michael-kielgmxnet
Ahoj všichni,
včera jsem poprvé vyvolal nový film ADOX AP 400. Na první pohled vypadaly vyvolané negativy zcela normálně, později jsem však zjistil, že na neosvětleném konci filmu jsou vidět nepravidelně rozmístěné tmavé tečky. Ty jsou rozptýleny po celé ploše filmu, včetně perforace, a mají zjevně světle až středně šedou barvu. Jejich velikost je odhadem půl milimetru, částečně i menší.
Nyní se mi samozřejmě naskýtá otázka, odkud tyto tečky pocházejí. Následující možnosti jsem již mohl vyloučit:
1. Chemikálie: jak vývojka (ATM49, čerstvě namíchaná dva dny předem), tak ustalovač (Agfa Agefix 1+4) fungovaly den předtím bezchybně.
2. Vniknutí světla do fotoaparátu (Olympus XA): Příznaky tomu neodpovídají, vznikly by spíše pruhy než tečky.
3. Znečištění při navíjení: v tom případě by byl postižen celý film rovnoměrně, a ne jen bodově.
4. Částečné přetlačení: to by mohlo být nejpravděpodobnější, ale chyby jsou na to příliš pravidelně rozložené.
Má někdo z vás snad ještě nějaký nápad? Je to poprvé, co se mi něco takového na vlastnoručně vyvolaném filmu stalo. Je možné, že jde o vadu emulze?