toktok
Dobrý den. Teprve nedávno jsem začal sám zvětšovat své fotografie. O produktech jako jsou vývojka, přerušovací lázeň a ustalovač existuje spousta informací, například jak dlouho vydrží a kdy je třeba je vyměnit. U smáčedel, jako je ADOX ADOSTAB, a prostředků na oplachování, jako je Tetenal LAVAQUICK, jsem bohužel nenašel téměř žádné informace, proto se ptám. Je nutné tyto dvě lázně míchat pokaždé znovu, nebo je lze použít vícekrát? Předpokládám, že obě je třeba také řádně zlikvidovat, že?
€
Moc děkuji za vaši pomoc. Florian
Lichtjahr
Ahoj,
Smáčedlo se přidává jen po kapkách, nesmí se tvořit pěna.
Pomůcky pro navlhčení jsem ještě nikdy nepotřeboval. Ani ve škole fotografie jsme to nepoužívali,
?
S pozdravem,
Edi
Bonderer
ADOSTAB je stabilizátor obrazového stříbra, ale také smáčedlo.
„Já osobně to po použití vylévám.“ Vždycky ale vyvolávám hned několik filmů najednou, u mě je to minimálně 5–6, takže se to vyplatí namíchat.
Lavaquick a podobné přípravky se při používání spotřebují, já jsem je také kdysi schovával, když jsem pracoval s barytovým papírem. Po nějaké době se však obsah láhve zkazil, takže to opravdu nestojí za to. Týden by to ještě šlo, ale déle bych to neschovával.
toktok
Moc děkuji za odpovědi! Takže nejlepší je připravit si to čerstvé – a jak je to s likvidací?
Morte
Smáčedlo, jako je ADOSTAB, můžeš vylít do odpadu. Já sám ale roztok často používám opakovaně a po použití ho přelévám do láhve. Po 10–20 filmech (nejpozději) nebo pokud jsem ho delší dobu nepoužíval, ho vyměním. Jakmile v něm uvidíš šmouhy, nečistoty atd., tak v každém případě. Tak jsem to ostatně zažil i v analogové fotolaboratoři, kde jsem pracoval. Tam se roztok používal pro různé filmy, dokud se v něm neobjevily šmouhy. Ten roztok sice není drahý, ale není třeba ho plýtvat.
Wolf_XL
...pokud vycházím z ceny za litr Adofla, stojí mě 400–700 ml roztoku s povrchově aktivní látkou – což vystačí na 1–2 svitkové filmy formátu 120 – 1,6 centu... Kdo to považuje za příliš drahé, měl by si možná raději najít jiné koníčky... Kolik že to stojí cigareta nebo sklenice piva???
€
Pojďme v tom pokračovat – tj. pokud místo jednoho filmu projedu roztokem 10 filmů, ušetřím neuvěřitelnou částku 9 x 1,6 = 14,4 centů... :-) A pokud to budu praktikovat každý týden po celý rok – i když silně pochybuji, že by tu někdo skutečně vyvolal 52x10=520 filmů ročně – ušetřím na konci roku gigantických 52x14,4=7,48 €... Což znamená nic jiného, než že za 1000000/7,48 = 133689,83 let budu milionářem... Páni, jsem nadšený...
toktok
Skvělé, moc děkuji za vaše odpovědi!
bernhardmangelsgmxde
...pokud vycházím z ceny za litr Adofla, stojí mě 400–700 ml roztoku s povrchově aktivní látkou – což vystačí na 1–2 svitkové filmy formátu 120 – 1,6 centu... Kdo to považuje za příliš drahé, měl by si možná raději najít jiné koníčky... Kolik že to stojí cigareta nebo sklenice piva???
€
Pojďme v tom pokračovat – tj. pokud místo jednoho filmu projedu roztokem 10 filmů, ušetřím neuvěřitelnou částku 9 x 1,6 = 14,4 centů... :-) A pokud to budu praktikovat každý týden po celý rok – i když silně pochybuji, že by tu někdo skutečně vyvolal 52x10=520 filmů ročně – ušetřím na konci roku gigantických 52x14,4=7,48 €... Což znamená nic jiného, než že za 1000000/7,48 = 133689,83 let budu milionářem... Páni, jsem nadšený...
výpočet vypadá ÚPLNĚ jinak, když si dopřejete pro své filmy do prosvěcovací lázně vodu filtrovanou vulkanickým kamenem z Francie – už s „minerální“ vodou z některých diskontů nebo demineralizovanou vodou byste mohli na jeden film překročit psychologicky důležitou hranici 10 centů...
highscore
Ahoj
Vždy záleží na osobních okolnostech!
I já tento postup používám několikrát, ale ne kvůli úspoře 1,6 centu.
Můj dům má však septik a snažím se do něj vnášet co nejméně chemikálií. I když se jedná pouze o povrchově aktivní látky.
