Wolfi
Ahoj všichni!
Neví náhodou někdo, jakou žárovku potřebuje zvětšovací hlava Agfa Colormat? Zdá se, že mi tam nějak chybí objímka... Dá se ten přístroj normálně používat i pro černobílé zvětšování bez expozice a řídicí jednotky?
Za vaše odpovědi vám předem moc děkuji.
S pozdravem,
Wolfgang
Wolf_XL
...Colormat je standardně vybaven žárovkou 220 V/250 W s bajonetem P28s. Jelikož byly fotografické papíry dříve mnohem méně citlivé, dnes s tím vznikají problémy – expoziční časy jsou pro reprodukovatelný pracovní postup prostě příliš krátké. Proto jsem do svého Colormatu nainstaloval 150 W žárovku se stejným bajonetem a dosahuji s ní přijatelných časů. Dokonce uvažuji o snížení výkonu na 100 W – protože u menších formátů pod 18x24 jsou časy opět příliš krátké, resp. musím clonit více, než bych vlastně chtěl.
Colormat lze provozovat i bez řídicí jednotky a expozičního rámu. To však nejde bez zásahu do přístroje. Ale to není nic hrozného – stačí k zvětšovací lampě připojit kabel 220 V se zástrčkou. Měl bys to však dělat sám pouze tehdy, pokud víš, co děláš. Jsem elektrotechnik – elektřina mě zná, a proto mi neublíží... ;-)
Na Colormatu jsou mimořádně zajímavé tři filtry, které lze vyklápět pomocí elektromagnetu. Postavil jsem si k tomu vhodný napájecí zdroj a spínače jsem vyvedl ven. Skleněné filtry jsem nejprve nahradil filtračními fóliemi Ilford stupně 2, 3 a 4. Od té doby, co vlastním ovladač Heiland Spltgrade, jsem místo toho vložil pouze filtry 0 a 5. Podle informací od pana Heilanda by bylo dokonce docela snadné nechat filtry otáčet pomocí ovladače – k tomu by bylo zapotřebí pouze malé dodatečné rozhraní sestávající z několika málo součástek. V nejbližší době se do toho také pustím...