Jan_hh
Ahoj milí členové fóra,
jelikož jsem tu nový, rád bych se na úvod krátce představil. Jmenuji se Jan, pocházím z Hamburku, je mi 25 let a před pár dny jsem se znovu vrátil k analogové fotografii.
Jelikož mě tento nápad samozřejmě – jak jinak – napadl v neděli odpoledne, vyhrabal jsem ze krabice svou starou Minoltu SrT101, proletěl jsem půlkou města
a skutečně se mi podařilo sehnat černobílý film. Byla to však „tónovaná“ 400ka pro proces C41 od Kodaku.
Nechal jsem snímky vyvolat, z výsledku jsem měl radost, a teď k mému skutečnému problému ;-)
O den později jsem si pomyslel, hmmm... mohl bych si zase pořídit temnou komoru. Hned večer jsem vyrazil, koupil si zvětšovací přístroj od Durstu
(C35) a spoustu fotografického papíru (Ilford, gradace 1–4).
Když teď dělám zvětšeniny z toho Kodaku, vypadají bohužel ve srovnání s těmi z laboratoře i při gradaci 4 dost mdle...
Může to být těmi „barevnými negativy“? Mám dojem, že u mého Ilfordu FP4, který jsem si vyvolal úplně sám, se tenhle efekt nevyskytuje?!
Nebo to může být také fotografickým papírem, který je určitě už 30 let starý?!
A ještě úplně poslední otázka: v balíčku byla žlutá lampa DuKa, je vůbec vhodná pro černobílé papíry? Dřív jsem měl červenou?!
Moc děkuji už teď za vaše odpovědi.
Tandemfahren
Ahoj Jane,
vítej v klubu.
K tvým dotazům: Film Kodak není zrovna to pravé. Pokud už C41, tak raději Ilford, ten se lépe zvětšuje doma pomocí zvětšovacího přístroje.
Kodak je určený pro automatické barevné tiskárny.
30 let starý fotografický papír je na vyhození. Nebo možná na podivné experimenty? Před 30 lety jsem maturoval, v rádiu hráli „Ideal“ – lední medvědi nikdy nepláčou a tak,
a „Zajímavosti, zajímavosti o Erlangenu“, to byly časy...
Raději si pořiď fotografický papír Variokontrast z roku 2011, budeš žasnout!
Fotografický papír při stárnutí ztrácí jak kontrast (což se dá do určité míry vyrovnat), tak maximální černou, a to je fatální.
Žlutá duální lampa? Pro papír VC budeš potřebovat oranžovou nebo případně (tj. mělo by to být uvedeno na krabičce s papírem) červenou.
Co je to za zvětšovací přístroj? Umí VC? Prý ještě existuje pár neprodejných kousků, které nemají ani zásuvku na filtry? Jak filtruješ?
Hodně zábavy při práci se stříbrem a gratuluji k tvému požehnanému Hamburku, kde i ten nejodhodlanější člověk sežene v neděli odpoledne FILM! Tady v krásném Tutzingu se někdo jako ty, když se v úterý zeptá na FILM, dočká buď prázdného pohledu, nebo dotazu – lepicí FILM, herní FILM, cože? V nejlepším případě ti někdo vysvětlí, jak funguje fotografie! To se mi taky už stalo!
Přeji krásné světlo
Frank
Jan_hh
Ahoj Franku,
moc děkuju za rychlou odpověď :-)
No, myslím, že se prostě vypravím a koupím si nové balení fotografického papíru.
Co se týče filmu, asi se v budoucnu vrátím k FP4Plus od Ilfordu.
Co se týče filtrů, mám obě možnosti. Zvětšovací přístroj má zásuvku na filtry a hlavici pro míchání barev, ale i tak se právě chystám
hledat jiný zvětšovací přístroj, se kterým bych mohl přejít i na střední formát.
S pozdravem
Tandemfahren
Ahoj Jane,
Mám zrovna volný zvětšovací přístroj na barevné fotografie formátu 6x7. Dokonce je to model LPL, jen bych se musel podívat, jaké masky k němu mám – myslím, že 6x7 a KB.
S filmem FP4 určitě nic nezkazíš...
