SvenW
Ahoj,
dnes mi dorazila zásilka z Berlína. Byla v ní i cívka od AP.
Tato cívka se otáčí mnohem lehčeji než ty dvě cívky Paterson, které byly součástí mého systému 4 Tank.
Na cívku AP lze navíjet film jednou rukou, prakticky ho jen volně nasypete na cívku pohybem zápěstí.
Fascinovalo mě, že je to ještě jednodušší než navíjení filmu na spirálu Jobo.
Cívky Paterson jsou naproti tomu velmi těžkopádné a zdá se, že nejsou tak přesně padnoucí. Při navíjení musím obě poloviny
cívky lehce roztáhnout a i tak se film velmi lehce ohýbá. Zdá se, že cívka je pro kinofilm trochu příliš úzká.
U jedné z dodaných cívek je to méně závažné než u druhé.
Pokud si nedáte pozor, film vyskočí z cívky hned za kuličkami. Navíjení je možné pouze velmi jemnými pohyby. Cívky při tom opravdu skřípají a vrzají.
Cívky Paterson působí opticky o něco kvalitnějším dojmem, nemají žádné odlitkové otřepy a mají naprosto hladký povrch. Cívka AP působí z hlediska zpracování o něco hruběji, bylo vidět několik malých otřepů a povrch není stoprocentně hladký.
Oblouky jsem odstranil nehtem a povrch mě nezajímá, v temné komoře je tma a v nádrži ten díl stejně nevidím.
Opravdu mě mrzí, že jsem si hned neobjednal druhou cívku od AP.
Můj dotaz: Je to normální, jsou cívky Paterson vždy tak náladové ve srovnání s cívkami AP?
cfb_de
Ne, to není normální. Paterson vyrábí podle britských rozměrů, AP spíše podle španělských. Odpověď na tvou otázku najdeš v příslušné místní výrobě.
Jobo naproti tomu vyrábělo přesně podle specifikace filmu dokonce i poloměry zakřivení, které mají zabránit ohybovým expozicím (*mají*, ne vždy to ale funguje).
S pozdravem,
Franz
Patrick
Ahoj,
na základě svých dlouholetých zkušeností s cívkami AP a Paterson mohu říci (napsat), že cívky Paterson jsou o něco pevnější, neměly by však být pro film příliš úzké... diví mě, že s nimi máš tolik potíží. Je však snazší navíjet filmy na cívky AP díky větším „naváděcím výstupkům“ (plastovým výstupkům na začátku cívky, které jsou u AP mnohem větší než u Paterson).
Na jednu věc si však u cívek AP musíš dát pozor: nesedí tak pevně na jádru v nádrži jako cívky Paterson, takže mohou sklouznout nahoru, pokud vyvoláváš méně filmů, než se do nádrže vejde – tím pádem by mohl být jeden pruh filmu podvyvolaný, pokud používáš přesně předepsané množství vývojky na jeden film. Buď tedy počkej, až budeš mít dost filmů na naplnění nádrže, nebo vlož prázdnou cívku Paterson přes cívky AP, aby se vše přitlačilo dolů.
Řekl bych, že bys měl koupit pár dalších použitých cívek za výhodnou cenu, tím bys měl svůj problém vyřešit!
Všechno nejlepší a hodně úspěchů, Patricku.
SvenW
Díky za odpovědi.
Z toho vyplývá, že Britové jsou asi trochu pečlivější, ale bohužel také upjatější, zatímco Španělé jsou trochu uvolněnější, i když také trochu drsnější. ;-)
Moje řešení asi bude v tom, že si koupím další cívku Ap a cívky Paterson odložím stranou. Zvlášť u filmů s tenčím nosičem není navíjení na cívky Paterson žádná legrace, že?
Vlastně mám dvě Jobo nádoby, jednu malou (na film KB) novějšího data a jednu starou nádrž System 1000 pro dvě spirály, u které ale víčko na závitu slintá jako doga při pohledu na misku s jídlem.
Nádoba Paterson byla výrazně levnější alternativou a nádrž je opravdu těsná. Velkou nádobu potřebuji jen tehdy, když chci vyvolat dva filmy najednou, nebo když mám jinak problémy s minimálním množstvím vývojky.
S pozdravem,
Sven