Ahoj milá fórumová komunito,
poté, co mě Orwo NP20 ve vývojce RODINAL 1+40 doslova „ohromil“, chtěl jsem vyzkoušet (jak doufám) podobný film v podobě Adox CHS 50. Samotná emulze se mi také velmi líbí, co se týče rozlišení tónů a jemného zrna/bohatosti detailů (naopak bych nejraději vyhodil svou zásobu APX 100 rovnou do koše).
Bohužel jsou s tímto filmem ještě dva problémy: Zaprvé je nosič ještě velmi lehce zbarven do růžova. Vzhledem k nedostatku zkušeností s tímto filmem nevím, zda je to problém, nebo zda to lze zanedbat. Předpokládám, že platí to druhé.
Především ale mám na celém filmu jemné tečky ve skenech negativů, které na první pohled vypadají jako prach. Nemyslím si však, že se jedná o prach, protože ten a) většinou vypadá na skenech jinak a b) skener jsem předtím důkladně vyčistil. Navíc jsem si všiml, že tyto „tečky“ se zdají být na nosiči (i v oblastech bez expozice).
Přikládám dva výřezy, na kterých je tento problém poměrně jasně vidět (zejména v homogenních plochách). Jedná se o výřezy 1:1 ze skenů s rozlišením 1200 dpi, resp. 2400 dpi (pokud se nemýlím). U druhého jsem zvýšil kontrast pro lepší viditelnost.
Použitý postup v detailu: 9 minut vyvolávání v RODINALU 1+50, přičemž prvních 30 sekund jsem nádobu neustále převracel a poté jednou za 30 sekund. 2–3 minuty zastaveno vodou, následně asi 9 minut fixováno v Superfixu 1+9 a důkladně opláchnuto. Nakonec opláchnuto velkým množstvím destilované vody a Mirasolu 1+400.
Za rady, zda se jedná o chybu při zpracování z mé strany nebo možná o problém s filmem samotným, děkuji předem.
S pozdravem
Photux
...tento problém již byl na fóru řešen,....u mě to bylo způsobeno fixačním roztokem (ten už byl trochu starý) ...ale 9 minut fixace se mi zdá trochu dlouhá doba, 4 minuty by měly stačit.
S pozdravem
Marc