Timur
Dobrý den,
naléhavě potřebuji nový ustalovač a Tetenal Superfix Plus v 1litrové láhvi je bohužel vyprodaný. Dosud jsem vždy používal Superfix, ale teď uvažuji o přechodu na Rollei RXN Fix Neutral „11/89“ 1 l. Můžete mi tento ustalovač doporučit? Chtěl bych s ním vyvolat filmy Agfa MCP, Ilford HP5+ a Adox/Forte PW14. Nebo existují u Foto-Impexu lepší alternativy, co se týče archivační stability, výtěžnosti atd.? Byl bych velmi vděčný za rychlou odpověď, protože mám několik filmů čekajících na vyvolání.
Mnohokrát děkuji
Timur
-Tobi-
Já osobně používám http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/schwarzweisschemie/stopp-und-fixierbaeder/adolux-adofix-expressfixierer-hohe-konz-1liter.html a jsem s ním velmi spokojený. Zaznamenal jsem s ním nejrůznější filmy.
S pozdravem
Tobias
Andreas_23
Ahoj!
Také používám ustalovač ADOX a jsem s ním velmi spokojený.
S pozdravem,
Andreas
MirkoBoeddecker
Dobrý den,
naléhavě potřebuji nový ustalovač a Tetenal Superfix Plus v 1litrové láhvi je bohužel vyprodaný. Dosud jsem vždy používal Superfix, ale teď uvažuji o přechodu na Rollei RXN Fix Neutral „11/89“ 1 l. Můžete mi tento ustalovač doporučit? Chtěl bych s ním vyvolávat filmy Agfa MCP, Ilford HP5+ a Adox/Forte PW14. Nebo existují u Foto-Impexu lepší alternativy, co se týče archivní stálosti, výtěžnosti atd.? Byl bych velmi vděčný za rychlou odpověď, protože mám několik filmů, které čekají na vyvolání.
Mnohokrát děkuji
Timur
Timure,
RXN je fixační roztok s neutrálním pH.
RXN je obzvláště vhodný pro ty, kteří kladou velký důraz na archivní trvanlivost a chtějí optimalizovat dobu proplachování.
Nutí tě však k použití kyselé přerušovací lázně, což se u některých filmů nedoporučuje.
Jako náhrada za Superfix je proto vhodný jen s určitými omezeními. ADOFIX je v tomto ohledu mnohem vhodnější.
S pozdravem,
Mirko
michael-kielgmxnet
Ahoj Timure,
Mirko už řekl to podstatné: RXN je určený speciálně pro zpracování papíru, zejména u barytových papírů má tu výhodu, že se papírová plsť nenasycuje kyselinou, a tím se zkracuje doba oplachování ve srovnání s kyselým ustalovačem. Jelikož jsi napsal, že pracuješ i s barytovým papírem, bylo by to tedy doporučené. Jelikož se PE papír nenasiakne, je vlastně jedno, co použiješ.
Pro zpracování filmů bych však navíc použil kyselou rychlou fixační lázeň, pak se můžeš obejít bez přerušovací lázně. Jaký fixační prostředek použiješ, je vlastně relativně jedno, myslím, že dnes už v tom nejsou tak velké rozdíly. Zvykl jsem si na Agfa Agefix a jsem s ním spokojený. Pro fotografický papír však používám už jen Rollei RXN.
K RXN by možná existovala ještě jedna alternativa: od Moersch je k dispozici alkalický ustalovač. Jaké má to výhody nebo nevýhody oproti neutrálnímu ustalovači, to však nevím.
Timur
Páni, po dvou až třech letech, co jsem se v temné komoře neukázal (filmy jsem ale vyvolával stále velmi pravidelně), jsem se zase vrátil na fórum a narazil na své staré příspěvky. Děkuji za všechny odpovědi!
Na závěr bych chtěl říct, že jsem byl po celou tu dobu s roztokem RXN při vyvolávání filmů velmi spokojený. Po 2–3 minutách je film vyčištěný a po opláchnutí nemám žádný nepříjemný pocit (metoda Ilford s o něco delšími dobami působení). Výtěžnost je velmi vysoká, většinou roztok vyhazuji po půl roce a 30–40 filmech, abych si byl jistý.
Pro papír, s kterým teď znovu začínám s Adox MCC, budu samozřejmě také používat RXN. Roztok by pak měl vydržet věčně, pokud nemáte tak velký objem, že?
S pozdravem, Timur
P.S.: Můžete mi doporučit nějakou pozitivní vývojku pro Adox MCC? Přikláním se k Adox Neutol NE. Požadovaný tón snímku by měl být neutrální. Poměr cena/výkon také není bez významu, protože budu dělat zvětšeniny až do formátu 100 cm x 150 cm.
piu58
> Poměr cena/výkon také není zanedbatelný, protože budu tisknout zvětšeniny o rozměrech až 100 cm x 150 cm.
?
Vývojka je vždy o řád levnější než papír. Vyplatí se pořídit si tu vývojku, která je pro daný výsledek nejlepší, bez ohledu na to, kolik stojí.
?
Já osobně rád používám NEUTOL, ale záleží to samozřejmě na tvých představách o výsledném snímku.
Sandra
Timur, Moersch ECO 4812 je skvělý. Ten ti vřele doporučuji. Má vysokou výtěžnost, je sytý, vytváří neutrální černou barvu a má nádhernou, jemně odstupňovanou strukturu. Navíc je šetrný k životnímu prostředí (vyčerpaný roztok můžeš bez obav vylít do odpadu). To by byl můj tip :)
Morte
MCC jsem vyzkoušel i v Neutolu NE (stejně jako v Neutolu WA) – a nedosáhl jsem opravdu sytých černých tónů. S Adotolem Konstant to vypadalo a vypadá úplně jinak. Syté černé tóny, nádherný obrazový tón. Proto u této chemie zůstávám. Vždy jsem ji připravoval podle návodu. Adotol Konstant je navíc levný a vydrží dlouho.
Timur
Díky za tipy! Vyzkouším a porovnám Moersch Eco, Adotol Konstant a Calbe N113 (je levnější a shodný s Adotolem). Přijde mi divné, že NEUTOL nevytváří sytou černou barvu. Mám ještě jednu neotevřenou láhev, takže ho taky znovu vyzkouším ; )