KurtFreres
Ahoj všem,
mám k dispozici Ilford 2150 zdarma – při osobním odběru.
Stručně o stroji:
Model 2150 pochází z doby, kdy se v redakcích používaly systémy Rapid-Express. Jedná se o vysokoteplotní dvoukoupelový průtokový stroj typu „suché na suché“ s automatickým dávkováním a sušičkou. Šířka vkládání je 52 cm. V 80. letech stála asi 15 000 DM.
Standardní množství chemikálií je 14 litrů na vývojku a ustalovač, ale pomocí – vlastnoručně vyrobených – plnicích uzávěrů do obou zásobníků na chemikálie lze toto množství snížit o 5 litrů.
Pokud vím, je to nejmenší stolní stroj s tak velkou šířkou vkládání.
Měl jsem v plánu ji přestavět na nižší teplotu s jiným převodem – díly jsou zakoupené a k dispozici. Jiné teplotní nastavení byste si museli vyřešit sami. Odpojit topné těleso a řídit ho přes samostatný termostat není samo o sobě nijak náročné. Nakonec se mi do rukou dostala Meteor 7060, a tak jsem projekt Ilford již dále nesledoval. Meteor je třikrát větší, ale v suterénu jsem pro něj udělal místo.
Stroj je v udržovaném, vyčištěném stavu a před osmi lety fungoval dobře. Nevím, jak to vypadá teď, je možné, že by bylo třeba odvápnit oběhová čerpadla.
Samozřejmě ho můžete nechat tak, jak je, a prohnat PE papír při 40 °C. Pak by se ale mělo trochu experimentovat s chemikáliemi. Chtěl jsem proces ochladit a nechat stroj běžet pomaleji, protože si myslím, že se tím zlepší homogenita a navíc se papír pak jednoduše déle fixuje a promývá. Na webových stránkách Ilfordu je ještě k dispozici hotová chemie Ilford 2000, ale někde bych asi ještě měl jednu sadu. Stav stárnutí je samozřejmě nejasný.
Rád je dám, ale jen pokud mi to nezpůsobí žádný stres. Takže si je můžete vyzvednout v Maisachu, západně od Mnichova. Celkem váží 70 kilo a kombi se důrazně doporučuje. Jinak bude nakládání a vykládání z kufru dobrodružné až nemožné a nebezpečné pro vozidlo.
Kromě toho prosím, abychom zde neprováděli funkční test. Kousek je zdarma, tzn. kdo si ho přijde vyzkoušet, může si ho rovnou odvézt bez nákladů.
Rozhodně nebudu balit paletu pro přepravní firmu, doufám, že to chápete.
Uvidíme, jestli najde nový domov, nebo skončí v odpadu.
S pozdravem,
Kurt