Steffen_Muc
Ahoj NG,
chtěl bych v nejbližší době vyzkoušet práci s tekutou fotoemulzí na ručním papíru. Má s tím někdo z vás už zkušenosti? Je třeba ruční papír předem ošetřit želatinou, nebo to není nutné? Jak dlouho se musí emulze nechat zaschnout? A jak dlouho se pak musí papír namáčet, aby se při tom nerozpustil? Děkuji za vaši pomoc!
S pozdravem z Mnichova,
Steffen
Urnes
Ahoj Steffene,
s tekutou emulzí jsem ještě nepracoval. Ale jelikož se zřejmě nikdo jiný neozývá, podělím se s tebou o to, jak by to vypadalo, kdybys vytvářel kyanotypie. Emulze je sice výrazně tekutější, ale třeba ti to pomůže.
Zda na to dáš želatinu nebo ne, je věc vkusu. U řídkého kyanotiskového roztoku želatina zabraňuje příliš hlubokému proniknutí do papírového filcu a tím zlepšuje ostrost. Zkusil jsem to a zase jsem to zavrhl, poté co jsem želatinou zaneřádil kuchyň.
Jak dlouho musí emulze schnout? V případě pochybností vždy tak dlouho, dokud není suchá. Pak budeš mít jistotu.
Namáčení. Držel bych se postupu pro barytový papír. Ručně vyráběný papír se neroztrhne. Rozhodně ne namáčením, ale jen nesprávným vyjmutím z misky nebo podobně. Záleží ale také na tom, jak je těžký. Já jsem vždy pracoval s papírem o gramáži 300 g.
Pozdravuje Sven.
uworischki
Ahoj Stefane,
želatina má rozhodně smysl, protože ručně vyráběný papír bude velmi savý. Pokud naneseš želatinu předem, bude se emulze nanášet snáze a budeš jí potřebovat méně.
Emulze by měla normálně schnout 24 hodin. Jinak by měl proces zpracování (vyvolání, fixace, oplachování) odpovídat přibližně procesu u barytového papíru, přičemž samozřejmě záleží na tom, jak silný je tvůj ručně vyráběný papír – čím silnější, tím déle trvá, než se fixační roztok vyplaví z papírového plstě.
Možná ti to pomůže:
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/Prozesskontrolle_fuer_SW_03.htm
S pozdravem Uwe