Tandemfahren
Cześć,
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kodak-dementiert-zaghaft-article4434106.html
Szybko zgromadzić jeszcze trochę wymiarów?
Dochodzi do tego, że tęsknimy za czasami, kiedy tęskniliśmy za Kodachrome...
Niech światło będzie z wami i z Kodakiem
Frank
AchimBauer
Cześć Frank,
Brzmi to dramatycznie, ale niekoniecznie tak musi być. Przeglądałem właśnie trochę internet i zauważyłem, że firma Kodak naprawdę nie ma się najlepiej, ale właśnie ten dział zajmujący się tradycyjną fotografią srebrną, często nazywany analogowym, przynosi – choćby niewielkie – zyski jako jedyny w całej firmie. To, że Kodaku nie idzie dobrze, nie wynika z tego, że przegapili moment przejścia na nowe technologie, ale raczej z tego, że nie potrafili odpowiednio spieniężyć swojej pionierskiej pracy. Już dawno temu pracownik Kodaka wyznał mi to z głębi serca. Duża fabryka Kodaka u nas już od dawna jest wynajmowana innym firmom.
Upadłość mocno dotknęłaby firmę Leica, która kupuje czujniki od Kodaka. Również dostawy chemikaliów Kodaka wydają się być zagrożone, ponieważ zamknięto fabrykę Champignon w Anglii, która je produkowała.
Ale to tylko plotki.
Możemy jednak tylko mieć nadzieję, że w USA znajdzie się ktoś taki jak nasz gospodarz, który będzie kontynuował produkcję na małą skalę, gdyby jednak doszło do wielkiego krachu.
Pozdrawiam, Achim