Rotlicht
Witam wszystkich,
niestety jak dotąd nikt nie był w stanie mi nic na ten temat powiedzieć, dlatego zarejestrowałem się tutaj. A więc najpierw „cześć” dla wszystkich, a zaraz potem moje pierwsze pytanie:
Czy ktoś z was zna „CMA-Colormaster- ?P”? Niedawno dostałem go w prezencie. Jest to miernik ekspozycji z „sondą” pomiarową lub raczej czujnikiem na długim kablu. Gdy trzyma się czujnik w kierunku zdjęcia, mierzy on bez problemu, ale nie bardzo wiem, co zrobić z wartościami, które zazwyczaj są dwucyfrowe (0–100?!). Najwyraźniej jest to ustalony czas naświetlania… . Urządzenie można najwyraźniej przełączyć z jednego wyświetlacza (czas naświetlania dla czarno-białego?) na trzy kolejne (po jednym wyświetlaczu na każdy kolor). Klasyczny miernik ekspozycji kolorowej?
Krótko mówiąc: znacie to urządzenie, a jeśli tak, to może macie nawet instrukcję obsługi? A może macie pojęcie, co oznaczają te wyliczone wartości i jak z nich korzystać (ewentualnie jak je skalibrować itp.)?
Pozdrawiam serdecznie
RL
TR
Cześć RL. Masz rację, to przynajmniej podstawowa funkcja pomiaru ekspozycji, jak sądzę:
Umieszczasz sondę w miejscu na negatywie, które jest przezroczyste i ma niewielką ilość szczegółów – czyli w cieniach, najciemniejszych miejscach przyszłego pozytywu. Następnie obracasz pokrętłem czasu, aż zapali się zielona (lub środkowa) dioda LED.
Wcześniej musisz jednak jednorazowo skalibrować urządzenie do swojego papieru. Odbywa się to poprzez określenie prawidłowego czasu naświetlania dla danego motywu na odpowiednim papierze za pomocą klasycznej metody pasków testowych. Teraz nie wolno już nic zmieniać w powiększalniku. Umieść sondę pomiarową w wybranym miejscu, ustaw (wcześniej ustaloną) wartość w sekundach na pokrętle i skalibruj urządzenie, obracając drugim, małym potencjometrem (musi gdzieś być), aż zapali się zielona dioda LED. Należy to zrobić dla każdego papieru, ponieważ mają one różną czułość.
Pomiar za pomocą takiego urządzenia powinien jednak służyć jedynie jako dobra wartość orientacyjna dla pierwszego paska testowego. Podczas pomiaru światło w ciemni musi być wyłączone.