Laura
Ahoj milé fórum,
před nějakou dobou jsem si pořídil Focomat V35 a teď bych si chtěl zřídit malou
fotolaboratoř. Teď jde o to, nakoupit vhodné materiály. Teoreticky
jsem pochopil vše, co potřebuji, ale když má člověk téměř žádné zkušenosti, v praxi
to pak vypadá úplně jinak. Když jsem se podívala do obchodu FOTOIMPEX, najednou jsem byla
zmatená z toho, jak velký je výběr chemikálií, papíru atd. Jelikož zatím nemám téměř žádné zkušenosti
s vyvoláváním, byla bych vděčná za pár tipů, které chemikálie mám kombinovat s
jakým papírem atd. a co je pro „začátečníka“ nejpraktičtější.
Moc děkuji předem za vaše rady.
S pozdravem
Laura
HenningH
Ahoj Lauro,
Focomat můžeš použít jen v případě, že jsi negativy vyvolala v Leicanolu. Jako fotografický papír se vlastně hodí jen Focobrom ve formátu 40x60 vyvolaný v D35. Bohužel se tyto materiály už nevyrábějí, takže tvůj zvětšovací přístroj je k ničemu a já ti ho levně zlikviduji...
A teď pro všechny, kteří to s údivem četli: Byl to vtip!!! B)
Gratuluji k tomuto skvělému zvětšovacímu přístroji!
Abychom ti mohli dát vhodné tipy, musíš nám ještě něco prozradit.
Co chceš zvětšovat (krajiny, portréty, architekturu, ...)?
Mají být snímky spíše do alba (10x15) nebo na zeď (30x40 nebo ještě větší)?
Mají to být běžné černobílé snímky, nebo i speciální techniky jako tónování a lith-print?
Chceš u chemikálií používat pouze tekuté koncentráty, nebo může být i prášková směs?
Má tvůj zvětšovací přístroj černobílou, multigradovou nebo barevnou hlavu?
Máš už laboratorní misky? Jaké velikosti?
Spontánně bych doporučil balíček Fomaspeed Variant ve formátu 13x18 na experimentování a jeden ve formátu 24x30 pro „vážnější“ fotografie. Alternativou může být také ADOX Easy Print.
Pak ještě balíček Adotol konstant (N113) a láhev Adofixu. Jako přerušovací lázeň můžeš použít octovou esenci nebo kyselinu citronovou z drogerie (nebo také ADOSTOP).
Pokud máš veškeré vybavení, jako jsou zvětšovací rámy, misky a kleště, můžeš začít.
Ale pravděpodobně se tu ještě objeví pár dalších tipů...
S pozdravem
Henning
michael-kielgmxnet
Ahoj Lauro,
co se týče papírů, každý má asi své oblíbené. Začátečníkům bych obecně doporučil nejprve papír PE, který se snáze zpracovává. Mám dobré zkušenosti s Adox MCP. Není sice nejlevnější, ale hned od začátku přináší dobré výsledky. Již doporučený N113, nebo jak se teď jmenuje „Adotol Konstant“, mohu také bez výhrad doporučit, je to opravdu dobrý vývojka, která vydrží velmi dlouho a je velmi výnosná. A co se týče ustalovače: podívej se na vlákno níže.
Zásadně bych se nejprve omezil na jeden druh papíru a jednu vývojku, dokud nebudeš mít práci v temné komoře dostatečně pod kontrolou. Pak můžeš vždycky vyzkoušet jiné druhy papíru nebo vývojku. Mimochodem: vliv vývojky na výsledek není u papíru zdaleka tak silný jako u filmů.
Pokud potřebuješ ještě pomoc s rozhodnutím: podívej se třeba na stránky Wolfganga Moerscha, ten má rozsáhlou online galerii, kde najdeš ukázky mnoha papírů, které jsou momentálně na trhu.
christer
Ahoj milé fórum,
před nějakou dobou jsem si pořídil Focomat V35 a teď bych si chtěl zřídit malou
fotolaboratoř. Teď jde o to, nakoupit vhodné materiály. Teoreticky
jsem pochopil vše, co potřebuji, ale když má člověk jen málo zkušeností, v praxi
to pak vypadá úplně jinak. Když jsem se podívala do obchodu FOTOIMPEX, najednou jsem byla
zmatená z toho, jak velký je výběr chemikálií, papíru atd. Jelikož zatím nemám téměř žádné zkušenosti
s vyvoláváním, byla bych vděčná za pár tipů, které chemikálie mám kombinovat s
jakým papírem atd. a co je pro „začátečníka“ nejpraktičtější.
Moc děkuji předem za vaše rady.
S pozdravem
Laura
christer
Dobrý den, Lauro,
Máš opravdu špičkový přístroj! S černobílým modulem?
Moje rada: udělej si to co nejjednodušší a nejlevnější. Alespoň první rok.
Konkrétně to znamená:
- Používej chemikálie, které se dají sehnat kdekoli, žádné (drahé) speciální roztoky.
