Pokud máte podezření, nic vám nebrání v tom, abyste novou cívku ve tmě odvinuli až k začátku filmu a zkontrolovali správnou polohu začátku filmu (ohmatem nebo měřením).
U mnoha kamer si toho ostatně všimnete při posunu dopředu k prvnímu snímku, kdy se lepicí páska musí protlačit mezi přední hranou okénka a přítlačnou deskou, a vždy byste měli mít na paměti, kolik pohybů páky musí standardně ještě „zbývat“, aby se lepicí páska bezpečně přesunula přes okénko. Pak si toho hned všimnete, když některá z dam měla ve tmě „špatnou náladu“ (samozřejmě při lepení).
Zdravím, Wolfgang
Wolfgangu,
souhlasím s tebou, jen bych rád podotkl, že jiné firmy dokážou za mírně vyšší cenu dodávat konzistentnější kvalitu. Neklamme se, kvalitu firem Agfa (když ještě existovala v spotřebitelském segmentu), Fuji, Ilford a Kodak nelze přímo srovnávat s firmami jako Efke a Foma. Někde ten cenový rozdíl přece musí být. A sám Mirko jinde na tomto fóru napsal, jaké dodatečné náklady by vyžadovalo balení v Bad Saarow oproti balení v Chorvatsku.
Já sám jsem se mezitím dostal do bodu, kdy vědomě kupuji znovu Ilford a Kodak a ta vyšší cena mi za to stojí. V oblasti rolí fotím s mými dobrými 60 černobílými filmy ročně tak málo, že si u svých dvou 6x6 fotoaparátů nechci pamatovat, jak musím ručně korigovat polohu filmu.
Upřímně řečeno, když počítám jeden film Foma s jedenácti negativy, pak příplatek oproti Tmaxu pravděpodobně činí jen cenu dvanáctého snímku. Právě teď to nemám spočítané, ale můj pocit mi to napovídá.
Martin