wschwetz
Mam kilka negatywów, które „wyróżniają się” przywarłym kurzem lub plamami po wyschnięciu. Czy da się to jakoś usunąć?
Podczas poszukiwań w Internecie natknąłem się na środek do czyszczenia filmów Tetenal Graphic Arts, który można kupić tylko po intensywnych poszukiwaniach.
Czy ktoś już go wypróbował i czy da się nim usunąć kurz i plamy po wyschnięciu? Z (krótkiego) opisu wynika, że jest on raczej przeznaczony do usuwania odcisków palców i resztek kleju. To mi by nie pomogło.
auckland
Cześć Wilfried,
W takich właśnie przypadkach używam środka czyszczącego Tetenal – generalnie się sprawdza. Plamy z wody, które nie pochodzą jeszcze z czasów babci, dają się całkiem dobrze usunąć. Natomiast pozostałości, które utknęły w wilgotnej kliszy i wyschły razem z nią, zazwyczaj nie dają się usunąć. Zresztą całkiem świeże plamy po wyschnięciu da się usunąć również za pomocą niepozostawiającej włókien ściereczki bez żadnych dodatków lub po delikatnym dmuchnięciu.
Kluczowe znaczenie ma dla mnie ściereczka do aplikacji oraz otoczenie podczas stosowania – powinny być absolutnie wolne od kurzu i włókien, w przeciwnym razie tylko rozmazujesz brud lub przesuwasz go po negatywie w tę i z powrotem (z mojego doświadczenia). Używam ściereczek z mikrofibry, takich jak te do czyszczenia okularów. Pomocne jest tu dodatkowe czyszczenie sprężonym powietrzem.
Podsumowując, na pewno warto spróbować. Środek ten ma zresztą silny zapach i niestety nie wygląda na to, żeby opary były szczególnie korzystne dla zdrowia. Być może głębokie wdychanie poprawi nawet nastrój ;-)
Powodzenia!
wschwetz
Dzięki, chyba spróbuję tego środka.
?
Czy jest jakiś inny sposób na usunięcie zaschniętego kurzu? Może jakiś rozpuszczalnik?
auckland
Można również ponownie przeprowadzić płukanie starszych negatywów i pozostawić je do wyschnięcia (procedura taka sama jak po płukaniu na końcu standardowego wywoływania, czyli z użyciem środka zwilżającego lub podobnego). Proszę jednak wypróbować to wyłącznie na własne ryzyko, ponieważ łatwo może dojść do mechanicznego uszkodzenia negatywów (zarysowań), a tego naprawdę nie da się już naprawić. Zacząłbym od zestawu Tetenal.
Wolfgg
Cześć Wilfried,
?
Wystarczy namoczyć pasek w destylowanej wodzie przez 30 minut, w razie potrzeby w ciepłej (ok. 30°C); być może wtedy kurz da się już zetrzeć palcem.
?
Pozdrawiam, Wolfgang
Gast
Cześć Wilfried,
Ja namoczyłbym ten film jeszcze przez 30 minut (z dodatkiem środka zwilżającego, żeby zmniejszyć napięcie powierzchniowe), a potem przetarłbym go wilgotną skórzaną ściereczką. Na pewno nie pozostawi ona włókien. Tak właśnie zawsze postępuję z moimi filmami.
Pozdrawiam, Jürgen