grofofan
Nejprve bych se rád představil, protože jsem na tomto fóru nový. Jmenuji se Günter a již řadu let se věnuji velkoformátové fotografii. Zvětšuji své negativy na zvětšovacím přístroji Durst 187, kde mám potíže se sehnáním opálových žárovek, protože tento přístroj nefunguje se standardními opálovými žárovkami, ale s velkými opálovými žárovkami. Průměr baňky je cca 120 mm. Nyní moje otázka, na kterou mi možná může odpovědět Mirko: V katalogu FOTOIMPEX jsem nedávno četl, že tam nabízené žárovky jsou ručně vyráběné v Německu. Je tedy možné vyrobit také vhodné žárovky pro výše zmíněná zařízení Durst? Cena za ně může být klidně vyšší, protože tato svítidla již nejsou k dostání a na trhu se prodávají za horentní ceny. Tím by se mohli všichni uživatelé zařízení Durst 138 a 187 velmi potěšit, protože by se pak nemuseli starat o jejich doplňování. S pozdravem, Günter.
cfb_de
Ahoj Güntere,
u Dr. Fischera bys měl mít možnost si tyto hrušky nechat vyrobit: http://www.dr-fischer-gmbh.de/index.php?lang=&Bereich=2&DBereich=21
S pozdravem,
Franz
grofofan
Děkuji za informaci, také jsem tam zavolal a bylo mi sděleno, že se něco takového již vyrábí, ale ne v menších sériích než 200–300 kusů, což je pro mě jako soukromého odběratele příliš mnoho. Pro společnost FOTOIMPEX by mohlo být zajímavé zařadit tyto žárovky do sortimentu, protože na trhu je velmi mnoho zařízení tohoto typu a všichni, které znám, hledají žárovky pro svá zařízení. Rád poskytnu technické údaje a případně i model či rozměry.
chrisais
Ahoj Güntere,
Zdroje pro ty velké opálové žárovky sice nemám. Ale trochu jsem si upravil svůj Laborator 138. Používám čirou vysokonapěťovou halogenovou žárovku (140 W) v klasickém tvaru. Do zásuvky s filtry jsem vložil rozptylovou desku. (V mém případě se jedná o desku ze silikagelového skla, jaká se používá pro tenkovrstvou chromatografii.) Z tlusté hliníkové fólie jsem pak uvnitř vyrobil ještě reflektor. Funguje to velmi dobře a světlo je velmi homogenní. Pro zaostření mohu vysunout zásuvku s filtrem a získám velmi jasný obraz (samozřejmě pouze uprostřed – v závislosti na zvětšení).
Filtry pro změnu kontrastu se tam také vejdou bez problémů a jsou ještě trochu chráněny před teplem. Stačí je vyříznout o něco větší než skleněnou desku a napnout s mírným vyklenutím.
Mimochodem, podle Osramu se chování vysokonapěťových halogenových žárovek a konvenčních žárovek při zapnutí neliší. Nehrozí tedy žádné nebezpečí pro časovač.
Dalším nápadem by bylo vzít vadnou žárovku, odříznout její spodní část a vložit do ní tyčovou halogenovou žárovku. (Osram HALOLUX CERAM ECO nebo Philips EcoClassic30 T32) Odříznutí by se pravděpodobně mělo raději svěřit skláři.
S pozdravem,
Chris
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
AchimBauer
Ahoj Günther, jsem tu taky úplně nový, na toto fórum jsem se dostal, protože mám podobný problém jako ty.
A řešení od Chrise se mi zdálo slibné, ale u mě to kvůli nedostatku místa nejde.
Ale když jsem v tom nápadu pokračoval, udělal jsem objev, který by ti mohl pomoct. V obchodě Conrad Electronic mají žárovky na vlastní montáž. Dole je patice E14 nebo E27, do které se zasune halogenová žárovka, a nahoře se našroubuje skleněná kopule. Jsou tam takové s průměrem 10 cm v alabastrové barvě. Pokud je to stále příliš malé, pak stačí odříznout starou lampu a spojit ji se závitem jiné skleněné baňky. S vysoce pevným pojistným šroubem nebo kotlovou sadou by to mělo být tepelně odolné. Nebo se podívej na stránkách výrobce, zda nejsou k dispozici i větší skleněné baňky.
S pozdravem Achim
grofofan
Ahoj všichni, nejdřív vám moc děkuju za skvělé nápady. Nejvíc se mi líbí ten s adaptérem na závit E27 a halogenovými žárovkami s odříznutou baňkou. Vyzkouším to a brzy se podělím o své zkušenosti. Omlouvám se, že jsem tak dlouho neodpovídal, ale byl jsem nějakou dobu v nemocnici. S pozdravem Günter