haeberlein
Cześć!
Dostałem w prezencie kolorowy papier i chciałem spróbować swoich sił w fotografii kolorowej. W instrukcji do papieru fotograficznego jest mowa tylko o „bursztynowym” świetle. Jaki to filtr ciemniowy i gdzie można go kupić?
Dzięki.
Renate
Witam,
Nie ma filtrów do ciemni, które pasowałyby do papierów kolorowych. Potrzebna jest do tego specjalna lampa. Najlepiej sprawdza się lampa sodowa. Zakres czułości papieru kolorowego jest dokładnie do niej dostosowany. Lampy te są bardzo dobre, ale nie należą do najtańszych. Alternatywnie można użyć żółtych diod LED. Należy jednak zwrócić uwagę, aby ich maksymalna długość fali wynosiła 590 nm. Diody LED muszą być dodatkowo wyposażone w filtr żółto-pomarańczowy, ponieważ emitują one również niewielką ilość światła w zakresie zielonym. Ponadto diody LED muszą mieć możliwość ściemniania. Ustawiam jasność na tak niskim poziomie, aby ledwo móc znaleźć miskę. Ponieważ papier kolorowy nie może być wywoływany na oko, światło potrzebne jest tylko do orientacji w pomieszczeniu. Ocena zdjęcia jest możliwa dopiero po wyschnięciu papieru.
Pozdrawiam
Renate
Wolfgg
Cześć,
Nie trzeba inwestować w drogie sprzęty, wystarczy zaopatrzyć się w kilka żółtych diod LED i, korzystając z potencjometru podłączonego szeregowo, ustawić tak słabe oświetlenie, by szablony były ledwo widoczne. Nie należy zbyt długo trzymać kartki pod powiększalnikiem, tylko szybko ją naświetlić i wywołać zgodnie z czasem, kładąc emulsją do dołu. U mnie ta metoda sprawdza się bez problemów już od 25 lat.
Pozdrawiam, Wolfgang
Kryschtof
Kiedyś, gdy próbowałem wywoływać klisze metodą RA-4 w miseczkach, sam skonstruowałem małą latarkę, montując pojedynczą żółtą diodę LED wraz z rezystorem, bateriami i przyciskiem w niewielkiej obudowie. Włączałem ją zawsze tylko na kilka sekund, aby przenieść papier z jednej miseczki do drugiej. Oczywiście nie należy zbliżać się z nią zbyt blisko do papieru. Wystarczy oświetlenie pośrednie poprzez białą ścianę.
haeberlein
Mam teraz coś takiego jak Jobo Minilight Color. To powinno być mniej więcej to samo. Dzięki.