haeberlein
Dobrý den!
Dají se ještě vůbec sehnat barevné a černobílé svitkové filmy formátu 220 (pro můj Pentacon Six), nebo už jsou úplně vyřazeny z prodeje?
Děkuji.
Urnes
Film 220 se ještě dá sehnat. Stačí se podívat na stránky příslušných výrobců. Například Fuji stále nabízí film Provia v rozměru 220. Filmy 220 však nejsou
výhodnější. Dva filmy 120 jsou zpravidla levnější.
S pozdravem Sven.
cfb_de
K tomu přistupuje fakt, že většina vývojek si za vyvolání 220-ky účtuje více než za dvě 120-ky. Cílem je tak odradit zákazníky od tohoto pro výrobce nákladného formátu filmu.
Pokud chcete film formátu 220, nejspíš si ho koupíte v Japonsku nebo ve Spojených státech. Jednak je tam větší výběr, jednak jsou ceny výrazně nižší.
S pozdravem,
Franz
haeberlein
Existuje nějaký internetový obchod? Osobně se tam totiž nedostanu.
S pozdravem Rene
K tomu přidejme, že většina vývojek si za vyvolání 220ky účtuje víc než za dvě 120ky. Tím se má zákazníkům tento pro výrobce nákladný formát filmu znechutit.
Pokud chcete film formátu 220, nejspíš si ho koupíte v Japonsku nebo ve Spojených státech. Jednak je tam větší výběr, jednak jsou ceny výrazně nižší.
S pozdravem,
Franz
Tandemfahren
Ahoj Rene,
bohužel taky neznám žádný internetový obchod, který by měl model 220 v nabídce, ale taky by mě to strašně zajímalo.
Dále by mě zajímalo, proč je (zřejmě) poptávka po modelu 220 ve srovnání s modelem 120 tak malá, podle mě má přece jen samé výhody? - s filmem 220 v fotoaparátu se můžu chovat skoro stejně jako s KB; a kdo někdy táhl na kole po Austrálii film na 2500 snímků, ten určitě ocení formát 220.
A to ještě nepočítám údajně lepší rovinnost.
Ahoj Franti, teď jsem zvědavý. Proč je 220 pro výrobce dražší? Myslel jsem, že dvakrát tolik filmu s jen jedním navíjením, ušetřený krycí papír... to by mělo být spíš levnější, ne? Přesto jsou vždy dražší než dva 220.
Gera mimochodem zatím vyvolává za dvojnásobnou cenu.
S pozdravem
Frank
MichaelLaun
Sice nejsem ten Franz,
ale důvod, proč jsou formáty 220 dražší než 120, lze zřejmě vysvětlit jednoduše tím, že se jich vyrábí méně a balení je jiné. Menší počet kusů -> vyšší cena. Formát 220 je určen profesionálním fotografům, kteří pracují na zakázku a pro něž hraje cena filmu spíše podřadnou roli.
Některé internetové obchody skutečně ještě mají v nabídce formát 220 mm u filmů Kodak Portra 160 a Portra 400, a dokážu si představit, že i organizátor by mohl formát 220 mm sehnat, pokud by o něj byl vážný zájem.
S pozdravem
Michael
Urnes
U filmu Kodak Portra se tedy varianta 220 nyní prodává za zhruba 2,5násobek ceny. Navíc je vždy potřeba fotoaparát, který film 220 vůbec přijme. Pro film 220 obvykle potřebuješ jinou přítlačnou desku, protože je tenčí.
S pozdravem Sven.
haeberlein
Mám tedy Pentacon Six TL, který je určený pro film formátu 220. O vyvolání si vůbec nedělám starosti, protože si stejně všechno vyvolávám sám (už jen pro radost).
Rene
cfb_de
Zde: http://www.japanexposures.com/shop/index.php?cPath=29&sort=2a&page=2 – například zásilkový obchod ze zahraničí. Srovnání s modelem 120 najdeš hned vedle vlevo.
Zde: http://www.bhphotovideo.com/c/search?ci=2545&N=4277998830+4289268855 je zde větší výběr, srovnání s modelem 120 si tam prosím proveď sám.
Stručně řečeno: To fňukání kolem modelu 220 nestojí ani za to, abys vytáhl kapesník.
S pozdravem,
Franz
haeberlein
No, někdy se určitě může hodit použít formát 220. Obvykle se ale stejně používá formát 120, protože ten nabízí větší flexibilitu.
MirkoBoeddecker
Vyšší cena je dána tím, že tento film může používat méně fotoaparátů, a proto se vyrábí v menším množství.
Jedná se o doplňkový produkt, který vyžaduje vlastní stroj, obsluhu a prostory, které je třeba udržovat v provozuschopném stavu, a používá se i jiný ochranný papír. Pokud se pak vyrábí jen velmi omezené množství, fixní náklady to rychle pohltí.
