klaus123
Cześć
Do wywoływania filmów typu multigrade używam obecnie starej, czerwonej żarówki, takiej jakiej kiedyś używano do filmów ortochromatycznych.
Teraz udało mi się zdobyć zestaw Durst Tricolor w kolorach pomarańczowym, żółto-zielonym i „Color”. Czy ktoś ma doświadczenie, które z tych kolorów nadają się do filmów typu multigrade? – po pierwszych testach pomarańczowy najwyraźniej nie... :(
Pozdrawiam
Klaus
Tandemfahren
Cześć Klaus,
Nie każdy filtr Multigrade jest taki sam, a filtr pomarańczowy (który w zasadzie nadaje się do wielu rodzajów papieru) może być wyblakły z powodu upływu czasu.
Filtry duka lepiej kupić nowe. Ja używam prostych lamp Kaiser – są niedrogie, a jeden pomarańczowy i jeden czerwony wystarczą na (prawie?) wszystko.
przytłumione światło
Frank
cfb_de
Do zdjęć czarno-białych używam czerwonego oświetlenia LED, dzięki czemu podczas dłuższych czasów naświetlania mogę przy okazji całkiem dobrze poczytać gazetę „Duka”. Do zdjęć kolorowych skleciłem kiedyś lampę z żółtych diod LED i umieściłem przed nią filtr blokujący, który przepuszcza tylko fale o długości 589 nm. Było to co prawda kosztowne, ale za to teraz komora kolorystyczna jest dość jasna.
Wada: przy takim świetle szybko boli głowa... Dlatego faktycznie rozważam zakup systemu IR do zdjęć kolorowych (które w przyszłości będą miały większe znaczenie). Mirko, gdzie można tanio kupić „gogle”? Te wojskowe nie nadają się do tego.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz