hallertauBW
Dobrý večer všem!
Nedávno jsem si pořídil použitý středoformátový fotoaparát 6x7 s kazetou formátu 120 a právě se snažím přijít na to, v čem je chyba.
Z 10 pořízených snímků je na negativu pouze 7 (stejný motiv, stejná expozice). Svitkový film má délku 81 cm.
Je to správná délka pro svitkový film 120? Co se délky týče, mohlo by to sedět.
S pozdravem
Guido
Xenar
Ahoj Guido,
aniž bych teď běžel do fotolaboratoře to změřit: 81 cm určitě odpovídá běžné délce filmu formátu 120.
Píšeš, že z očekávaných 10 snímků máš na filmu jen 7. Jsou tyto 7 snímků od sebe velmi daleko (1)? Pokud ne, musí být na začátku (nebo konci?) filmu dlouhý neexponovaný úsek (2).
Bohužel neznám tvůj typ fotoaparátu, ale předpokládám, že posun z jednoho snímku na druhý je nějak mechanicky řízen (záchytný mechanismus nebo podobně). Pokud platí (1), pak je to tím.
Pokud (2), pak jsi pravděpodobně udělal chybu při vkládání filmu do fotoaparátu.
Popiš to podrobněji, pak ti určitě budeme moci pomoci.
S pozdravem
Volker
hallertauBW
Dobré ráno, Volkere,
děkuji za odpověď. Fotoaparát je Mamiya RB67 Pro-S. Platí případ 2). Na začátku je velká část neosvětlená a na konci zbývá ještě 7 cm volného místa (viz fotografie negativu). Protože si toho všímám už podruhé (předtím jsem udělal jiné chyby), dával jsem při vkládání filmu pozor, abych ho navinul co nejméně. Po uzavření kazety jsem musel několikrát zatáhnout za páčku pro předběžné navíjení, než jsem mohl pořídit první snímek. Poté jsem podle stejného postupu pořídil 10 snímků, dokud se film nedal napnout, a první tři snímky nejsou na negativu (pozice a postup při fotografování jsem si zapsal). V současné době mě napadají následující příčiny chyby:
2a) První tři snímky jsou zakryty papírem. (K ověření by bylo třeba obětovat jeden film a navinout ho za denního světla)
2b) U prvních tří snímků byla clona otevřená a snímky byly vystaveny během několika sekund expozicí. – Ale proč se to nestalo u ostatních?
2c) ...?
Máš pro mě ještě nějakou radu?
S pozdravem
Guido
Xenar
Ahoj Guido,
prvních 20 cm filmu je černých, tedy podrobených expozici, což znamená, že na ně dopadlo maximum světla.
Zdá se, že při vkládání filmu děláš nějakou zásadní chybu. Jelikož bohužel Mamiyu vůbec neznám, bude ti muset pomoci někdo jiný. Nemáš náhodou návod k použití?
S pozdravem, bezradný
Volker
hallertauBW
Dobrý večer, Volkere,
ale já mám návod k použití. Část o vkládání filmu je tam dost stručná. Zkusím to ještě jednou, uvidíme.
S pozdravem
Guido
Urnes
Dobrý večer, Volkere,
ale já mám návod k použití. Část o vkládání filmu je dost stručná. Zkusím to ještě jednou, uvidíme.
S pozdravem
Guido
Vlož film do držáku. Někde v přítlačné desce je otvor. Nyní navíjej film tak dlouho, dokud v otvoru neuvidíš černou šipku. Dál už ne! Poté vlož držák do zadní části a pomocí páčky přetoč na snímek 1. Pak by to mělo sedět.
S pozdravem Sven.
hallertauBW
Ahoj všichni,
nejdřív musím říct, že jsem teď úplně zmatený. Svene, to, co jsi napsal, jsem našel i v návodu (je tam bílá šipka místo otvoru) a předtím jsem si toho nevšiml. U nové série snímků se teď objevuje první snímek (poznám to i podle pózy). U tohoto snímku jsem nyní obě negativy pověsil vedle sebe. Ten vlevo je nový „správně“ navinutý film. U toho vpravo je vidět, že chybí první tři snímky. Ale teď mám na novém filmu zase jen 7 1/2 snímků z 10. Co mě také udivuje, je to, že uprostřed filmu se zdá být skok v expozici. Snímky jsem však pořídil při neměnné cloně/čase a osvětlení (lampa). Máte nějakou představu, co ještě dělám špatně?
