Steffen_Muc
Cześć NG,
chciałbym wkrótce wypróbować płynną emulsję fotograficzną na papierze czerpanym. Czy ktoś z Was ma już z tym doświadczenie? Czy papier czerpany trzeba wcześniej pokryć żelatyną, czy nie jest to konieczne? Jak długo trzeba pozostawić emulsję do wyschnięcia? Jak długo należy potem moczyć papier, żeby się nie rozpuścił? Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam z Monachium,
Steffen
Urnes
Cześć Steffen,
nie pracowałem jeszcze z emulsją płynną. Ale skoro najwyraźniej nikt inny nie chce się tym zająć, podzielę się z Tobą tym, jak wyglądałoby wykonanie cyjanotypii. Emulsja jest co prawda znacznie bardziej płynna, ale może to Ci pomoże.
To, czy nałożysz na nią żelatynę, czy nie, to kwestia gustu. W przypadku rzadkiego roztworu cyjanu żelatyna zapobiega zbyt głębokiemu wniknięciu w filc papierowy, poprawiając w ten sposób ostrość. Wypróbowałem to i zrezygnowałem, po tym jak zanieczyściłem kuchnię żelatyną.
Jak długo emulsja musi schnąć? W razie wątpliwości zawsze do momentu, aż będzie sucha. Wtedy na pewno będziesz po bezpiecznej stronie.
Zmaczanie. Trzymałbym się procedury stosowanej w przypadku papieru barytowego. Papier czerpany nie psuje się. Przynajmniej nie przez zmoczenie, a jedynie przez nieprawidłowe wyjmowanie z miski lub coś w tym rodzaju. Zależy to jednak również od tego, jak ciężki jest. Ja zawsze pracowałem z papierem o gramaturze 300 g.
Pozdrawiam, Sven.
uworischki
Cześć Stefan,
Żelatyna na pewno się sprawdzi, bo papier czerpany będzie bardzo chłonny. Jeśli wcześniej nałożysz żelatynę, łatwiej będzie ci rozprowadzić emulsję i zużyjesz jej mniej.
Emulsja powinna normalnie schnąć przez 24 godziny. Poza tym proces obróbki (wywoływanie, utrwalanie, płukanie) powinien przebiegać mniej więcej tak samo jak w przypadku papieru barytowego, choć oczywiście zależy to od grubości papieru czerpanego – im grubszy, tym dłużej trwa wypłukiwanie utrwalacza z filcu papierowego.
Być może poniższy link okaże się pomocny:
http://www.fotografie-in-schwarz-weiss.de/Prozesskontrolle_fuer_SW_03.htm
Pozdrawiam, Uwe