haeberlein
Ahoj!
Dostal jsem barevný papír a chtěl bych si zkusit vyrobit barevné fotografie. V návodu k tomuto fotografickému papíru se píše jen o „jantarovém“ světle. O jaký filtr do temné komory se jedná a kde se dá koupit?
Díky.
Renate
Dobrý den,
Neexistují žádné tmavokomorové filtry, které by byly vhodné pro barevný papír. K tomu je zapotřebí speciální lampa. Nejvhodnější je sodíková výbojka. Citlivostní mez barevného papíru je přesně na ni přizpůsobena. Tyto lampy jsou velmi dobré, ale nejsou zrovna levné. Alternativně lze použít žluté světelné diody. Je však třeba dbát na to, aby jejich maximum leželo na vlnové délce 590 nm. Světelné diody musí být navíc opatřeny žluto-oranžovým filtrem, protože vyzařují i malé množství světla v zelené oblasti. Kromě toho musí být možné světelné diody stmívat. Nastavuji jas tak nízko, že sotva vidím misku. Jelikož barevný papír nelze vyvolat podle vzhledu, světlo potřebujete pouze k orientaci v místnosti. Posouzení snímku je možné až po zaschnutí papíru.
S pozdravem
Renate
Wolfgg
Ahoj,
nemusíš do toho moc investovat, stačí vzít pár žlutých LED diod a pomocí potenciometru zapojeného do série nastavit takovou úroveň jasu, aby byly sklíčka ještě sotva rozeznatelné. List nenechávej pod zvětšovacím přístrojem příliš dlouho, ale rychle ho osviť a prováděj expozici s emulzí dolů podle časového limitu. Mně to funguje už 25 let bez problémů.
S pozdravem Wolfgang
Kryschtof
Když jsem kdysi zkoušel vývoj v misce s roztokem RA-4, vyrobil jsem si vlastní malou baterku tak, že jsem do malého pouzdra zabudoval jednu žlutou světelnou diodu s odporem, bateriemi a tlačítkem. Zapínal jsem ji vždy jen na pár vteřin, abych mohl přesunout papír z jedné misky do druhé. Samozřejmě by se s ní nemělo přibližovat příliš blízko k papíru. Zcela postačí nepřímé osvětlení přes bílou stěnu.
haeberlein
Mám teď něco jako Jobo Minilight Color. To by mělo být asi to samé. Díky.