Witam,
Otrzymałem od znajomego większą ilość filmów ADOX CHM 125 i CHM 400, których termin przydatności do użycia upłynął trzy lata temu (w przypadku CHM 125) oraz rok temu (w przypadku CHM 400). Filmy były przechowywane w ciepłym miejscu (szafka w salonie), a wiele puszek było prawdopodobnie już otwieranych.
- Jak należy/trzeba to uwzględnić podczas naświetlania i wywoływania?
(Jaki jest w ogóle najlepszy uniwersalny wywoływacz dla tych typów, sam jeszcze nigdy ich nie wywoływałem...)
- Czy należy się spodziewać zauważalnej utraty jakości?
- Jak należy dalej przechowywać te filmy? Potrzebuję co najmniej roku, żeby zużyć tę górę...
Myślę, że skoro puszki mogły być już otwarte i teraz mogą zawierać wilgoć, zamrażanie nie byłoby zbyt dobrym pomysłem, prawda? A może lodówka?
Pozdrawiam, Immo
Cześć Immo,
Powiedziałbym, że 3 lata to jeszcze nie jest aż tak źle. Jeśli jest to większa ilość, po prostu weź film 125 i 400, zrób kilka zdjęć, wywołaj je zgodnie ze standardowymi instrukcjami i sprawdź, czy jest utrata jakości. Nie sądzę. CHM to Ilford FP4 i HP5 (?!), a standardowe wywoływacze, takie jak Ilford ID-11, są dość łagodne. Aby je dalej przechowywać, po prostu je zamroź. Nawet w przypadku filmów w oryginalnym opakowaniu podczas rozmrażania dochodzi do tworzenia się kondensacji, więc po prostu poczekaj jeden dzień, aż się zaaklimatyzują.
Pozdrawiam, Sven.