matvogel
Ahoj,
minulý víkend jsem nafotil pár rolí (svitkových filmů) Delta 3200 s citlivostí 6400 ASA. Tématem byla svatební oslava, kterou jsem fotil reportážním stylem bez blesku, souběžně s jiným fotografem. Cílem tedy bylo dosáhnout pěkně vykreslených negativů s ještě přijatelnou hladinou zrna; stínové partie neměly zmizet v černé kaši. Je jasné, že kontrast bude strmější. Vím, že to bylo docela riziko, vyzkoušet neznámou kombinaci filmu a vývojky. Z tohoto důvodu jsem tam nejprve nafotil jednu roli s bezvýznamnými věcmi, tedy jako pokus o otestování kombinace vývojky. Máte zkušenosti s posíleným filmem Delta 3200? Jak ho vyvoláváte?
Abych se vyhnul zrnitému obrazu, RODINAL prozatím vylučuji. Jinak obvykle používám:
A49
Rollei RHS (LP Supergrain)
Rollei RLS (LP Cube XS)
V ledničce mám ještě vývojku T-Max a Tetenal Ultrafin Plus – s těmito vývojkami však nemám žádné zkušenosti.
Máte nějaké návrhy, jak bych měl provést vyvolání?
S pozdravem
Matthias
thomas_l
Ahoj!
S filmem A49 se mi to už docela dobře povedlo. Na rozdíl od jiných filmů jsem si u Delta 3200 všiml, že se musí vyvolávat poměrně velkoryse, tedy spíše déle, než uvádějí výrobci. Jinak bude film velmi nevýrazný.
S pozdravem Thomas
matvogel
Thomasi, díky za tip. A49 byl vlastně taky můj první nápad, ale někde jsem tu od někoho četl, že výsledky v této kombinaci jsou „spíš rozmazané“ – ať už to znamená cokoli...
Jo, a ještě bych měl Microdol-X, ale ten asi taky nepřipadá v úvahu. Ten používám jen pro své normálně expozicemi normálně exponované T-Maxy v formátu 8x10 při rotačním vyvolávání.
Teď se přikláním spíše k vývojce T-Max, protože ta byla vyvinuta speciálně pro moderní filmy s plochými krystaly. A TMZ je přece jen dost podobný jako Delta 3200.
Máte v této souvislosti ještě nějaké tipy?
S pozdravem
Matthias
michael-kielgmxnet
Ahoj Matthiasi,
podívej se sem, řeší se tam přesně stejné téma a někdo uvedl konkrétní údaj o době vyvolávání, i když u citlivosti 3200 ASA.
http://www.aphog.de/forum/viewtopic.php?f=4&t=15456
Gast
Rollei RHS (Amaloco AM 74) 1+7 – 13 minut
Kodak T-Max 1+4 – 11 minut
Zdroj: http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=Delta+3200&Developer=&mdc=Search
Osobně bych dal přednost základnímu roztoku Kodak Xtol na 10 minut (Ilfordův rytmus míchání).
matvogel
Ahoj,
děkuji za vaše rady. Nakonec jsem použil DD-X a u prvního filmu jsem se držel doporučení Ilfordu, tedy 12 minut a 30 sekund. Výsledek byl celkem v pořádku, ale trochu nevýrazný. Druhý film byl po 14 minutách lepší. Zajímavé je, že kontrast není tak vysoký, jak jsem čekal. Uvidíme, jak se to bude tisknout. Za pár dní to zvětším.
S pozdravem
Matthias
cfb_de
Ahoj,
děkuji za vaše rady. Nakonec jsem použil DD-X a u prvního filmu jsem se držel doporučení Ilfordu, tedy 12 minut a 30 sekund. Výsledek byl celkem v pořádku, ale trochu nevýrazný. Druhý film byl po 14 minutách lepší. Zajímavé je, že kontrast není tak vysoký, jak jsem čekal. Uvidíme, jak se to bude tisknout. Za pár dní to zvětším.
S pozdravem
Matthias
No jo. Z negativů dostaneš výtisky, které odpovídají filmu s citlivostí 1000 ASA. Vysvětlené světlé partie mohou při fotografování na jevišti dokonce vypadat dobře. Svatební fotky v suterénu hradu bych ale takhle fotit nechtěl.
Při zvětšování takových negativů velmi pomáhá difúzní předexpozice. „Zesílení“ negativů však ne.
S pozdravem,
Franz
matvogel
No jo. Z negativů dostaneš snímky, které odpovídají filmu s citlivostí 1000 ASA. Díky změkčení světlých partí to může při fotografování na jevišti dokonce vypadat dobře. Svatební fotky v suterénu hradu bych ale takhle fotit nechtěl.
Při zvětšování takových negativů velmi pomáhá difúzní předexpozice. „Zesílení“ negativů však nikoli.
Ahoj Franti,
ano, s tím počítám. S tím souvisí možná zásadní otázka ohledně alternativ. Samozřejmě jsem mohl použít HP5 @ 200 a fotit s bleskem. Ale to jsem prostě nechtěl. Máš, máte jiné nápady, jak takovou scénu zachytit bez blesku?
S pozdravem
Matthias
Gast
Objektiv s vysokou světelností
Tri-x-Pan 400 s citlivostí zvýšenou na 3200 ASA
vypadá pak přibližně takto:
http://www.flickr.com/photos/aye_shamus/4361668485/
http://www.flickr.com/photos/luketrash/1549141629/
Myslím si, že 3200 ASA je maximum, co by se mělo od filmu očekávat.
Výsledky bys možná mohl ještě vylepšit pomocí dvoukoupelové vývojky, jako je Moersch MZB, Tetenal Emofin nebo Thornton 2-bath (vlastní příprava).
Existují také lidé, kteří tvrdí, že by mohli Tri-X-400 v RODINALU 1:100 pomocí statického vyvolávání provést expozici na 6400 ASA:
http://www.flickr.com/photos/athiril/4554514705/
S pozdravem
Wolfgang
thomas_l
Takže krátká zpráva: včera jsem vyvolal film Delta 3200 na 12 800 ASA pomocí roztoku XTOL. Podle návodu 12,5 minuty v základním roztoku. Výsledek je v pořádku, trochu nevýrazný, ale určitě se dá zvětšit. Světlo tam ale bylo opravdu extrémně špatné.
mattes
Dosud jsem film Delta 3200 vyvolával v Emofinu. Nastavení fotoaparátu na 3200 a o jeden stupeň posílený. Fungovalo to velmi dobře. Při práci s takovými filmy se bohužel kromě nedostatečného osvětlení často setkáváme s umělými zdroji světla, které poskytují „příliš mnoho“ světla. Kontrastní rozsah objektů je pro fotografie vlastně příliš velký. Jelikož se film má posunout, doporučuji dvoufázovou vývojku, jako je Emofin, a získat tak negativy, které se dají relativně normálně kopírovat.
Matthias