S pozdravem
Guido
Wolf_XL
...no, nějak to spíš vypadá na chybu při vyvolávání... Abych si byl úplně jistý, že je to skutečně chyba fotoaparátu, obětoval bych buď nový film, nebo vzal jeden z těch nepovedených snímků a znovu ho navinul s krycím papírem na správném místě, vložil ho do fotoaparátu podle návodu, sundal objektiv, nastavil závěrku na „B“, stiskl spoušť a držel ji stisknutou a voděodolným fixem označil snímek skrz fotoaparát. Zbylé snímky označíš přesně stejným způsobem – pak budeš o něco moudřejší... ;-)
Wolfgg
Ahoj Guido,
já bych k tomu přistoupil zcela pragmaticky:
1) Vezmi ochranný papír z filmu a na zadní straně si označ přesnou polohu filmu
2) Vlož papír na cívku a do kazety
3) Kazetu uprav tak, aby i při otevřeném víčku fungovala, jako by bylo zavřené; k tomu většinou stačí někde přidržet špendlík, např. pomocí párátka (nemám RB)
4) Nyní postupuj zcela normálně, tedy přetoč dopředu a pak s delší expozicí (např. 1 s) osviť celý „film“ a při každém snímku sleduj, zda by světlo z objektivu dopadalo na film; tak by se měla chyba podařit zúžit.
S pozdravem Wolfgang
hallertauBW
Dobrý večer všem,
nejprve vám děkuji za vaše podněty. Ano, přesně tak jsem to právě udělal. Negativní roli (vyvolaný film) jsem znovu navinul do ochranného papíru a vložil do kazety.
Nejprve jsem dvakrát zkontroloval, zda podávání funguje. Sundal jsem objektiv a pak pořídil svých 10 fotografií. Vždy jsem si fixem na fólii označil oblast negativu, která by byla podstupující expozici (pravý a levý okraj).
Výsledek: 10 samostatných snímků na negativu.
Poté jsem měl podezření na pronikání světla z boku na zrcadlo nebo na „netěsnou“ clonu objektivu. Vyjmul jsem tedy kazetu, nahlédl do fotoaparátu skrz rovinu filmu a nasměroval jej na světlo. Žádné nechtěné pronikání světla jsem nezaznamenal. Vyzkoušel jsem různé clony a časy a také jsem se pokusil o neúplné sklopení zrcátka (to by byla chyba obsluhy).
Výsledek: Vše funguje bezchybně a bylo fascinující vidět, jak to všechno funguje.
Co se týče chyby při vyvolávání, napadá mě jen to, že se film možná slepil a vývojka se k němu nedostala, ale pak by byla negativní oblast průhledná, ne?
S pozdravem Guido
Wolfgg
Pokud se na film nedostane žádná vývojka, ale pouze ustalovač, film se stane průhledným; pokud se na něj nedostane ani jedno z nich, zůstane jako nový, tedy šedý a neprůhledný.
S pozdravem, Wolfgang
hallertauBW
Dobrý večer všem,
našel jsem svou chybu. Při psaní poslední odpovědi mě napadlo něco podezřelého, co se nakonec potvrdilo. Speciálně pro svitkové filmy jsem si koupil vývojovou nádobu Paterson pro dva filmy formátu 135 nebo jeden film formátu 120. Tyto dvě filmové spirály (formátu 135) drží pohromadě černá trubička. Samozřejmě jsem tuto trubičku u spirály formátu 120 vynechal. A právě tím pronikalo světlo (zvenčí) skrz několik drážek ve vnitřním otvoru spirály. To také vysvětluje, proč byly negativní pásky ve dvou stupních (tři snímky černé, tři a půl snímku tmavší) nadměrně podrobeny expozici. Grrrrrrrrr
Děkuji za vaši pomoc, díky ní jsem situaci přehodnotil.
S pozdravem
Guido
Xenar
Ahoj Guido,
gratuluji k odhalení chyby. Na tvou druhou ukázkovou fotku jsem už neodpověděl, protože jsem byl bezradný. Jedno mi ale bylo jasné: musí jít o chybu při manipulaci, přičemž jsem myslel jen na vkládání filmu, vývojka mě ani nenapadla.
S pozdravem
Volker