klaus123
Dobrý den,
k namáčení filmů a fotografií bych rád měl kohoutek, ze kterého by tekla voda s konstantní teplotou 20 °C.
Ví někdo o nějakém zásobníku na vodu nebo průtokovém ohřívači (nejlépe na 220 V), který lze spolehlivě nastavit na 20 °C?
S pozdravem
Klaus
mdeutgen
Klausi,
abychom ti na to mohli odpovědět, musel bys nám ještě sdělit, jaký průtok bys chtěl.
Můj nápad je prostě použít pro sprchu směšovací baterii, ale pokud si dobře vzpomínám, ty vyžadují určitý minimální průtok, aby se daly regulovat. Zeptej se na to svého instalatéra, nebo se podívej u příslušných výrobců armatur (Hansa, Grohe, Kludi) a/nebo zásobníků (jako první mě napadá StiebelEltron).
Martin
Wolf_XL
...běžné směšovací baterie pro vanu a sprchu nejsou vhodné. Jejich regulační rozsah začíná zpravidla až při teplotě cca 30 °C... Proplachové ohřívače vody rovněž nejsou vhodné – alespoň zařízení, která znám, nemají žádnou vnitřní regulaci teploty. Tam se pouze – v závislosti na průtoku – přepíná mezi dvěma výkony ohřevu. Regulace teploty se provádí pomocí baterie...
Tandemfahren
Ahoj Klausi,
Ralph Lambrecht ve své knize „Way Beyond Monochrome“ zmínil elektronicky řízený směšovací ventil s názvem „Hass Intellifaucet“.
Zkus si to vyhledat. Podle mého názoru průtokové ohřívače a podobná zařízení rozhodně nejsou schopny dodávat konstantní proud vody o teplotě 20 °C ± 0,5 °C, k tomu ostatně ani nejsou konstruovány.
Hodně štěstí
Frank
AchimBauer
Ahoj Klause,
Poté, co jsem si dal za cíl vrátit se do laboratoře do konce roku – pokud se nestane ještě nějaká katastrofa –, jsem o tom také přemýšlel.
V obchodech s nářadím se prodávají směšovací baterie s regulací teploty, jak přesně fungují, to nevím, nejlépe si takovou věc prohlédnout na obalu, zapsat si adresu výrobce a poslat mu e-mail s dotazem a doufat, že odpoví.
Možnost 2: Koupit zelený bojler a po vyzkoušení ho nastavit na 20 stupňů, za předpokladu, že se tak dá nastavit.
Možnost 3: Experiment s akvarijním filtrem. Existují akvarijní filtry s topením, u nichž je největší šance dosáhnout přesně 20 stupňů, v nouzi s vyrovnávací nádrží, jako je izolovaný sud na mošt, nádrž na dešťovou vodu nebo rozbitý bojler, protože ten už je izolovaný. Nebo jednoduše vystavit nádrž na dešťovou vodu v bytě a počkat, až dosáhne pokojové teploty.
S pozdravem Achim
Urnes
Upřímně řečeno, pokud chcete vyvolávat, určitě existuje 1001 věcí, které jsou důležitější než tekoucí voda o teplotě 20 °C. Abyste ohřáli vývojku, zastavovací lázeň a ustalovač na požadovanou teplotu, potřebujete vodní lázeň. Naplňte tedy měrku vývojkou, vložte ji do větší nádoby s teplou vodou a počkejte, až se dosáhne teploty 20 °C. Na oplachování už pak není třeba 20 °C. Stačí voda vlažná. Trochu teplejší voda usnadňuje oplachování, v závislosti na procesu dokonce. Tekoucí voda má své kouzlo, to přiznávám, ale metoda Ilfordu s trojnásobnou výměnou vody je dostačující. S Galerie Washaid to překvapivě stačí i u barytových tisků. Jinak můžete teplotu nastavit přibližně pomocí směšovací baterie. U tekoucí vody z kohoutku – předpokládám, že nepoužíváte demineralizovanou vodu – byste měli zvážit, co se případně z vody rozpouští do materiálu, tedy co ho navlhčuje místo aby ho vysušovalo. Kromě toho je třeba zvážit, jak v létě ochladit vodu, pokud je teplota vyšší než 20 °C. To platí i pro vývojku papíru v teplé laboratoři. Obvykle ohřívám vývojku na 22 °C a pak pracuji podle oka, dokud nevychladne na 19 °C. Pro výstavní tisky to však není relevantní, protože za jednu relaci stejně nevyvolám více než 2. Existuje však ještě jeden proces, kde teplotu opravdu potřebuji, a to je litografický tisk, nejlépe při teplotě kolem 30 °C ve vývojce. Teplota vody není tak relevantní, pokud není nižší než 14 °C, takže stačí vlažná voda. V tom případě pomůže jen vyhřívací deska, například od firmy Kaiser. Terarijní vyhřívací rohož jsem ještě nezkoušel, plášťové lázně s akvarijními topnými tyčemi nefungují kvůli malému množství vody. To bylo opravdu studené, vyzkoušel jsem to. Závěr: Raději fotím, než abych dělal instalatéra.
