TeeGee
Tenhle film jsem si kdysi koupil právě proto, abych dosáhl toho propagovaného vzhledu 50. let. O víkendu jsem ho chtěl vložit do Mamiyi, otevřel jsem krabičku a stříbrný obal a jako obvykle jsem nehtem seškrábal lepicí pásku... a šup!!!! Najednou se odvinul téměř celý film, tak pevně byl napnutý na cívce! S námahou jsem po čtvrtsekundovém šoku rychle zasáhl, než se úplně odvinul. S další námahou jsem ho napnul tak napůl a zbytek nechal na motoru fotoaparátu, který měl zjevně co dělat. Na konci filmu se choval úplně normálně, i když jsem pro jistotu šel do úplně temné, vnitřní koupelny v hotelu.
Dnes se vrátil vyvolaný z PS 13 a je kvůli dopadu světla a částečnému navinutí úplně zničený! Možná byste u Impexu měli na krabičku natisknout varování, že tyto filmy nebyly navinuty strojově a tedy bezchybně, ale v manufaktuře s tím spojenými tolerancemi!
To byl asi můj první a poslední ADOX, byly tam některé nenahraditelné motivy, raději tedy Kodak nebo Ilford, i když je to dražší.
zensusa
Ahoj TeeGee,
vlastně, když si člověk „vědomě koupí…“ film, měl by se také vědomě a podrobně informovat o „zvláštnostech“ tohoto materiálu, zejména když ho zřejmě dosud ve své praktické fotografické práci nepoužíval. To vlastně platí pro všechny materiály, které ještě neznáš a se kterými jsi dosud nepracoval. Je tedy vhodné, aby se důležité snímky, které nelze zopakovat, nepořizovaly s filmovým materiálem (to platí i pro fotoaparáty, objektivy, chemikálie atd.), pokud neznáš vlastnosti, slabiny a zvláštnosti tohoto materiálu. Kdybys to vzal k srdci, narazil bys na řadu informací týkajících se vlastností, zpracování a zvláštností tohoto filmového materiálu; - a to v různých fórech, na stránkách výrobců, prodejců a v technických „datových listech“ atd., a ušetřil by sis tak spoustu frustrace.
1. Všechny filmy – nejen série ADOX CHS –, které jsou nalité na PET nosiči (např. všechny rolové a ploché filmy ADOX CHS; rolkové a ploché filmy EFKE, většina rolkových a plochých filmů Rollei atd.) by měly být při vkládání do fotoaparátu drženy uprostřed, aby se nerozvinuly, protože PET nosiče jsou podstatně odolnější než známé staré filmové nosiče a proto si také vytvářejí vlastní dynamiku!
2. Všechny filmy na PET nosiči by měly být do fotoaparátu navinuty/vloženy za zvláštní ochrany před světlem. To znamená žádný jasný zdroj světla ani přímé ozáření, protože čirý PET nosič je „velmi dobrý světlovod“. Což v tomto případě samozřejmě není žádoucí. I kinofilmy by se proto měly zacházet takto, protože silný dopad světla na „filmový jazýček“ se přenáší do kazety a tím zničí první snímky.
3. Filmy ADOX CHS, které jsou založeny na filmech EFKE, by měly být stejně jako tyto a všechny filmy, které mají stejný výrobní základ, vyvolávány při nízkých teplotách a v žádném případě ne ve vyvolávacích strojích velkých laboratoří. To se téměř vždy pokazí!
4. Roztržení tvého filmu tedy nemá nic společného s výrobní tolerancí výrobce (ta se spíše projevuje odchylkami v nanášení nosiče, kolísáním emulze v jednotlivých šaržích nebo ručním poškozením vrstvy atd.), ale pravděpodobně spíše s tvým neúspěšným pokusem o navinutí filmu způsobem, který není pro filmový nosič vhodný.
5. ADOX CHS 50 je film typu Rectepan (ortopanový film). To znamená, že jeho citlivost končí těsně nad 600 nm, na rozdíl od panchromatických filmů (např. Kodak TRI-X, Ilford HP 5 atd.), které zasahují podstatně dále do červené oblasti, nebo dokonce superpanchromatických filmů (např. starý, již neexistující Forte/Classic Pan 400). To ostatně tvoří „vzhled 50. let“ filmu ADOX CHS, „tmavší“ zobrazení červených tónů, tj. celková interpretace šedých tónů se výrazně liší od filmů Kodak nebo Ilford, které jsou téměř všechny, ať už s klasickým stříbrným zrnem nebo plochými krystaly, panchromaticky orientované. V sortimentu Kodak a Ilford tedy nejsou žádné srovnatelné filmy. Dokonce i Fuji Acros, který je (z hlediska údajů) také filmem typu Rectepan, se liší v tónových hodnotách od CHS 50.
