wschwetz
Mám několik negativů, které se „vyznačují“ přilepeným prachem nebo skvrnami od zaschlého roztoku. Dá se to nějak odstranit?
Při hledání informací na internetu jsem narazil na čisticí prostředek na filmy Tetenal Graphic Arts, který se dá sehnat jen po důkladném hledání.
Vyzkoušel to už někdo a dá se s tím odstranit prach a skvrny od zaschlého roztoku? Podle (krátkého) popisu je určen spíše na otisky prstů a zbytky lepidla. To by mi k ničemu nebylo.
auckland
Ahoj Wilfriede,
v takových případech používám čisticí prostředek Tetenal, obecně funguje dobře. Vodní skvrny, které nejsou ještě z babiččiných časů, se dají odstranit docela dobře. Zbytky, které ulpěly na vlhkém filmu a zaschly spolu s ním, se však zpravidla nerozpustí. Zcela čerstvé skvrny od zaschnutí lze mimochodem odstranit i bez čehokoli, pouze pomocí hadříku, který nepouští vlákna, případně s lehkým fouknutím.
Za kritický faktor považuji hadřík pro aplikaci a také prostředí při použití – měly by být absolutně bez prachu a vláken, jinak špínu pouze rozmažeš, resp. ji posuneš po negativu sem a tam (z vlastní zkušenosti). Používám mikrovláknové utěrky, jaké se používají na čištění brýlí. Pomáhá i následná úprava stlačeným vzduchem.
Celkově to rozhodně stojí za vyzkoušení. Ta věc mimochodem silně páchne a bohužel to nevypadá, že by ty výpary byly zvlášť prospěšné pro zdraví. Možná to při hlubokém vdechnutí dokonce zlepší náladu ;-)
Hodně štěstí!
wschwetz
Díky, asi to někdy vyzkouším.
?
Existuje nějaký jiný trik, jak odstranit zaschlý prach? Nějaké rozpouštědlo?
auckland
Starší negativy lze také znovu provést praní a nechat uschnout (postup je stejný jako po praní na konci běžného vyvolání, tedy včetně použití smáčedla apod.). Vyzkoušejte to však prosím pouze na vlastní riziko, protože se snadno může stát, že při tom negativy mechanicky poškodíte (například vzniknou škrábance). Já bych začal s přípravky Tetenal.
Wolfgg
Ahoj Wilfriede,
?
stačí jeden proužek namočit na 30 minut do destilované vody, případně teplé (cca 30 °C), možná se pak prach dá setřít prstem.
?
S pozdravem Wolfgang
Gast
Ahoj Wilfriede,
já bych film ještě na 30 minut namočil (s smáčedlem pro snížení povrchového napětí) a poté ho otřel vlhkým koženým hadříkem. Ten zaručeně nezanechává vlákna. Tak to dělám se svými filmy vždycky.
S pozdravem Jürgen