thomas_l
Na jednom ruském fotografickém fóru se právě vede velká diskuse ohledně RODINALU; zdá se, že tamní prodejci fotografického vybavení nevědí, že RODINAL ještě existuje. Navíc panuje zmatek ohledně R09 atd. Snažil jsem se to trochu objasnit, ale teď se v tom sám už úplně nevyznám. Pokud jsem to správně pochopil, platí: RODINAL = ADONAL = Rollei R09 one shot, ale co teď s Foma R09 a Adolux APH 09, je to teď Urrodinal nebo také RODINAL? Z katalogu se v tom také úplně nevyznám, protože u APH 09 je tam něco o ADONALU, nevím, jestli je to chyba, nebo jestli je to totožné.
S pozdravem Thomas
MirkoBoeddecker
Ahoj Thomasi,
děkuji za upozornění.
Text o ADONALu se tam musel omylem dostat místo APH 09.
K celé této problematice jsem již dříve napsal příspěvek.
ADONAL tedy není totéž jako APH09.
ADONAL = RODINAL
APH09 = originální receptura Wolfen, ale u firmy Calbe byla na náš návrh upravena na stejné doby vyvolávání jako RODINAL, aby si ji zákazníci mohli snadněji vyzkoušet.
Foma09 může být ještě starý R09 s ředěním 1+40. Záleží na tom, zda je levnější než APH09, nebo ne.
Základní surovina je k dostání v různých stupních kvality a má odlišnou fotografickou účinnost.
Pro ADONAL se používá pouze nejvyšší stupeň kvality.
To v podstatě vysvětluje i rozdíly v ceně.
Receptury se liší jen nepatrně.
S pozdravem,
Mirko
uworischki
Díky, Mirko,
to mi taky pomůže. Jelikož se mi pomalu chýlí ke konci moje poslední litrová láhev R09, vím, jakou náhradu pak můžu vyzkoušet.
S pozdravem Uwe