CHS se tedy od ostatních filmů výrazně liší, a to jak v tónových hodnotách, tak v manipulaci. Sám používám svitkové filmy EFKE / ADOX již od doby, kdy se ještě nanášely na acetátové podložky, a ačkoli jejich manipulace byla vždy o něco náročnější a emulze se v průběhu desetiletí také poněkud změnila, patří filmy ADOX CHS a EFKE stále k mým oblíbeným, protože jejich spektrum tónů je nedosažitelné (pouze Maco PO 100c nebo nový Rollei Retro 100 Tonal, který je vlastně starý PO 100c) mají stejné úžasné tónové hodnoty; – jsou to přece také filmy Rectepan na klasické bázi stříbrných zrn.
Takže TeeGee, na tvém místě bych to zkusil ještě jednou! Hodně štěstí!
TeeGee
Díky za tu technickou poezii, o tom filmu jsem se docela dobře informoval, i na stránkách Impexu. Téměř všechno, co říkáš, jsem tam četl, jen o tom pevném navíjení se tam záměrně mlčí. Taky si nemyslím, že by bylo nutné, aby si člověk kvůli jednomu filmu nejdřív pročetl všechna fotografická fóra, než ho začne používat. Impex přece vytvořil již dost podrobné technické listy, zmínku o light-piping a „navíjecím charakteru“ tam klidně mohli přidat.
Podle informací z jiných fór souvisí příliš těsné navíjení rozhodně s výrobou v jedné manufaktuře.
zensusa
Ahoj TeeGee,
je možné, že ses urazil? Mimochodem, pokud už máme srovnávat, tak prosím „technickou prózu“ (tj. „na rovinu“) a ne „...technickou lyriku...“ (což by spíš znamenalo básnickou formu/verše atd.); – já jsem však nic nevymyslel ani nenapsal jako báseň.
Jinak, filmy na PET nosičích musí být navinuty obzvláště pečlivě, protože je třeba zabránit pronikání světla z okraje, neboť PET filmy, jak již bylo zmíněno, mají vlastní napětí; zjednodušeně řečeno, při špatném, volném navinutí se roztáhnou a světlo proniká do filmu z okraje!
Když píšeš: „... Podle informací z jiných fór souvisí příliš těsné navinutí rozhodně s výrobou v manufaktuře.“, pak toto tvrzení prostě neplatí, protože to nemá nic společného s manufakturou, ale výhradně s PET filmovým nosičem, který vyžaduje rovnoměrné, pevné napětí!
Co se týče „light-piping“, je na to jasně upozorněno například u charakteristiky jednotlivých filmů „ADOX Art Series“ (viz http://adox.de/ADOX_Filme/page47/page47.html).
S pozdravem a bez urážky, nechci tě přece naštvat, můj příspěvek byl vlastně míněn jako (přátelská) rada. Příspěvky na fórech jsou však bohužel často emocionálně špatně vykládány.
TeeGee
Ahoj TeeGee,
je možné, že ses urazil? Mimochodem, pokud už máš srovnávat, tak prosím „technickou prózu“ (což znamená: „přímou“) a ne „...technickou lyriku...“ (což by se spíš hodilo pro básnickou formu/verše atd.); – já jsem však nic nevymyslel ani nenapsal jako báseň.
Co znamená próza, to si raději ještě jednou promysli... (jen tolik: jsem germanista!) Pojem lyrika byl míněn zcela ironicky, ale ani to není vždy pochopitelné.
Jinak, filmy na PET nosičích se musí navíjet obzvláště opatrně, aby se zabránilo dopadu světla z okraje?
Přesně tak! A pod
pečlivým navinutím si představuji něco jiného než takový „rollmops“!
Klaus_H
A pod pečlivým navinutím si představuji něco jiného než takový „Rollmops“!
Ani u svitkových filmů na PET nosiči se nemusíte vzdát dokonalého balení. Jedna severoněmecká firma uvádí na trh „infračervený“ film, který byl (nebo je?) balen u britské firmy. U tohoto produktu nedochází ani k pronikání světla na okraj filmu, ani k „rollmops“ efektu.
Balení prostě chce umění.
Zbývá doufat, že budoucí konfekce rolí filmu v Bad Saarow bude z hlediska kvality na mezinárodní úrovni (Kodak, Fuji, Ilford).
„Sportovních“ konfekcí je už dost.
S pozdravem,
Klaus
Patrick
Ahoj,
to náhlé navinutí filmu při vkládání do fotoaparátu se mi stalo i s jinými filmy, zejména s filmy Fuji Arcos. CHS 50 používám už léta a jsem velmi spokojený s výsledným obrazem, který tento film poskytuje; velmi by mi chyběl, kdyby se už nevyráběl. Myslím si také, že kdo se vážně věnuje střednímu formátu, bude mít v brašně pravděpodobně více než jen jeden film. Tuto příhodu bych nebral tak vážně a prostě bych film 50 zkusil znovu, jen tentokrát bych si vzal s sebou dostatečnou zásobu... Výsledky za to stojí, když se s ním podaří pořídit opravdu krásnou fotografii.
