Tandemfahren
Ahoj všichni, ahoj vedení,
16. července napsal jistý M. Boeddecker na APUG, že nová vývojka ADOTECH II je „jen pár dní od uvedení na trh“.
Tímto veřejně netrpělivě čekám!
Mám totiž v chladničce několik rolí filmu 120 CMS20, které čekají na své použití, a bylo by více než žádoucí dosáhnout s nimi ideálních vlastností.
Slabé světlo mě tehdy odradilo od tohoto jinak krásného filmu (navzdory několika senzačně krásným záběrům).
Kdy, kdy?
S pozdravem
Frank
MirkoBoeddecker
Ahoj Franku,
v závěrečné fázi nás napadly ještě některé důležité věci, kvůli kterým bylo nutné provést pár dodatečných testů.
Jednalo se hlavně o výpočty kapacity. Pro KB máme totiž tuto sadu pěti kusů s jednou lahví vývojky.
Jelikož svitkový film potřebuje více tekutiny, aby byl v plechovce zcela pokrytý vývojkou, bylo by možné vyvinout pouze 2 svitkové filmy s jednou lahví. To by samozřejmě představovalo značnou cenovou nevýhodu pro svitkový film ve srovnání s filmem KB.
Proto jsme upravili stabilitu zředěné vývojky tak, že nyní lze s jednou dávkou vyvinout dva svitkové filmy za sebou.
Také jsme mírně zvýšili koncentraci, takže nyní lze namíchat celkem 3 dávky po 500 ml, z nichž každá vyvolá 2 svitkové filmy. Celkem tedy 6 svitkových filmů na jednu láhev, přičemž doporučujeme vynechat poslední film. Poslední dávka jistě často již v láhvi trochu oxidovala, poté je silně zředěna, musí vyvolat jeden film, počkat na druhý a pak se do toho pustit znovu. Tam to bude s prodlužovacími faktory trochu ošemetné.
Kdo ale udělá 6 filmů za jeden den, ten to zvládne.
Testy jsou nyní dokončeny a vývojka jde do výroby.
S pozdravem,
Mirko
Tandemfahren
Halle,
to zní opravdu slibně. Dosud jsem sice vždy vyvolával dva 120mm filmy najednou v půl litrové nádobě (to by mělo fungovat i teď, ne?), ale takhle je to samozřejmě flexibilnější.
I když „za sebou“ asi znamená „v rychlém sledu“, taková tenká emulze by asi rychle ztratila citlivost.
Hodně štěstí
Frank