Steffen_Muc
Witam wszystkich na forum,
Właśnie wywołałem dzisiaj swój pierwszy film Efke IR820 i niestety prawie nic na nim nie widać. Podczas fotografowania użyłem filtra podczerwonego 715 firmy Heliopan, czas naświetlania ustaliłem na ISO 10 i zawsze naświetlałem o jeden stopień więcej oraz mniej, czyli wykonałem serię ekspozycji. Film wywołałem w temperaturze 20°C w RODINALU 1+25 przez 9 minut, pierwszą minutę wstrząsałem, a potem co minutę 3 razy. Na negatywach widać dwa razy ślad słońca, poza tym nic. Czy to wina naświetlania, czy wywołania? Kto ma dla mnie jakieś wskazówki? Będę wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam
Steffen
Tandemfahren
Cześć Steffen,
Pomijając twój dość nietypowy wybór wywoływacza (RODINAL obniża czułość większości filmów) – musiałoby być na nim coś „widocznego”. Twój RODINAL też się zepsuł, haha.
Jak wygląda napis na krawędzi? Pogrubiony, czarny i czytelny? – w takim razie potrzeba więcej światła! A może słaby? – wtedy trzeba dłużej wywoływać, ewentualnie zmienić wywoływacz na inny, na przykład A49 lub Microphen.
Nie zapominaj, że filtr 715 jest bardzo mocny i w zależności od motywu może pozostać bardzo mało światła. To, co tam mierzysz, jest interpretowane przez miernik naświetlania dla materiału panchromatycznego, a te 3 lub może 10 ISO nie mają tak naprawdę pożądanego odniesienia do rzeczywistości.
Czy na zdjęciu było słońce? Jeśli jest ono słabo widoczne, lepiej zrób serię naświetlania z 2 stopniami i zacznij od 3-4 stopni wyżej.
Jeśli pozwala na to Twoja koncepcja zdjęcia, pomocny może być oczywiście również inny filtr (645, 665, 695), który przepuszcza niewielką część widzialnego światła i zwiększa użyteczną czułość.
Powodzenia i dużo dobrego światła
Frank
Tandemfahren
Cześć, może to ci pomoże, a przynajmniej ta grafika.
http://www.laborpartner.info/de_downloads/Infrarot.pdf
liegr?
Frank