbavuje vysokých nákladů na údržbu strojového parku.
Je v té šťastné situaci, že může odmítat zakázky, které se nezdají být lukrativní, a vůbec realizovat malé počty kusů.
Průmyslové podniky mají většinou zájem o zvýšení počtu kusů (pokud se pohybují v oblasti klesajících mezních nákladů, tedy pokud jejich stroje mají ještě volnou kapacitu, což lze obecně předpokládat na zbytku trhu s fotografickými produkty), protože výrobní náklady na kus klesají s každým dalším vyrobeným kusem. Proto se snaží získat každou další zakázku a jsou ochotni za to obětovat i marži.
Jsme vlastně velmi spokojeni, že můžeme vůbec vyrábět dobré svitkové filmy v velmi přehledných počtech kusů za cenu, jakou má aktuální CHS 100 „Made in Bad Saarow“.
Můžete se radovat, ať už si ho teď koupíte nebo ne, že i filmy vyráběné ve velmi malých sériích (velikost série < 1000 m²) lze vyrábět v dobré kvalitě za rozumnou cenu. „Strašidlo“, že film brzy bude stát 8 EUR, to tak těžko pronásleduje.
Je nám celkem jedno, kolik filmů CHS 100 „Made in Bad Saarow“ prodáme. Pokud je o produkt zájem, spustíme stroj, vyrobíme dalších 1000 kusů a na každém filmu něco vyděláme. Pokud ne, náš člověk se věnuje něčemu jinému, např. plnění chemikálií nebo balení fotografického papíru.
Ilford mimochodem před dvěma týdny zvýšil ceny o 10 %...
Balení po 50 kusech má ale přesto cenovou výhodu, a to v obchodě. Je méně náročné zabalit 50 filmů do jednoho balíčku než 5x10. Takových 10 centů na film se možná ještě dá ušetřit. Podívám se na to.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Franz má pravdu.
Díky! :spudnikbackflip:
Klaus_H
To platí i pro manufaktury:
Výrobek lze vyrobit levněji, pokud lze náklady na pražení rozložit na větší množství výrobků.
S pozdravem,
Klaus
cfb_de
I v případě ruční výroby platí:
Výrobek lze vyrobit levněji, pokud lze náklady na pražení rozložit na větší množství výrobků.
S pozdravem,
Klaus
Pokud jsou náklady na pražení dostatečné. Zde by však rozhodujícím faktorem měly být spíše náklady na personál, které při ruční výrobě zůstávají na kus konstantní (pokud tedy lidi nepřimějete k rychlejšímu tempu práce, ale to pak stojí navíc za toho, kdo je k tomu pohání).
S pozdravem,
Franz
Klaus_H
Mezitím se objevila cena 50 eur za CHS 100 (Bad Saarow).
Pokud bude CHS 50 za tuto cenu k dostání v pořádném balení, určitě si alespoň jeden balíček pořídím.
CHS 100 je na mě přece jen trochu moc luxusní.
S pozdravem,
Klaus
thomas_l
Myslím, že ceny filmů CHS a FP4 nelze přímo srovnávat, i když samozřejmě existuje taková určitá cenová hranice, nad kterou už ten film nekupujeme, nebo jen za o něco vyšší cenu.
Pokud chceš FP4 a jeho kvalitu, koupíš si FP4. Mně každopádně zatím nenapadlo koupit si místo FP4 efke/CHS, proč taky? Efke/CHS si kupuješ kvůli jeho zvláštním vlastnostem. To neznamená, že by kvalita neměla být co nejlepší, ale je naprosto zbytečné srovnávat ho s FP4.
S pozdravem Thomas