Jako vývojku bych doporučil Eukobrom, je také levný. Zředěné chemikálie (tj. pracovní roztoky) neskladuj příliš dlouho.
Zastavovací lázeň nepotřebuješ. Stačí opláchnout, pak fixační lázeň vydrží déle. U filmu je to však jiné, protože film se nevyvolává jako zvětšeniny.
U ustalovače naštěstí není výběr tak velký. Vezmi běžný thiosíran amonný.
- Vezmi papír, který je nejlevnější, Fomaspeed Variant. Zda bude zvětšenina ohromně dobrá nebo ne, to zpočátku závisí více na tobě než na papíru (a chemikáliích). Neměj doma příliš mnoho velikostí papíru. Raději udělej méně výtisků, ale ať jsou dobré a minimálně 24x30 cm.
- Dobrý zvětšovací rám je důležitý, ale drahý, i z druhé ruky. Široký okraj (alespoň 2 cm) na snímku vypadá skvěle, bohužel ne všechny maskovací rámy to umožňují nahoře a vlevo. Mnoho rámečků na masky má pouze jeden úhel (vlevo nahoře) 90°, ostatní jsou pokřivené. Proto občas zkontrolujte úhel vpravo dole, stačí k tomu kousek kartonu.
Hodně zábavy a úspěchů!
Laura
Ahoj všichni,
moc děkuji za užitečné odpovědi, všechno jsem v obchodě našel a zjistil jsem, že to naštěstí není
tak drahé, jak jsem si myslel.
Proč by se pro začátek mělo používat spíše PE papír a ne baryt?
Baryt je sice kvalitnější, ale je s ním prostě těžší pracovat?
@Henning:
Myslím, že zpočátku budu chtít zvětšovat hlavně portréty a možná pár krajinářských snímků
. Nejdřív černobílé snímky ve formátu 24x30. Vše ostatní přijde později :)
Jaké jsou výhody a nevýhody tekuté a práškové směsi?
Zvětšovací přístroj má multigrade hlavu.
Laboratorní misky ještě nemám, chtěla jsem objednat všechno najednou.
Pak asi nejdřív ve formátu 24x30.
Určitě se do toho hned pustím, jakmile přijedu domů.
Mnoho pozdravů z Vietnamu,
Laura
HenningH
Ahoj Lauro,
24x30 je už docela dobrý formát. V miskách vystačíš s litrem roztoku.
Baryt se prostě zpracovává o něco náročněji. Trvá to o něco déle a člověk se musí nutit k přesné práci. Když člověk experimentuje a zkouší různé věci, u PE to není taková tragédie, když se náhodou zaplaví příliš krátce nebo se nedodrží přesně časy ve vývojce a ustalovači. Většinou zvětšuji celý film na formát 13x18, přičemž si většinou vyberu několik snímků, které pak zvětším na 18x24, ale správné zpracování na barytu provádím až při další seanci, kdy si vyberu čtyři nebo pět snímků, které pak pečlivě vyvolám.
Můžeš si přiobjednat balení deseti listů barytu; je to opravdu něco zvláštního, co podle mého názoru nejde jen tak „mimochodem“.
Multigrade hlava je opravdu dobrá. Časy zůstávají v podstatě konstantní v celém rozsahu (i při 4 a 5). Můžeš zkusmo vytisknout jeden snímek s 0, 3 a 5 (při stejné době), tím získáš dobrý pocit pro gradace. Světlo Focomatu je velmi měkké; nediv se tedy, pokud budeš muset pro požadovaný výsledek vytisknout na stupni 3 nebo 3,5, i když se v mnoha publikacích uvádí, že skutečný FineArtPrint lze vytisknout pouze na stupni 2...
Prášky mají tu výhodu, že jsou lehčí (nemusíš s sebou vozit litr vody), zabírají méně místa a pokud se jich nedotkneš, vydrží téměř neomezeně dlouho. Musíš je ale nejdřív namíchat; to prší a někdy to i chvíli trvá. U tekutých koncentrátů prostě vezmeš potřebné množství z lahve, doplníš odpovídajícím množstvím vody a můžeš hned začít.
Pozitivní vývojky lze většinou velmi dobře použít několikrát, takže „problém“ s tím, že pro přípravu vývojky potřebujete další láhev, máte u prášků a tekutin.
Mnoho pozdravů do Asie
Henning
christer
Malý tip: Osvětlení DuKa – stačí si pořídit červenou LED žárovku s běžnou paticí E27 nebo E14 za asi 5 eur. Použij co nejméně LED diod, stačí jich 12, nejlépe je nasměruj ke stropu a budeš mít nádherné nepřímé světlo.
dagobert
Dobrý den,
osobně si myslím, že náhrada neutrolu od ADOXu je skvělá, a proto ji také používám.
Co se však týče výběru papíru, musím říct, že i jako „začátečník“ se v tom dá docela dobře zorientovat.
Na základě modulu Multicontrast bych ti tedy doporučil papír od Kentmere, který se mi velmi líbí.
S pozdravem,
Uz Lovis