S pozdravem Sven.
AchimBauer
Ahoj Klause,
pokud nechceš Svensovy rady vzít k srdci, protože jsi závislý na těch 20 stupních, mám ještě jeden nápad. Zrovna jsem byl v kotelně a napadlo mě to s těmi třícestnými směšovači.
Zkus se zeptat u nějakého topenáře na 3cestné směšovače, ty by měly existovat i pro topné systémy v rodinných domech, protože u kotlů na tuhá paliva se používají ke zvýšení teploty v zpětném potrubí. (Mám jeden takový, ale bohužel s mechanickým ovládáním.) V téhle velikosti mají sice pořád palcové přípojky, ale mělo by to fungovat. A regulace jsou často k dispozici i ve standardní výbavě. Je to tedy jen otázka ceny. Měl jsem k tomu kdysi dokumentaci, musel jsem se to naučit. V zásadě se tam mísí horká a studená voda, a to plynule, někdy více horké, jindy více studené, až na výstupu vyjde správná teplota.
Nejlepší bude zeptat se topenáře.
S pozdravem Achim
klaus123
Ahoj,
děkuji za vaše rady – problém jsem mezitím vyřešil pomocí malého průtokového ohřívače s regulací, který lze elektronicky nastavit na 20 °C. Je to i pro kuchyň lepší než předchozí 5litrový podtiskový ohřívač.
S pozdravem
Klaus
Xenar
Ahoj Klause,
mohl bys mi prosím sdělit značku a typ průtokového ohřívače? Potřebuji to také zapsat do svého katalogu.
Díky,
Volker
klaus123
Ahoj Klause,
mohl bys mi prosím sdělit značku a typ průtokového ohřívače? Potřebuji něco podobného do své kuchyně.
Díky,
Volker
Je to Clage – v kombinaci s kuchyňskou vložkou je to 280
Xenar
Ahoj Klausi,
moc děkuji, o víkendu si to v klidu prohlédnu, teď už zase musím běžet! S instalacemi vody a elektřiny mám bohaté zkušenosti, celý interiér svého bytu jsem si udělal sám.
S pozdravem Volker
Olivinyl
Ahoj všichni,
k ohřevu teplé vody používám průtokový ohřívač značky Vaillant typu VED 21 E LCD (21 kW při 380/400 V).
Zařízení je plně elektronické a teplotu lze regulovat v krocích po 0,5 °C v rozmezí 20 °C až 60 °C. Teplota se zobrazuje na LCD displeji.
Výstupní teplota je velmi přesná!
Zařízení lze ovládat také pomocí samostatného bezdrátového dálkového ovladače. Dálkový ovladač má rovněž displej a pracuje obousměrně.
Nesmíme však zapomenout, že délka potrubí ovlivňuje teplotu vody, protože vodovodní potrubí od zařízení až k výtoku musí být také temperováno!
Krátké nebo velmi krátké potrubí by bylo výhodou.
Můj DLE je umístěn ve sklepě a do kuchyně vede asi 6 metrů izolovaného měděného potrubí.
Většinou naplním stohovací box asi 10–12 litry vody, kterou pak používám pro vyvolání, namáčení a promývání.
Nastavím zařízení na 21 °C a začnu plnit box. Když je téměř plný, teplota je 20 °C ±0,5 °C.
S pozdravem Oliver