AchimBauer
Ahoj,
Jelikož je můj projekt Beseler momentálně pozastaven, prošel jsem dnes, co mi ještě zbylo z mé staré fotolaboratoře.
Všechno je tam pořád, a dokonce i víc. Před pár lety můj oblíbený prodejce fotobychu zavřel krám, protože jeho mladší brácha, co mu pomáhal, šel do důchodu a majitel domu si to chtěl nechat pro sebe. Při vyklízení mi tak spousta věcí skončila u mě.
Mám k tomu pár otázek:
Můžu na všechny papíry Varicontrast použít svou starou lampu Ilford Multigrade?
A k čemu slouží lampové filtry (dědictví) Agfa 103, Agfa 107, Mafi žlutozelený, 166 nebo 991, podle toho, jak se otočí, Kindermann 2123, Kindermann 2053.
A jak dlouho vydrží černobílý fotografický papír? Mám totiž z pozůstalosti mého prodejce fotografického vybavení 2 krabice fotografického papíru, částečně ve velkých formátech, částečně v menších, od značek Mimosa Kiel, Leonora, Argenta, ORWO z národního majetku, Tetenal, Ilford, Labaphot, Tura, Agfa, Agfa Graphic, světlocitlivé hliníkové desky Anofot, Geavert Copyline Kontakt, Agfa Geavert Rapidoprint, fotografický papír Tetenal pro sadu Fotografik, a když to proberu podrobněji, určitě ještě další exotické kousky.
Stojí to za to, zkusit ten či onen experiment? Nebo to mám vyhodit a nejhezčí obaly použít do své fotovitríny?
Tandemfahren
Ahoj Achime,
svou lampu Ilford můžeš použít, pokud má červený a oranžový filtr. Pokud je stará, musíš nejprve provést test s clonou – ale prosím s novým papírem.
Staré filtry můžeš vyhodit, nanejvýš by stálo za to vyzkoušet skleněné filtry.
Na starý fotografický papír můžeš zapomenout, hodí se nanejvýš na fotogramy nebo podobné hrátky. To jsme už nedávno probírali. Nápad schovávat obaly mi mimochodem přijde docela roztomilý!
No a nerad si hraju na učitele, ale trochu víc úsilí při psaní by se hodilo. Cítím, jak ve mně stoupá nechuť, když mi smysl textu dojde až při druhém čtení.
Nebo jsi možná cizinec, v tom případě samozřejmě nechci nic říkat. (kromě toho, že kdo píše „nählich“ s „h“, ten je...) :-)
Světlé pozdravy
OStR Frank
AchimBauer
Díky za informaci,
jsem rád, že můžu dál používat lampu Ilford, protože když jsem s temnou komorou skončil, byl Ilford ještě jediným materiálem pro černobílou fotografii. Svou temnou komoru jsem pak ještě jednou oživil s rolí Tura pro formát 4×6 v mém prvním vlastním bytě, kde bylo všechno, jen ne místo pro temnou komoru.
Co se týče psaní, nejsem cizinec a záměrně se nesnažím, protože od dětství mám potíže s pravopisem. Záměrně nemluvím o dyslexii, protože nevím, jestli existuje nějaká oficiální diagnóza.
A když má člověk potíže s pravopisem, nevydělává si na živobytí psaním na papír, takže moje znalosti klávesnice (dříve se tomu říkalo znalosti psacího stroje) nepřesahují jednoprstový Adlerův systém (kroužení a údery). A u velkých písmen se mi stává, že se mi pletou i prsty druhé ruky.
Mohl bych se cvičit v pravopisu, jako kdysi, ale pak přišla reforma. Cvičení na klávesnici dělám občas, ale profesně by mi to k ničemu nebylo, protože pro další úroveň bych potřeboval diplom (Dipl. Ing.) s univerzitním titulem, abych pak vydělával o 40 eur méně, protože by mi vypršela ochrana stávajícího tarifu.
Ne, raději se smířím se svou slabostí, psaní je rychlejší a už žádné záchvaty potu, úzkosti atd.
Ale i tak moc děkuji za tvou kritiku, protože je dost lidí s talentem na pravopis, kteří si myslí, že v éře internetu a SMS už se na to všechno nemusí brát ohled. A ti často nemají mou schopnost kompenzovat slabiny jiným způsobem.
S pozdravem
Achim
Tandemfahren
Ahoj Achime,
tou poslední větou jsi mi opravdu trefil hřebík na hlavičku...
Vysvětluješ to tak výmluvně – už jsi to snad musel vysvětlovat jednou nebo dvakrát?
Můj nejlepší kámoš je uznávaný dyslektik, když se na něj díváš při psaní, dostaneš křeče! No, ty ne, ale já! --
Co se týče reformy, raději se držím pravidel, která jsem se kdysi naučil, než abych si s těmi novými všechno popletl. Mimochodem, nejsem ani tak OStR, jako spíš stavitel lodí.
osvětlující světlo
Frank