Bonderer
Dobrý den
Kdo, stejně jako já, fotí už dlouho a vyvolává si vlastní filmy, má samozřejmě velké množství negativů. Nyní jsem našel firmu, která prodává a vyrábí vynikající archivační materiály. Jde o firmu Hans Schröer v Karlsdorfu-Neuthardu. Ceny jsou částečně příznivé, částečně o něco vyšší, ale kvalita je vynikající. Zabalil jsem vždy 10 obalů na negativy s lepicími proužky a vložil je do skládací krabice Folio II-Pegasus. Do každé krabice se vejde přibližně 250 obalů na negativy, v závislosti na materiálu, a krabice jsou tak pevné, že jejich váhu bez problémů unesou. Díky tomu, že jsem obaly balil po deseti, je relativně snadné najít konkrétní negativ.
Já jsem to udělal takto, ale jistě existují i jiné nápady. Pokud tam zavoláte, ochotně vám pomohou. Lidé tam jsou nejen milí, ale také kompetentní, což je vzácná kombinace. Prodávají se tam užitkové předměty, které mají fungovat, a to dělají dobře. Poté, co jsem přebalil svou sbírku, se prostorová náročnost snížila přibližně o 50 %. Pro ty, kteří mají hlubší police, existuje také verze se „zásuvkou“.