Ahoj Svene,
to znamená, že u všech kamer na úzký film je čas závěrky vždy 1/30 s? To jsem nevěděl – promiň, jsem fotograf, ne kameraman. Ale to se zpomalenými a zrychlenými záběry, to se přece nastavuje pomocí rychlosti filmu, ne? U mé kamery je to 8, 16, 24 nebo 48 snímků za sekundu.
Znamená to tedy, že se závěrka otevírá na 1/30 s u každého jednotlivého snímku? Jak ale dosáhnu 48 fps? Nějak mi to ještě není jasné. Filmaři pak nemají prakticky žádnou volnost při kreativním využití ostrosti a při slabém osvětlení je také dost obtížné udržet ostrost při otevřené cloně.
Jaké snímkové frekvence jsou vlastně u 8mm filmu běžné? Stačí 16 fps k dosažení slušné kvality? 16 fps vypadá jako flipbook, ne?
Jak vidíš, otázky na otázky...
S pozdravem
Matthias
Ahoj Matthiasi,
závěrka filmové kamery je vysvětlena zde: http://de.wikipedia.org/wiki/Umlaufverschluss
A v článku o filmové kameře na Wikipedii se nachází následující pasáž o expozičním čase:
Úhel otevření závěrky určuje v závislosti na snímkové frekvenci expoziční čas. Při snímkové frekvenci 25 snímků za sekundu činí expoziční čas při otevření 180° 1/50 sekundy. Možnost nastavení světelného sektoru speciálně konstruované závěrky vede k odlišným expozičním časům. Film se obvykle exponuje rychlostí 24 snímků za sekundu. To platí pro kinofilmy a v této oblasti je to mezinárodní standard. Otevření světelného sektoru činí většinou 172,8 stupňů. Pro první vysílání v televizi se však natáčí rychlostí 25 snímků (světelný sektor 180 stupňů) za sekundu.
Nejnovějším vývojem v konstrukci filmových kamer je konstrukce s poměrem spínání 24 ku 1, což při 24 snímcích za sekundu znamená expoziční čas trvající pětadvacetinu sekundy. To odpovídá úhlu otevření 345,6 stupňů v rotační závěrce, což je dvojnásobek oproti zmíněným 172,8 stupňům.
Ve skutečnosti jsou filmaři, co se týče řízení expozice, více omezeni než my, fotografové statických snímků.
S pozdravem,
Franz