A co bych chtěl poznamenat, je to, že nejsem žádný zelený svatoušek, který musí sám zachránit svět. :spudnikwinky:
Šetrné dávkování chemikálií má pouze zajistit, aby bakterie v čistírně odpadních vod neuhynuly!
€
S pozdravem Marcus
landpfarrer
Ahoj,
ano, vím, že teď hraju toho moudrého: ale prosím, čtěte původní dotazy pořádně.
ADOX ADOSTAB (na to se ptal Florian) není čisté smáčedlo! Je to stabilizátor obrazu, o jehož smysluplnosti se názory rozhodně liší. Spoustu informací najdete na stránce produktu u našeho hostitele:
http://www.adox.de/Photo/adox-chemie/hilfsmittel/ADOSTAB/
Tam si můžete vypočítat přibližné hodnoty kapacity. Zvláště důležitý je však bezpečnostní list. A protože Adox ADOSTAB se z velké části skládá z thiokyanátu amonného, nesmí se v žádném případě (!) vylévat do odpadu, ale musí se zlikvidovat jako nebezpečný odpad.
Tetenal Lavaquick rovněž obsahuje nebezpečné látky (zde je odkaz na bezpečnostní list:
https://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/2015_2_MSDS_DE.pdf) a neměl by se dostat ani do domovního odpadu, ani do kanalizace (tedy také do odpadu pro speciální likvidaci).
Jak již bylo řečeno, o smysluplnosti těchto prostředků se dá diskutovat, ale to zde není tématem.
S pozdravem Jörg
HenningH
U přípravku Lavaquick se však opět potýkáme s tím, že téměř každý čisticí prostředek na toalety je škodlivější...
toktok
Ahoj,
ano, vím, že teď hraju toho moudrého: ale prosím, čtěte původní dotazy pořádně.
ADOX ADOSTAB (na to se ptal Florian) není čisté smáčedlo! Je to stabilizátor obrazu, o jehož smysluplnosti se názory rozhodně liší. Spoustu informací najdete na stránce produktu u našeho hostitele:
http://www.adox.de/Photo/adox-chemie/hilfsmittel/ADOSTAB/
Tam si můžete vypočítat přibližné orientační hodnoty kapacity. Zvláště důležitý je však bezpečnostní list. A protože Adox ADOSTAB se z velké části skládá z thiokyanátu amonného, nesmí se v žádném případě (!) vylévat do odpadu, ale musí se odvézt na likvidaci jako nebezpečný odpad.
Tetenal Lavaquick rovněž obsahuje nebezpečné látky (zde je odkaz na bezpečnostní list:
https://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/2015_2_MSDS_DE.pdf
) a neměl by se dostat ani do domovního odpadu, ani do kanalizace (tedy také do odpadu pro speciální likvidaci).
Jak již bylo řečeno, o smysluplnosti těchto prostředků se dá diskutovat, ale to zde není tématem.
S pozdravem Jörg
?
Ahoj Jörgu, na který přípravek se odkazuješ? Nedoporučuje se používat oba přípravky? S pozdravem
landpfarrer
Ahoj Floriane,
Určitě máš na mysli mou poznámku ohledně smysluplnosti.
Vždy záleží na tom, k jakému účelu se tyto prostředky používají:
Pokud vytváříš vysoce kvalitní tisky na barytovém papíře pro výstavu, u které nelze předvídat, jak intenzivní bude sluneční záření na fotografie, pak bych doporučil použít oba prostředky.
Pokud chceš vyrábět zcela běžné tisky, obvykle na PE papíře, pro osobní potřebu (včetně tisků k zavěšení v rámech na zeď), pak by použití obou prostředků pro mě (zdůrazňuji: můj osobní názor!) spíš spadalo do kategorie: střílet z kanónu na vrabce. Já – pro své pracovní postupy – to nepotřebuji. A pak vyvstává otázka, zda je opravdu nutné používat další chemikálie.
Určitou roli mohou hrát i vnější podmínky. Při velmi tvrdé (extrémně tvrdé!) vodě z vodovodu může být smysluplné použít smáčedlo i při zpracování papíru. Pak ale pokud možno čisté smáčedlo bez stabilizátoru. U poměrně měkké vody, která zde teče z kohoutku, používám Adoflo (resp. Agfa Agepon, láhev se a se nevyprázdní) při předposledním oplachování v procesu vyvolávání filmu – po kapkách! V procesu výroby papíru je to zde zcela zbytečné.
Rychlejší sušení u PE papírů (které už tak i tak schnou poměrně rychle ve srovnání s barytem) lze dosáhnout použitím válcové průtokové sušičky. To není nic pro puristy, ale pro mě je to obrovské usnadnění pracovního postupu.
LG Jörg
toktok
Dobře, to dává samozřejmě smysl. Co se ale nakonec stane s těmi fotkami, to zatím ještě nevím. ;)