hfa
Do „alternatywnego” procesu potrzebuję slajdów SW o płaskiej gradacji i możliwie najwyższym Dmax.
Mam zbiór różnych filmów graficznych o różnym stopniu zachowania, filmów rentgenowskich itp., ale nie przepadam za długimi seriami testowymi.
Zasadniczo pracuję z nieostrymi parametrami.
Który wywoływacz (w jakim mniej więcej rozcieńczeniu) jest najbardziej obiecujący jako punkt wyjścia?
Która klisza graficzna jest obecnie dostępna w przystępnej cenie?
Bardzo dziękuję za wszelkie pomysły!
hfa
Urnes
O jaki proces chodzi?
Pozdrawiam, Sven.
hfa
Fotograwiura miedziowa; jednak dla mojego pytania pozostała część procesu nie ma znaczenia.
Chcę po prostu jak najefektywniej wykorzystać moje stare folie półtonowe.
Urnes
Jasne. Zastanawiałem się tylko, do jakiego procesu potrzebny jest pozytyw. Płytka miedziana jest nim naświetlana, a potem trawiona, prawda? Nie żebym mógł pomóc ci w twoim problemie, pytam tylko z ciekawości.
Prawdopodobnie najpierw spróbowałbym z filmem rentgenowskim. Czas wywoływania wynosi od 6 do 10 minut i przy czerwonym świetle można to ocenić na oko.
Pozdrawiam, Sven.
hfa
Więcej informacji, w tym na temat procesu, można znaleźć na stronie www.photogravure.com
€
Moje pytanie dotyczy wywoływacza, który spełnia wymienione na początku wymagania.
Dobrze sprawdza się na przykład połączenie filmu Rollei ATo 2.1 z wywoływaczem Rollei Low Contrast.
Jednak koszt jednego arkusza (30x40 cm) wynosi 10 euro, a jeśli potem okaże się, że kontrast nie jest odpowiedni...
Powinno być tam obowiązkowe ostrzeżenie: Uwaga, fotografowanie zagraża Twojemu majątkowi, prowadzi do bezdomności i głodujących dzieci!
W innych branżach istnieje to już od dawna
€
€
€
Urnes
Film rentgenowski jest filmem półtonowym. Nie trzeba go, tak jak w przypadku filmów lith-print czy rysunkowych, delikatnie uderzać specjalnym wywoływaczem.
Poza tym radziłbym zajrzeć do firmy Spur. To właśnie oni sprawili, że film graficzny z wywoływaczem o łagodnym działaniu stał się powszechnie akceptowany.
Pozdrawiam, Sven.
hfa
...to na razie dobry pomysł, dzięki
h.
KlausWehner
Jeśli podasz nam, jakie filmy masz do dyspozycji i jaki kontrast chcesz uzyskać, z pewnością uda się znaleźć odpowiednie rozwiązania.
Możliwe byłyby na przykład wywoływanie w dwóch kąpielach lub wywoływanie na stojąco.
€
Serdecznie pozdrawiam
Klaus
hfa
Jeśli powiesz nam, jakie filmy masz do dyspozycji i jaki kontrast chcesz uzyskać, z pewnością uda nam się znaleźć odpowiednie rozwiązania.
hfa
Klaus,
wartość Dmax powinna wynosić około 2,5, a gradacja powinna być możliwie płynna, odpowiadająca mniej więcej skali Stouffera w zakresie 2–14. Posiadam następujące rodzaje filmów w różnych ilościach i stanach przechowywania:
Orwo FN 5
Orwo FN 60
Wephota NP 22
Lighthouse Printfilm
Ortho Litho od Photo Warehouse
Rollei AT0 2.1
Ten ostatni jest nadal dostępny i łatwo go kontrolować przy użyciu oferowanych do niego wywoływaczy, ale cena tego zestawu jest całkowicie nie do przyjęcia.
€
Pozdrawiam
Hendrik
€
€
KlausWehner
Cześć Hendrik,
?
Twoje wymagania (D max 2,5 i współczynnik kontrastu 1:16) najprawdopodobniej najlepiej spełni twardo wywołana klisza półtonowa.
Wybrałbym NP 22 i wywołałbym ją twardo.
Być może dobrze sprawdzi się tu rozcieńczony wywoływacz do papieru.
?
Lith films nie będą w stanie oddać pożądanego zakresu kontrastu.
Miękkie wywoływanie filmów specjalnych odbywa się poprzez zmniejszenie maksymalnej gęstości (poniżej 2,00).
Filmy po prostu nie są w pełni wywołane. Nadmiar srebra jest usuwany podczas utrwalania.
Zachowana zostaje ograniczona możliwość uzyskania normalnego kontrastu. Typowy dla tych filmów jest zakres kontrastu 1:8, czyli możliwość odwzorowania 3 stopni ekspozycji.
Można to dobrze sprawdzić za pomocą Twojej skali szarości.
?
Nieco więcej można ewentualnie osiągnąć przy użyciu wywoływacza dwukąpielowego.
Jakiś czas temu intensywnie zajmowałem się tym tematem.
Nie mam jednak praktycznego doświadczenia z wymienionymi filmami specjalnymi.
?
Nie obejdzie się bez własnych prób.
Jeśli chcesz wypróbować dwukrokowy wywoływacz, możesz się ze mną skontaktować.
Mógłbym udostępnić Ci trochę moich chemikaliów.
Niestety obecnie nie mam czasu na własne eksperymenty. Być może jednak będę w stanie Ci pomóc.
Jakiś czas temu intensywnie zajmowałem się tym tematem.
Nie mam jednak doświadczenia z wymienionymi filmami specjalnymi.
?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
hfa
...to w każdym razie jakiś początek
Spróbuję tego i dam znać lub w razie potrzeby przedstawię relację
Bardzo dziękuję!
h
KlausWehner
Nie wiem na pewno, jaki film faktycznie znajduje się w pudełku NP-22. Być może jest to materiał marki Foma.
Wątpliwe jest, czy uda ci się osiągnąć na nim maksymalną gęstość 2,5.
?
Postąpiłbym w następujący sposób:
z każdego rodzaju filmu, jaki masz do dyspozycji, odetnij kawałek i podziel go na dwie części.
Jeden kawałek naświetl maksymalnie (ewentualnie latarką), drugi kawałek pozostaw nienaświetlony.
Oba kawałki testowe całkowicie wywołaj w (rozcieńczonym) wywoływaczu papierowym.
?
W ten sposób uzyskasz dobry przegląd, które filmy w ogóle zbliżają się do Twoich wymagań, a które od razu można wykluczyć.
Nie naświetlony fragment dostarczy Ci cennych informacji na temat zamglenia tła.
?
Daj znać, jak tylko będziesz miał okazję.
?
Serdeczne pozdrowienia
Klaus
Andre7878
Witam, moje pytanie dotyczy kąpieli pośredniej. Niestety nie można już kupić dichromianu potasu. Jakie są alternatywy? Potrzebuję przecież tylko kilka gramów. Chcę wywołać film zwojowy Silvermask w aparacie Mamiya RC67 jako diapozytywy.
Andre7878
Wywoływanie slajdów czarno-białych