Hodně zábavy
Frank
TR
„Tandemfahren“ má s tím papírem pravdu. Jako začátečník bys měl rozhodně používat pouze nový materiál, abys minimalizoval případné chyby a aby se hledání těchto chyb nestalo mučením. Nechápu, proč se pořád zmiňují „experimenty“ – o jaké experimenty by mělo jít, když má snímek příliš měkkou gradaci nebo už vůbec nevykazuje žádné slabiny? Takový starý papír si případně schovám pro práci s lith developerem nebo dokumentovým vývojkem. I pro tvé (zatím) nové filmy prosím používej nový vývojka. Vždyť alespoň ten vývojka nestojí skoro nic.
Jan_hh
Ahoj T.R.
také moc děkuji za tvůj příspěvek. Mohu se zeptat na něco „hloupého“ – co jsi tím myslel s tím lith-print / vývojkou na dokumenty?!
Myslím, že pár bližších informací by bylo v zásadě zajímavých :-)
Dnes se vydám koupit nový fotografický papír.
Při mé poslední návštěvě jsem tam viděl dva různé výrobce papíru, jednoho Ilford, toho znám, druhý byl „work“. Zná někdo z vás ten papír,
a pokud ano, jaké s ním máte zkušenosti?
Milý Franku,
zvětšovací přístroj zní zajímavě. O jaký model LPL se jedná? Byl bych moc rád, kdybys mi poslal soukromou zprávu s pár podrobnějšími informacemi, samozřejmě včetně tvých cenových představ O_O
Přeji vám všem krásný víkend :-)
Tandemfahren
Ahoj Jane,
„Work“ je papír s pevnou gramáží. Ten já nepoužívám; nechci ho nijak hanit, ale u formátu VC spotřebuješ na jeden výtisk celou krabici, nemluvě o dalších nevýhodách.
Ilford MGIV je podle mě to, co potřebuješ. Nebo se podívej u moderátora fóra (nebo kdekoli jinde) třeba na nový MCP. Nebo...
@T.R.: třeba přesně takové experimenty...
Jane, dostaneš soukromou zprávu.
Zlaté světlo
Frank
TeeGee
Ten „work“ bude asi Tetenal Work.
Cenově výhodný je ADOX Easy Print, který také velmi rád používám; koneckonců se vývojem papíru zabývám teprve krátce.
Mimochodem: Nedalo by se tvůj Durst dovybavit vhodným kondenzorem pro střední formát? Mám tu ještě dva takové kondenzory. Pak bys nepotřeboval nový zvětšovací přístroj.
Jan_hh
Ahoj TeeGee,
včera jsem si pro zkoušku pořídil ten papír „Work“, moc děkuji za tip :-)
Děkuji za nabídku, bohužel jednou z velkých nevýhod mého zvětšovacího přístroje je, že nemůžu otáčet hlavu, takže nemůžu provádět expozici „větších“ snímků...
Včera jsem si jen tak pro zábavu udělal pár retro snímků :-)
A s tím 50. letým vzhledem jsem docela spokojený (mimochodem, je to papír „Work“
Tandemfahren
Ahoj Jane,
zkus se podívat, jestli bys nemohl ten sloupek otočit, pak bys mohl zvětšit základnu (i když si pak budu muset nechat svůj LPL-M
Jan_hh
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Ach jo, já to taky vidím :-)
Tak druhý pokus :-)
TR
Můžu se tě úplně na rovinu zeptat, jak jsi to myslel s tím „lith-print“ / „vyvolávačem dokumentů“?!
Myslím, že pár podrobnějších informací by bylo v zásadě zajímavých :-)
Ahoj. Pod pojmem „lith developer“ najdeš pomocí vyhledávače spoustu informací (všimni si, že tento typ developera funguje pouze s určitými papíry [starý barytový papír téměř vždy / starý papír Orwo z NDR se k tomu například velmi dobře hodí]).
Dokumentový vývojka pracuje o 1–2 stupně tvrději, takže na starý (a proto často příliš měkký) papír působí „normalizujícím“ účinkem. Alespoň já jsem tak dokázal dosáhnout opět slušné černoty na 20 let starém papíru Wephota. Jako začátečník bys ale měl nejprve zvládnout základy, než se do takových věcí pustíš.
Urnes
Pokud jde o Lithprinting, podívej se třeba sem na stránky
Wolfganga Moerscha, najdeš tam i ukázkové obrázky.
S pozdravem Sven.