Přeji ti tedy ještě jednou hodně zábavy při fotografování!
Patrick.
TeeGee
Myslím si taky, že kdo se vážně věnuje střednímu formátu, bude mít v brašně určitě víc než jen jeden film. Já bych tuhle příhodu nebral tak vážně a prostě bych to s tím 50mm zkusil znovu, jen bych si tentokrát vzal s sebou dostatek zásob...
Zábavná odpověď! Takže by tě nerozčililo, kdyby se zkazil film s nenahraditelnými motivy? Samozřejmě jsem měl v tašce více než jeden film, ale to moc nepomůže, když byly motivy na tom druhém filmu. S Fuji Acros jsem tento problém nikdy neměl, dokonce i Shanghai GP3, tedy to nejexotičtější, co si do fotoaparátu můžeš vložit, je lépe vyrobený.
thomas_l
Všichni by měli dbát na kvalitní zpracování, a pokud jde o firmu ze severního Německa, možná i na správnou šířku filmu...
Chápu, že je to nepříjemné, když se něco takového stane. Vlastně nemám PET nosiče nijak zvlášť v oblibě, ať už jde o jakýkoli film. Efke 50 (někdy také jako ADOX CHS, většinou ale jako efke, mají stejné balení?) používám častěji a zatím jsem s tím problém nikdy neměl. Obecně se mi to ještě nikdy a u žádného filmu nestalo.
Přesto by mě ale zajímalo, jestli to byla opravdu jen náhodná chyba, nebo jestli je u takových filmů obecně třeba dávat větší pozor, protože dosud jsem na to nikdy nehleděl.
S pozdravem Thomas
TeeGee
Podle toho, co jsem četl na jiných fórech, se u tohoto filmu dá s jistotou očekávat, že to bude až později.
Gast
Dobrý den,
také občas používám filmy ADOX CHS a zatím jsem na nich nezaznamenal žádné vady.
Považuji za velmi troufalé dělat závěry o kvalitě balení ADOXu na základě jediného filmu.
A vzhledem k tomu, co se píše na fórech, jsem se stal velmi opatrným.
Vady v balení jsem zaznamenal i u severoněmeckých a britských firem.
S pozdravem
Wolfgang
P.S.: I tak je takový vadný film samozřejmě nepříjemný!
sputnik
Aniž bych se chtěl teď vyjadřovat pro nebo proti filmům ADOX: Já osobně bych film, který se při odtrhávání obalu odvíjí, prostě nepoužil (a už vůbec ne u „jedinečných motivů“) a raději bych otevřel druhý – s příslušnými bezpečnostními opatřeními. Že rychlé napnutí filmu nic nezmůže, je vlastně zřejmé. Vniklé světlo se přece dá jen těžko vytlačit ven :-)
Kryschtof
Tak to prostě je, i když je škoda, že se musí vyhodit nepoužitý film.
Na dovolené jsem jednou střídal filmy Kodak Portra a Fuji Neopan 400 a zjistil jsem, že cívky na svitkový film od různých výrobců mohou mít různou šířku. Bohužel se Neopan nenavinul správně napnutý na cívku od Portry, k čemuž možná přispěla i příliš slabá přítlačná válečka. Vniknutí světla při otevření fotoaparátu nebylo možné předvídat a zničilo polovinu filmu.
Film 400 už se nevyrábí, ale pro jistotu teď dbám i u filmu 100 Acros na to, abych používal správnou prázdnou cívku. Učení praxí.
Intelektuálové z akademické sféry možná ocení radu od svých kolegů: http://www.youtube.com/watch?v=TwIPB6DcSZs
S pozdravem
Christof
AchimBauer
Tolik povyku kvůli zpackanému filmu!
Já jsem si zpackal celý život a takhle si nestěžuju.
S pozdravem, Achim
TR
Podle toho, co jsem četl na jiných fórech, se u tohoto filmu dá s tímto jevem později počítat.
Rád bych teď viděl konkrétní zdroje (odkazy). O tom jsem ještě nikdy neslyšel a u mých dosavadních CHS-120 (včetně 50) jsem se s takovým problémem ještě nikdy nesetkal.
TeeGee
@T.R: Zkus zadat název filmu jako vyhledávací dotaz na příslušných fórech (l-camera-forum, aphog, gamborang), tam bys měl něco najít.
