Bonderer
Witam
Każdy, kto tak jak ja od dawna zajmuje się fotografią i wywołuje swoje filmy, ma oczywiście sporą kolekcję negatywów. Znalazłem firmę, która zajmuje się sprzedażą i produkcją doskonałych materiałów archiwalnych. Hans Schröer w Karlsdorf-Neuthard. Ceny są częściowo korzystne, a częściowo nieco wyższe, ale jakość jest znakomita. Włożyłem po 10 koszul na negatywy z paskiem do spinania do składanych pudełek Folio II-Pegasus. W każde pudełko mieści się około 250 kopert na negatywy, w zależności od materiału, a pudełka są na tyle solidne, że bez problemu wytrzymują ten ciężar. Dzięki temu, że zapakowałem koperty po 10 sztuk, stosunkowo łatwo jest znaleźć konkretny negatyw.
Ja zrobiłem to w ten sposób, ale na pewno są też inne pomysły. Jeśli tam zadzwonicie, na pewno wam pomogą. Pracownicy są nie tylko mili, ale także kompetentni, co jest rzadką kombinacją. Sprzedawane są tam przedmioty użytkowe, które powinny działać i robią to dobrze. Po przepakowaniu mojej kolekcji ilość zajmowanego miejsca zmniejszyła się o około 50%. Dla osób posiadających głębsze regały dostępna jest również wersja z „szufladą”.