Steffen_Muc
Ahoj diskusní skupino,
dnes jsem vyvolal svůj první film Efke IR820 a bohužel na něm není téměř nic vidět. Při fotografování jsem použil infračervený filtr 715 od Heliopanu, expoziční čas jsem určil na hodnotu ISO 10 a vždy jsem exponoval o jeden clonový stupeň více i méně, tedy pořídil jsem expoziční řadu. Film jsem vyvolal při teplotě 20 °C v RODINALU 1+25 po dobu 9 minut, první minutu jsem láhev převracel, poté každou minutu třikrát. Na negativech je dvakrát vidět náznak slunce, jinak nic. Je to způsobeno expozicí nebo vyvoláním? Kdo má pro mě nějaké tipy? Budu vděčný za vaši pomoc!
S pozdravem
Steffen
Tandemfahren
Ahoj Steffene,
kromě tvého poněkud neortodoxního výběru vývojky (RODINAL u většiny filmů snižuje citlivost) – tam by už muselo být něco „na tom“. I tvůj RODINAL už dosloužil, haha.
Jak vypadá popisek na okraji? Tlusté černé písmo a čitelné? – pak více světla! Nebo slabé? – pak více vyvolat, případně přejít na jinou vývojku, například A49 nebo Microphen.
Nezapomeň, že 715 je silný filtr a v závislosti na motivu tam může zůstat velmi málo. To, co tam měříš, je interpretováno expozimetrem pro panchromatický materiál a těch 3 nebo možná 10 ISO nemají ve skutečnosti požadovaný vztah k realitě.
Měl jsi na snímku slunce? Pokud je jen slabě viditelné, měl bys raději pořídit sérii expozic s 2 kroky a začít klidně o 3–4 kroky výše.
Pokud to tvůj záměr snímku dovolí, může samozřejmě pomoci i jiný filtr (645, 665, 695), který propouští malou viditelnou část spektra a zvyšuje využitelnou citlivost.
Hodně úspěchů a hodně dobrého světla
Frank
Tandemfahren
Ahoj, možná ti to pomůže, alespoň ten obrázek.
http://www.laborpartner.info/de_downloads/Infrarot.pdf
Liegr?
Frank