Rotlicht
Dobrý den všem,
bohužel mi k tomu zatím nikdo nedokázal nic říct, proto jsem se tady zaregistroval. Takže nejprve vás všechny zdravím a hned mám první otázku:
Zná někdo z vás přístroj „CMA-Colormaster- ?P“? Nedávno jsem ho dostal jako dárek. Jedná se o expozimetr s měřicí „sondou“ nebo spíše čidlem na dlouhém kabelu. Když čidlo podržíte v záběru, vesele měří, jenže s většinou dvoucifernými hodnotami (0–100?!) si moc neporadím. Zřejmě se jedná o naměřený expoziční čas … . Zařízení lze zřejmě přepnout z jednoho displeje (expoziční čas pro černobílou fotografii?) na tři další (jeden displej pro každou barvu). Klasický barevný expozimetr?
Stručně řečeno: znáte tento přístroj a pokud ano, nemáte náhodou návod k použití? Nebo máte tušení, o jaké hodnoty se jedná a jak se používají (případně jak se kalibrují atd.)?
S pozdravem
RL
TR
Ahoj RL. Máš pravdu, je to přinejmenším základní funkce expozimetru, předpokládám:
Sondu přiložíš na místo na negativu, které je průhledné a má málo detailů – tedy na stíny, nejtmavší místa na pozdějším pozitivu. Poté otáčíš kolečkem pro nastavení času, dokud se nerozsvítí zelená (nebo prostřední) LED dioda.
Předtím však musíš přístroj jednorázově kalibrovat na svůj papír. To se provádí tak, že pomocí klasické metody testovacích proužků určíš správný expoziční čas pro daný motiv na příslušném papíře. Nyní už se na zvětšovacím přístroji nesmí nic měnit. Umístíte měřicí sondu na dané místo, nastavíte (předem zjištěnou) hodnotu v sekundách na otočném kolečku a přístroj kalibrujete otáčením druhého, malého potenciometru (musí někde být), dokud se nerozsvítí zelená LED dioda. To je třeba provést pro každý papír, protože mají různou citlivost.
Měření takovým zařízením by však mělo sloužit pouze jako dobrý orientační údaj pro první testovací proužek. Během měření musí být světlo v temné komoře vypnuté.