klaus123
Witam
Do nawilżania filmów i zdjęć potrzebuję kranu, z którego płynęłaby woda o stałej temperaturze 20°C.
Czy ktoś zna jakiś zbiornik na wodę lub podgrzewacz przepływowy (najlepiej na 220 V), który można bezpiecznie ustawić na 20°C?
Pozdrawiam
Klaus
mdeutgen
Klaus,
aby odpowiedzieć na to pytanie, musiałbyś nam jeszcze powiedzieć, jakie natężenie przepływu chcesz uzyskać.
Moja koncepcja polega po prostu na zastosowaniu baterii mieszającej do prysznica, ale z tego, co pamiętam, wymagają one minimalnego natężenia przepływu, aby można było regulować strumień. Zapytaj o to swojego zaufanego hydraulika lub sprawdź oferty odpowiednich producentów armatury (Hansa, Grohe, Kludi) i/lub zasobników (pierwszym, który przychodzi mi do głowy, jest StiebelEltron).
Martin
Wolf_XL
...tradycyjne baterie mieszające do wanny i prysznica nie nadają się do tego celu. Ich zakres regulacji temperatury zaczyna się zazwyczaj dopiero od około 30°C... Podgrzewacze przepływowe również nie są odpowiednie – przynajmniej urządzenia, które znam, nie mają wewnętrznej regulacji temperatury. Przełączają się one jedynie – w zależności od natężenia przepływu – między dwoma poziomami mocy grzewczej. Regulacja temperatury odbywa się za pomocą baterii...
Tandemfahren
Cześć Klaus,
Ralph Lambrecht wspomniał w książce „Way Beyond Monochrome” o elektronicznie sterowanym zaworze mieszającym o nazwie „Hass Intellifaucet”.
Poszukaj tego. Moim zdaniem podgrzewacze przepływowe itp. z pewnością nie są w stanie zapewnić stałego strumienia wody o temperaturze 20°C ±0,5°C – w końcu nie do tego zostały zaprojektowane.
Powodzenia
Frank
AchimBauer
Cześć Klaus,
Skoro postawiłem sobie za cel powrót do laboratorium do końca roku – o ile nie wydarzy się jeszcze jakaś katastrofa – też się nad tym zastanawiałem.
W marketach budowlanych są baterie mieszające z regulacją temperatury, nie wiem dokładnie, jak działają, najlepiej obejrzeć takie urządzenie na opakowaniu, zapisać adres producenta i wysłać do niego e-mail, mając nadzieję, że odpowie.
Możliwość 2: kupić bojler ekologiczny i poprzez testowanie ustawić go na 20 stopni, pod warunkiem, że się tak rozpuści.
Opcja 3: Eksperyment z filtrem akwariowym. Istnieją filtry akwariowe z grzałką, dzięki czemu najłatwiej jest uzyskać dokładnie 20 stopni, w razie potrzeby z wykorzystaniem zbiornika buforowego, takiego jak izolowana beczka na moszcz, beczka na deszczówkę lub zepsuty bojler, ponieważ ten jest już izolowany. Albo po prostu wystawić beczkę na deszczówkę w mieszkaniu i poczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową.
Pozdrawiam, Achim
Urnes
Szczerze mówiąc, jeśli chce się wywoływać zdjęcia, na pewno jest 1001 rzeczy ważniejszych niż bieżąca woda o temperaturze 20°C. Aby doprowadzić wywoływacz, kąpiel zatrzymującą i utrwalacz do odpowiedniej temperatury, potrzebujecie łaźni wodnej. Należy więc napełnić kolbę wywoływaczem, umieścić ją w większym naczyniu z ciepłą wodą i poczekać, aż temperatura osiągnie 20°C. Do płukania nie potrzeba już 20°C. Wystarczy woda letnia. Nieco cieplejsza woda ułatwia płukanie, w zależności od procesu. Przyznaję, że bieżąca woda ma swój urok, ale metoda Ilforda z trzykrotną wymianą wody jest wystarczająca. Z Galerie Washaid, co zaskakujące, wystarcza to również w przypadku odbitek barytowych. W przeciwnym razie temperaturę można ustawić na oko za pomocą baterii mieszającej. W przypadku bieżącej wody z kranu – zakładam, że nie używacie wody demineralizowanej – należy również rozważyć, co ewentualnie może przedostać się z wody do materiału, czyli nawilżyć go zamiast wypłukać. Ponadto trzeba wtedy również zastanowić się, jak schłodzić wodę latem, gdy temperatura przekracza 20°C. Dotyczy to również wywoływacza papierowego w ciepłym laboratorium. Z reguły podgrzewam wywoływacz do 22°C, a następnie pracuję na oko, aż ostygnie do 19°C. Nie ma to jednak znaczenia w przypadku odbitek wystawowych, ponieważ i tak nie wywołuję więcej niż 2 na sesję. Jest jednak jeszcze jeden proces, w którym naprawdę potrzebuję temperatury, a mianowicie litografia, najlepiej przy około 30°C w wywoływaczu. Temperatura wody nie ma większego znaczenia, o ile nie jest poniżej 14°C, więc wystarczy, że jest letnia. Wtedy pomaga tylko płyta grzewcza, na przykład firmy Kaiser; nie próbowałem jeszcze maty grzewczej do terrariów, a kąpiele płaszczowe z grzałkami akwariowymi nie działają ze względu na małą ilość wody. To naprawdę działało, wypróbowałem to. Wniosek: wolę fotografować niż zajmować się hydrauliką.
