mbaumann
Dobrý den,
už delší dobu si kladu otázku, jaká teplota je pro proces C-41 nejvhodnější. 38 °C je sice běžná procesní teplota. Je však pravda, že vyvolávat lze i při 30 °C nebo 24 °C (a pokud vím, i při 45 °C).
Zřejmou nevýhodou je především časová náročnost. Následující časy mám například z tabulky společnosti Tetenal (pro 3–4 filmy a čerstvou směs):
Teplota/°C: 38 --- 24
Vyvolávání/min: 3:35 --- 18:30
Zastavení/min: 0:30 --- 0:30
Bělicí fix/min: 6 --- 12
Oplachování/min: 3 --- 7
Stabilizace/min: 1 --- 1
Při vyvolávání obvykle provádím 2–4 cykly pro filmy v Jobo CPE2. Čas zde nehraje roli a nevadí mi, když to trvá déle.
Vidím však dvě velké výhody vyvolávání při 24 °C. Zaprvé není rozdíl oproti pokojové teplotě velký, a proto dochází k menším výkyvům, když vyndávám nádobu z procesoru pro nalití a vyprázdnění. A za druhé, relativní časová chyba při nalévání a vylévání je menší. Při době vyvolávání 3:35 minut má chyba např. 15 sekund velký význam, zatímco při 18:30 jsou dopady výrazně menší.
Obojí hovoří pro vyšší stabilitu procesu při nízkých teplotách.
Proto se vás ptám:
Existují nějaké další účinky, které hovoří proti teplotě 24 °C? Například si dokážu představit, že kvůli delším dobám působení se chemikálie hůře vymývají nebo že dlouhá doba oplachování může vést k nabobtnání emulze.
Máte s tím nějaké zkušenosti nebo jiné užitečné informace k tomuto tématu?
S pozdravem,
Martin
haeberlein
Ahoj!
Svoji CPE 2 (bez Plus) používám k vyvolávání pouze při teplotě 25 stupňů v procesu C41. Používám však chemikálie Rollei, protože pro ně existují ověřené časy a výsledky jsou velmi dobré. Při 38 stupních jsem totiž měl také problém, že jsem po nalití vývojky nereagoval dostatečně rychle, a proto byla část filmu vyvolána o něco silněji než druhá část, což je bohužel na některých barevných fotografiích vidět.
S pozdravem Rene