Kilian
Dobrý den všem!
Možná mi někdo může poradit? Byl bych velmi vděčný.
Připravil jsem si fixační roztok Calbe A300 pro filmy. Chtěl bych do něj přidat ještě Tetenal Hüter, ale teprve teď jsem si na lahvičce všiml upozornění, že Hüter není vhodný pro práškové fixační roztoky.
Může mi někdo říct, proč tomu tak je? Jaké riziko tedy podstupuji, pokud přesto kombinuji A300 a Hüter? Má s tím někdo zkušenosti a podělil by se o ně se mnou? Předem moc děkuji.
S pozdravem, Kilian
Wolfgg
Ahoj Kiliane,
ustalovače připravené z tekutých koncentrátů mají většinou nižší hodnotu pH než ty z prášku. Přísada pro zvýšení teploty funguje pouze v omezeném rozmezí pH. To ale můžeš vyzkoušet na malém množství ustalovače. V nejhorším případě nebude fungovat, nebo dojde k vysrážení síry (ustalovač zakalí). Ztvrdovač lze přidat také do přerušovací lázeň. Měl bys se však e-mailem nebo telefonicky zeptat u firmy Tetenal, jaká koncentrace kyseliny octové by byla optimální.
Zvaž také, zda je ztvrdovač opravdu nutný. Výrazně prodlužuje dobu oplachování a má smysl pouze v případě, že dochází k neustálému poškození želatiny.
S pozdravem Wolfgang
Kilian
Ahoj, Wolfgangu!
Díky za odpověď. Také jsem si všiml, že při přidání Tetenalového tužidla dochází k výpadkům u fixačního roztoku.
Občas mám v laboratoři nepříznivé podmínky, kdy má voda pouze cca 24 °C. S prostředky, které mám k dispozici, ji nedokážu ochladit více. V těchto případech se řídím tvou radou a přidávám tvrdidlo do přerušovací lázeň. Jinak se snažím vyvolávat až tehdy, když jsem zase tady a jsou možné normální teploty vody.
S pozdravem Kilian