Co přesně ti na tom tak vadí, že ten film nechceš použít?
Ahoj Mirko,
jak jsi se obával, tvá obsáhlá a srozumitelná odpověď mě příliš nenadchla.
Na filmu EFKE IR (a také na ostatních filmech EFKE) mi vadí dvě věci:
1. Kontrola kvality filmového materiálu (co se týče vad odlitku a emulace) má ještě obrovský nevyužitý potenciál. Dalo by se také říci, že kontrola kvality je mizerná. Dosud jsem nezpracoval žádný film EFKE (s výjimkou EFKE KB14 na počátku 80. let), který by byl zcela bez vad.
2. Upevnění svitkového filmu k podkladovému papíru je jen zřídka takové, jaké by mělo být. Vlastně by měla lepicí páska pokrývat celou šířku filmu a upevnit ho k papíru tak, aby film mohl být protažen všemi fotoaparáty. Bohužel je film často (velmi často) připevněn k papíru pouze ve střední části, takže rohy filmu si žijí vlastním životem a v zásobnících filmů Hasselblad a Bronica se zachytávají v místech ohybu a film se pak odtrhne od papíru. Před 2 lety jsem měl sérii filmů (20 kusů), které jsem v temné komoře navinul a znovu přilepil na papírový nosič poté, co se 4 filmy v zásobníku odtrhly a jeden zásobník byl poškozen.
IR820 je v současné době jediný skutečný infračervený film. Vzhledem k jeho kolísání kvality a problémům s kvalitou je pro mě však až třetí volbou.
Rád bych ho měl jako první volbu, i kdyby měl stát o něco víc!
S pozdravem,
Klaus