V zásadě by se také musela nanést dodatečná vrstva na zadní stranu, aby se fólie chránila před škrábancimi způsobenými tiskovou deskou, ale pak bychom se nejspíš dostali do oblasti nemožného (další produkt ve slévárně fólií – ach jo!) a proto si myslím, že si to dnes výrobci odpouštějí, nebo to obecně uvádějí u všech fólií *s*.
S pozdravem,
Mirko
klaus123
Ahoj,
také jsem dlouho hledal filmy formátu 220, přičemž mi šlo hlavně o vyvolávání.
Mezitím jsem přišel na to, jak zrolovat dva filmy formátu 120 do spirály, takže už filmy formátu 220 nepotřebuji.
S pozdravem
Klaus
kessler
Ahoj,
také jsem dlouho hledal formáty 220, přičemž mi šlo hlavně o vyvolávání.
Mezitím jsem přišel na to, jak spojit dva formáty 120 do spirály, a tak už formáty 220 nepotřebuji.
S pozdravem
Klaus
Ahoj Klausi,
jak to děláš, aby se filmy nepřekrývaly?
Lepíš je předem k sobě?
Díky za vysvětlení.
S pozdravem,
Martin
Tandemfahren
Ahoj Martine,
nejsem sice ten Klaus, ale i tak: je to úplně jednoduché.
Od firmy Jobo jsou k dostání spirály s oddělovacím klipem; tam zasuneš první film úplně dovnitř, zacvakneš ten červený klip a zasuneš druhý film za něj, až se zastaví.
Funguje to ale stejně i bez toho. První film zasuneš až na doraz a druhý jen tak, aby ležel úplně ve spirále. Funguje to pokaždé. Příliš dlouhé filmy neexistují.
Vždycky skvělé světlo
Frank
P.S. Mirko, díky za odbornou odpověď!
Wolfgg
Bez oddělovací spony nebo, jako v mém případě, když už je dávno ulomená: U druhého filmu na začátku ohněte rohy (jen ty, ne celou přední hranu) asi o 2 mm, pak už nebude sklouzávat přes svůj „předchůdce“.
S pozdravem, Wolfgang
CPD
K tomu přistupuje fakt, že většina vývojek si za vyvolání 220-ky účtuje více než za dvě 120-ky. Cílem je tak odradit zákazníky od tohoto pro výrobce nákladného formátu filmu.
S pozdravem,
Franz
To nemusí být nutně pravda. V „mé“ laboratoři se za vyvolání filmu formátu 220 platilo znatelně méně než za dva filmy formátu 120, takže se to rozhodně vyplatilo. (Zda je tomu tak i po změně majitele laboratoře, nevím. Už jsem tam dlouho nebyl.)
Jako „častý cestovatel“ – pěšky i na kole – jsem z důvodů hmotnosti a objemu také velkým příznivcem formátu 220 (a ještě více 70mm filmu) – ale realita je taková, že formát 220 už téměř neexistuje, zatímco u 70mm je stále k dispozici poměrně velký „letecký sortiment“. Přesto jsem už před pár lety rezignovaně přešel na formát 120. Tam je člověk před překvapením v podobě ukončení výroby produktu přece jen o něco jistější.
V Japonsku existují (existovaly?) dokonce i poloviční formáty 120. Tj. 6 snímků o rozměrech 6x6 místo 12.
Ciao!
CP
TR
Nejsem sice ten Franz,
Ahoj Martine,
nejsem sice Klaus, ale i tak: je to úplně jednoduché.
Skvělé!
Tandemfahren
Podívej se! Je to úplně jednoduché...
Frank
haeberlein
Právě jsem si v Americe koupil zcela nové filmy Fuji Pro 160 o citlivosti 220. Včetně poštovného a německé DPH (clo se neplatí do 150
klaus123
Ahoj,
také jsem dlouho hledal formáty 220, přičemž mi šlo hlavně o vyvolávání.
Mezitím jsem přišel na to, jak spojit dva formáty 120 do spirály, a tak už formáty 220 nepotřebuji.
S pozdravem
Klaus
Ahoj Klausi,
jak to děláš, aby se filmy nepřekrývaly?
Lepíš je předem k sobě?
Díky za vysvětlení.
zdravím,
Martin
Ahoj (jsem Klaus a tu otázku jsem viděl až teď – omlouvám se)
Zpočátku jsem filmy vždy slepoval, ale je to vždycky docela fuška. Teď navíjím první film až na doraz do spirály (Jobo 1000) a druhý navíjím jen tak, aby tam akorát seděl – podle dosavadních zkušeností je pak mezi oběma filmy dostatek prostoru.
S pozdravem
Klaus