Urnes
Ještě vám povím jednu historku o tom, jak se mi to stalo:
Byl jsem uprostřed Indie na velbloudí farmě a strašně jsem chtěl fotit na film. Vložil jsem nový film, Ilford Delta 400 na 24 snímků. Pak přišel šok, když mi fotoaparát u jedenáctého snímku film úplně přetočil zpět. S velbloudy bylo konec. Žádná záloha, žádný digitál, nic. Už jsem měl strach, že se s foťákem něco stalo. Film dovnitř, film ven, s nasazeným víčkem jsem to nechal ještě jednou projít... ale vždycky to skončilo u 11. snímku. Později v hotelu jsem si pak spočítal, jak dlouhý by musel být 24snímkový film, a odvážně jsem z krabičky vytáhl neexponovaný film. Délka seděla. Musel jsem ale ještě dlouho přemýšlet, než mi došlo, že kódování DX na filmových kazetách bylo špatné, celkem tam bylo 40 filmů. Nakonec jsem kódování přelepil náplastí. Vidíte, chyby se stávají i těm velkým.
Zdravím, Sven.
TR
Vidíte, že chyby se stávají i těm velkým.
To je jasné, protože tam každý nejprve podezřívá sám sebe a ne produkt (což teď neznamená, že
TeeGee udělal něco špatně). Pokud se pak někdo odváží paušálně obvinit produkt z nevhodnosti, může se to v takových fórech rychle upevnit a stát se charakteristickým rysem – alespoň u různých typů fotoaparátů.
MirkoBoeddecker
Ahoj TeeGee,
je mi líto, že se ti film roztrhl, ale opravdu nechápu, proč jsi ho přesto exponoval. Muselo ti být přece jasné, že snímky mohou být částečně přeexponované.
Vždyť na efekt light-piping zvlášť upozorňujeme a dodáváme k tomu černé krabičky, aby film nebyl vystaven světlu ani v pevně navinutém stavu.
U všech filmů na PET nosiči (a to budou bohužel brzy asi všechny filmy) je třeba počítat s o něco vyšší tendencí k roztržení než u triacetátových filmů.
Triacetát má však také určitou, byť menší, tendenci k roztržení při navíjení.
Své filmy vždy držím pevně, dokud to za mě neudělá pružina fotoaparátu.
Rád však tento návrh přijmu a podívám se, kam by se dal umístit jako „pokyn k použití“.
Skutečnost, že se nosič trochu „brání“ navíjení, nelze ovlivnit tím, jak byl navinut. V tomto ohledu to nemá nic společného s odchylkami ve výrobě. Svitkový film musí být vždy pevně navinut. Kdyby byl navinut volně, docházelo by k pronikání světla po okrajích.
Dříve, u starého acetátového nosiče, si všichni stěžovali na špatnou rovinnost po vyvolání.
Teď, když používáme nosič, který je po vyvolání hladký jako dětská prdelka, se najednou objevují stížnosti na sklon nosiče k nerovnosti před vyvoláním....
Jen pro vysvětlení bych proto rád poukázal na to, že všechny filmy CHS nebyly vyrobeny v naší manufaktuře, ale jak je snadno rozpoznatelné na krabičce filmu, jsou „Made in Croatia“.
Zde v Bad Saarowu je naše kompletace podstatně lepší. V zásadě bychom již nemuseli dodávat černé krabičky, pokud bychom kompletovali zde. Bohužel je však práce v Německu tak drahá, že bychom pak již nebyli konkurenceschopní vůči dovozům z Chorvatska, a protože fotografové se vždy nejprve dívají na cenu, musíme být u tohoto materiálu bohužel stejně špatní (a levní) jako nejlevnější alternativní dodavatel.
U našich prémiových produktů je to jinak. Proto máme obě produktové řady. „Art Series“ pro materiál za bojové ceny (např. filmy CHS) a „Premium Line“ pro produkty zaměřené na kvalitu, které nestojí v tak tvrdé konkurenční soutěži (u svitkových filmů v současné době pouze CMS 20).
Uvažujeme však, zda by nebylo smysluplné znovu nabízet efke v originální podobě (aby jsme uspokojili frakci hledající levné produkty) a vedle toho nabízet pod značkou ADOX za vyšší cenu film, který byl dodatečně zkontrolován na vady a perfektně zabalen (vyhledávání vad a vyřazování = větší spotřeba materiálu, balení v Německu = dražší).
Bylo by pro nás zajímavé zjistit, zda by pro to existoval trh.
S pozdravem,
Mirko
TeeGee
Mirko,
při prvním pokusu se vždycky něco pokazí a fólie sice nebyla úplně roztržená, ale stačilo to na to, aby byla zničená. Rychle jsem po ní sáhl a doufal, že jsem to stihl včas, ale bohužel to nepomohlo.
Takové upozornění na obalu by jistě uvítal nejen já.