Kilian
Witam wszystkich!
Może ktoś mógłby mi pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny.
Przygotowałem utrwalacz Calbe A300 do filmów. Chciałbym dodać jeszcze środek Tetenalhüter, ale dopiero teraz zauważyłem na butelce informację, że środek ten nie nadaje się do utrwalaczy proszkowych.
Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego tak jest? Jakie ryzyko ponoszę, łącząc mimo to A300 i środek utrwalający? Czy ktoś ma w tym zakresie doświadczenie i mógłby się nim ze mną podzielić? Z góry bardzo dziękuję.
Z poważaniem, Kilian
Wolfgg
Cześć Kilian,
Utrwalacze przygotowane z płynnych koncentratów mają zazwyczaj niższe pH niż te przygotowane z proszku. Dodatek termiczny działa tylko w ograniczonym zakresie pH. Możesz to jednak sprawdzić na niewielkiej ilości utrwalacza. W najgorszym przypadku nie zadziała lub wytrąci się siarka (utwornik stanie się mętny). Utwardzacz można również dodać do kąpieli zatrzymującej. Należy jednak skontaktować się z firmą Tetenal mailowo lub telefonicznie, aby zapytać, jakie stężenie kwasu octowego byłoby optymalne.
Zastanów się również, czy utwardzacz jest naprawdę konieczny. Znacznie wydłuża on czas płukania i ma sens tylko wtedy, gdy stale występują uszkodzenia żelatyny.
Pozdrawiam, Wolfgang
Kilian
Cześć, Wolfgang!
Dziękuję za odpowiedź. Sam również zauważyłem, że utrwalacz przestaje działać po dodaniu utwardzacza Tetenal.
Czasami mam niekorzystne warunki laboratoryjne, w których woda ma tylko około 24°C. Nie mogę jej schłodzić bardziej przy pomocy dostępnych środków. W takich przypadkach stosuję się do Twojej rady i dodaję utwardzacz do kąpieli zatrzymującej. W przeciwnym razie staram się wywoływać zdjęcia dopiero wtedy, gdy znów jestem w kraju i możliwe są normalne temperatury wody.
Pozdrawiam, Kilian