Pozdrawiam, Sven.
AchimBauer
Cześć Klaus,
Jeśli nie chcesz skorzystać z rady Svensa, bo zależy ci na utrzymaniu temperatury 20 stopni, mam jeszcze jeden pomysł. Byłem właśnie w mojej kotłowni i przypomniało mi się o trójdrożnych mieszaczach.
Możesz zapytać instalatora o 3-drożne mieszacze, powinny być dostępne również do instalacji grzewczych w domach jednorodzinnych, ponieważ w kotłach na paliwo stałe są one potrzebne do podwyższenia temperatury powrotu. (Mam taki, ale niestety z regulacją mechaniczną.) W tym zakresie nadal mają one przyłącza calowe, ale powinno działać. A regulatory są często dostępne w standardzie. Jest to więc tylko kwestia ceny. Miałem kiedyś dokumentację na ten temat, musiałem się tego nauczyć. Zasadniczo miesza się tam ciepłą i zimną wodę, płynnie zwiększając ilość ciepłej lub zimnej wody, aż na wyjściu uzyska się odpowiednią temperaturę.
Najlepiej zapytać technika grzewczego.
Pozdrawiam, Achim
klaus123
Cześć
Dziękuję za wasze wskazówki – rozwiązałem ten problem, kupując mały, regulowany podgrzewacz przepływowy, który można elektronicznie ustawić na temperaturę 20°C. Sprawdził się on w kuchni lepiej niż poprzedni 5-litrowy podgrzewacz podblatowy.
Pozdrawiam
Klaus
Xenar
Cześć Klaus,
Czy mógłbyś podać markę i model podgrzewacza przepływowego? Potrzebuję tych danych do mojego zamówienia.
Dzięki,
Volker
klaus123
Cześć Klaus,
czy mógłbyś podać markę i model podgrzewacza przepływowego? Potrzebuję tego do mojego sklepu z artykułami sanitarnymi.
Dzięki,
Volker
To jest Clage – w połączeniu z wkładem kuchennym kosztuje 280
Xenar
Cześć Klaus,
Bardzo dziękuję, muszę to spokojnie przejrzeć w weekend, bo znowu jestem w biegu! Instalacje wodno-kanalizacyjne i elektryczne nie są mi obce, sam wykonałem całe wykończenie wnętrz mojego mieszkania.
Pozdrawiam, Volker
Olivinyl
Witam wszystkich
Do przygotowania ciepłej wody używam przepływowego podgrzewacza wody marki Vaillant, model VED 21 E LCD (21 kW przy napięciu 380/400 V)
Urządzenie jest w pełni elektroniczne i umożliwia regulację temperatury w zakresie od 20°C do 60°C z dokładnością do 0,5°C. Temperatura wyświetlana jest na ekranie LCD.
Temperatura na wylocie jest bardzo dokładna!
Urządzeniem można sterować również za pomocą oddzielnego pilota radiowego. Pilot posiada również wyświetlacz i działa dwukierunkowo.
Nie należy jednak zapominać, że długość przewodów ma wpływ na temperaturę wody, ponieważ przewody wodne od urządzenia do punktu poboru również muszą być ogrzewane!
Krótkie lub bardzo krótkie przewody byłyby korzystne.
Moje urządzenie DLE znajduje się w piwnicy, a do kuchni prowadzi około 6 metrów izolowanego przewodu miedzianego.
Zazwyczaj napełniam pojemnik o pojemności około 10–12 litrów wodą, którą wykorzystuję do wywoływania, przygotowywania i płukania.
Ustawiam urządzenie na 21°C i zaczynam napełniać pojemnik. Kiedy jest już prawie pełny, temperatura wynosi 20°C ±0,5°.
Pozdrawiam, Oliver