matvogel
Ahoj členové fóra a fanoušci diapozitivů,
dnes večer jsem ve Fomakitu provedl reverzní vyvolání svého prvního filmu Foma 100R a přesně jsem se držel postupu podle Hilgerta/Rohledera, jak se na mnoha místech doporučuje. http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_leser_09.htm
Oficiální návod od Fomy je mezitím velmi podobný; liší se pouze doby oplachování.
Můj film je bohužel úplně černý. Sice rozeznám všechny snímky, jsou také správně vyvolány, ale na černém nosiči se jeví pouze jako jemné pozitivní stopy. Žádná průhlednost ani zdaleka...
Jedinou odchylkou od pokynů Hilgert/Rohleder bylo, že jsem bělicí lázeň skutečně přilil až po zastavení prvního vyvolání a nenechal ji stát 15 minut, jak doporučují Hilgert/Rohleder. V mnoha dalších příspěvcích se vždy poukazovalo na to, že bělicí lázeň extrémně rychle ztrácí účinnost.
Přece se nedá příliš přezářit, nebo se mýlím? Držel jsem 150 W halogenový reflektor 10 cm šikmo shora před filmem, v průhledné plechovce od CD-100 naplněné vodou, a pořád jsem to pěkně otáčel – 3 minuty, pak jsem otočil cívku Jobo a ještě 3 minuty. Příliš mnoho dobrého?
Ach, teplota byla těsně pod 21 stupňů...
Máte nějakou představu, co se pokazilo?
Moc děkuji a srdečně zdravím
Matthias
Junkom
No, už jsem si dal pár piv a trochu se mi to zamlžilo, ale tu tvoji lampu, která je docela silná, jsi s ní svítil přímo na nevyvolaný film?
Takže jsi to vyvolával při tomhle osvětlení, nebo jsi si film prohlížel až po fixaci? To první by asi byl ten důvod, to druhé by bylo v pohodě.
Zkus naskenovat nějaký vzorek.
Černá a přesto něco vidět, to zní divně…
thomas_l
Sám si sice teď úplně nedokážu představit, jak by měla vypadat pozitivní stopa na černém pozadí, ale pokud je to, co má být průhledné, černé, pak bych řekl, že bělení nefungovalo.
S pozdravem Thomas
matvogel
Sám si teď sice úplně nedokážu představit, co by měla být pozitivní stopa na černém pozadí, ale pokud je to, co má být průhledné, černé, pak bych se domníval, že bělení nefungovalo.
S pozdravem Thomas
Přesně tak, nosič je úplně černý jako uhel. Každý obrázek je rozeznatelný, ale pouze při pohledu shora, tzn. stopy obrázků jsou v emulzi jasně a zřetelně vidět jako pozitiv.
Jen by mě zajímalo, co jsem při bělení udělal špatně. Vzal jsem 270 ml destilované vody, přidal 30 ml kyseliny sírové z Fomakitu, pak 30 ml rozpuštěného manganistanu draselného z kitu, krátce promíchal a pak to dal do plechovky a během předepsaných 8 minut plechovku nakláněl obvyklým způsobem (3 naklonění každých 30 s).
Jsem bezradný...
Tandemfahren
Ahoj,
takže @Junkom, samozřejmě držel ten film, který byl nejprve vyvolán a vybělen, před lampou. Kolik piva? ;-)
Jako někdo, kdo nemá s černobílými diapozitivy moc zkušeností, mě napadá, že snímky mohly být špatně exponovány už při samotném fotografování. V tomhle ohledu dělám rád ty nejhorší chyby. Nechal jsem omylem fotoaparát na režimu M, nastavil jsem špatnou citlivost ISO...
Jako druhé mě napadá, že první vyvolání je možná nedostatečné. Vývojka vyprchala, špatné poměry (moje klasika: RODINAL 1:250 místo 1:25), příliš krátká doba/nedostatečné míchání atd.
K bělicí lázni se z nedostatku zkušeností nemohu vyjádřit. A ne, přeexponování to asi nemůžeš provést.
To je můj skromný názor. Prosím o průběžnou zprávu, protože bych to rád zkusil sám.
Ještě něco: „nosič“ (tj. okraj snímku a mezipásky. Emulze je černá, ne nosič) je po úspěšném reverzním vyvolání samozřejmě černý, co sis myslel?
S pozdravem, Frank
matvogel
Jasně, nosič je samozřejmě z průhledného polyesteru. Chtěl jsem tím jen vyjádřit, že celý film je černý, tedy že byl úspěšně vyvolán reverzní metodou. Snímky jsou rozhodně správně exponované, nepoužívám automatické fotoaparáty a spoléhám se pouze na své ruční měření expozice. Když se na emulzi podívám mírně šikmo, vidím snímky v odraženém světle velmi dobře. Zdá se tedy, že jde opravdu o problém s bělením.
Tandemfahren
Ahoj Matthiasi,
rozhodně jsem tě nechtěl vykreslit jako hlupáka. Jen jsem se chtěl ujistit, že se nevydáme špatným směrem.
Zřejmě nezbývá nic jiného, než se vrátit na start.
A ještě jednou prosím: dej mi vědět, jak to vypadá! Abych snad nespadl do stejné pasti, ne?
S napětím zdravím
Frank
Berferd
Myslím, že problém je v tom „krátkém promíchání“ – manganistan potřebuje docela dost času, než se úplně rozpustí. Vzhledem k tomu, že se roztok poměrně rychle zbarví do tmavě fialova, nejsou ještě nerozpuštěné kousky tak dobře vidět.
Pokud film při meziobrazování nebyl úplně světle žlutý (tedy s téměř neviditelnými obrazy), něco nebylo v pořádku s bělicí lázeňí.
matvogel
Myslím, že problém spočívá v tom „krátkém promíchání“ – manganistan potřebuje docela dost času, než se úplně rozpustí. Vzhledem k tomu, že se roztok poměrně rychle zbarví do tmavě fialova, nejsou v něm ještě nerozpuštěné kousky dobře vidět.
Pokud film při meziobrazování nebyl úplně světle žlutý (tedy s téměř neviditelnými obrazy), něco nebylo v pořádku s bělicí lázeňí.
Manganistan draselný je v aktuálním Fomakitu již obsažen v rozpuštěné formě. Není tedy nutné ho dlouho rozpouštět a případně filtrovat, jako tomu bylo dříve. Film byl citronově žlutý poté, co jsem ho vyndal z čisticí lázně. Poté následovala popsaná světelná orgie s mým 150W stavebním reflektorem...