KaiKlindt
Ahoj na fóru,
dnes jsem po delší době vyvolal film Efke R50 s datem spotřeby z roku 2013. Výsledkem byl průhledný proužek bez sebemenšího náznaku nebo stínu negativu. Otázka na vás: Jak je to možné? Je to tím, že film je starý (moje teorie)? Nebo to může být i na vývojce, RODINAL 1+50, čerstvě namíchaný samozřejmě, přičemž koncentrát už bude mít nejméně tři roky (a je odpovídajícím způsobem „hnědý“). Poruchu fotoaparátu mohu vyloučit.
Budu vděčný za každou radu...
Morte
Otázka zní: Jen jsi ho vyvolal, nebo jsi ho předtím také exponoval?
KaiKlindt
Jak jsem už řekl: Fotoaparát funguje a já jsem 12krát pořádně zmáčkl spoušť...
Wolf_XL
...namísto toho vývojka nejprve napustila ustalovač?
KaiKlindt
Díky, Wolfe... ale i to můžu vyloučit. Je možné, že ta vývojka byla na dně?
Morte
To je nepravděpodobné. Sundal jsi z fotoaparátu krytku? (Člověk někdy dělá ty nejneuvěřitelnější věci).
RODINAL vydrží snad celé desetiletí.
Xenar
Ahoj Kai,
chtěl bych to probrat trochu systematicky, proto mám dvě otázky:
1) Je na filmu vidět číslování okrajů?
Pokud ano, chyba je v samotném fotografování / ve fotoaparátu, pokud ne, je to způsobeno procesem vyvolání.
2) Použil jsi originální RODINAL nebo jeho napodobeninu, např. R09?
Na rozdíl od obecně rozšířeného názoru, že RODINAL je nesmrtelný, jsem sám, alespoň s R09, musel učinit opačnou zkušenost. Tvůj koncentrát vývojky v otevřené lahvi tedy může být klidně nefunkční. K otestování stačí malý (nevyvolaný) kousek filmu. Stačí připravit kelímek vývojky v poměru, který používáš, namočit kousek filmu na světle, chvíli s ním pohupovat a sledovat, co se stane.
S pozdravem
Xenar
KaiKlindt
Ahoj, Xenare,
?
ne, číslování okrajů tam prostě není vidět. Proto se také domnívám, že „viníkem“ je ta vývojka. Tvůj tip hned vyzkouším.
?
Díky a pozdravuji,
Kai
Gast
A co, zjistili jste, v čem byl problém? Byl to vývojka?
TR
alespoň u R09 jsem se setkal i s opačnou zkušeností. Tvůj roztok pro vývoj v otevřené lahvi tedy klidně může být nefunkční.
Tuto zkušenost jsem také již musel zažít.