klaus123
Ahoj,
Na multigradové filmy momentálně používám starou červenou žárovku, jaká se dříve používala pro ortochromatické filmy.
Teď se mi podařilo sehnat sadu Durst Tricolor s barvami oranžová, žlutozelená a „Color“. Má někdo zkušenosti s tím, které z těchto barev jsou vhodné pro multigradové filmy? – podle prvních testů oranžová zjevně ne... :(
S pozdravem
Klaus
Tandemfahren
Ahoj Klausi,
Ne každý filtr Multigrade je stejný a i oranžový filtr (který je vlastně vhodný pro mnoho druhů papíru) může být vybledlý vlivem stárnutí.
Dukafiltry je lepší kupovat nové, já používám jednoduché lampy Kaiser, které jsou levné, a s 1x oranžovým a 1x červeným filtrem je postaráno o (téměř?) všechno.
šeré světlo
Frank
cfb_de
Pro černobílé snímky mám červené LED osvětlení, takže si při delších expozicích můžu docela dobře číst i v časopise Duka. Pro barevné snímky jsem si kdysi z žlutých LED sestavil lampu a před ni umístil blokovací filtr, který propouští pouze vlnové délky 589 nm. Bylo to sice drahé, ale zato je teď i barevná komora celkem dobře osvětlená.
Nevýhoda: Z toho světla se člověku rychle točí hlava... Proto skutečně uvažuji o IR systému pro barevné fotografie (které budou v budoucnu hrát větší roli). Mirko, kde se dají sehnat „brýle“ za rozumnou cenu? Ty vojenské nejsou moc dobré.
S pozdravem,
Franz