thomas_l
Na rosyjskim forum fotograficznym trwa obecnie gorąca dyskusja na temat RODINALa; wygląda na to, że lokalni sprzedawcy sprzętu fotograficznego nie wiedzą, że ten produkt wciąż istnieje. Poza tym panuje zamieszanie wokół R09 i podobnych produktów. Próbowałem nieco wyjaśnić tę sprawę, ale teraz sam już nie do końca się w tym orientuję. Z tego, co zrozumiałem, obowiązuje zasada: RODINAL = ADONAL = Rollei R09 one shot, ale co teraz z Foma R09 i Adolux APH 09, czy to teraz Urrodinal, czy też RODINAL? Z katalogu też nie bardzo to rozumiem, bo przy APH 09 jest mowa o ADONAL, nie wiem, czy to błąd, czy też są to identyczne produkty.
Pozdrawiam, Thomas
MirkoBoeddecker
Cześć Thomas,
dziękuję za uwagę.
Tekst dotyczący ADONALU musiał przypadkowo wślizgnąć się do opisu APH 09.
Napisałem już kiedyś post na ten temat.
A więc ADONAL to nie to samo co APH09.
ADONAL = RODINAL
APH09 = oryginalna receptura Wolfen, ale w firmie Calbe, zgodnie z naszą sugestią, dostosowana do identycznych czasów wywoływania jak RODINAL, aby klienci mogli łatwiej ją wypróbować.
Foma09 może być nadal starym R09 z rozcieńczeniem 1+40. Zależy to od tego, czy jest tańszy od APH09, czy nie.
Surowiec jest dostępny w różnych klasach jakości i ma różną skuteczność fotograficzną.
W przypadku ADONAL stosowana jest wyłącznie najwyższa klasa jakości.
To w zasadzie wyjaśnia również różnice cenowe.
Receptury różnią się tylko nieznacznie.
Pozdrawiam,
Mirko
uworischki
Dzięki, Mirko,
To mi też pomaga. Skoro moja ostatnia litrowa butelka R09 powoli się kończy, wiem już, jaki zamiennik będę mógł wtedy wypróbować.
Pozdrawiam, Uwe