Timur
Witam,
pilnie potrzebuję nowego utrwalacza, a Tetenal Superfix Plus w butelce 1 l jest niestety wyprzedany. Do tej pory zawsze używałem Superfixu, ale teraz zastanawiam się nad przejściem na Rollei RXN Fix Neutral „11/89” 1 l. Czy możecie mi polecić ten utrwalacz? Chciałbym go używać do wywoływania filmów Agfa MCP, Ilford HP5+ i Adox/Forte PW14. A może są lepsze alternatywy w Foto-Impex pod względem trwałości archiwalnej, wydajności itp.? Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, bo mam kilka filmów czekających na wywołanie.
Wielkie dzięki
Timur
-Tobi-
Korzystam z serwisu http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/schwarzweisschemie/stopp-und-fixierbaeder/adolux-adofix-expressfixierer-hohe-konz-1liter.html i jestem z niego bardzo zadowolony. Udało mi się dzięki niemu znaleźć najróżniejsze filmy.
Pozdrawiam
Tobias
Andreas_23
Cześć!
Ja też używam utrwalacza ADOX i jestem z niego bardzo zadowolony.
Pozdrawiam,
Andreas
MirkoBoeddecker
Witam,
pilnie potrzebuję nowego utrwalacza, a Tetenal Superfix Plus w butelce 1 l jest niestety wyprzedany. Do tej pory zawsze używałem Superfixu, ale teraz zastanawiam się nad przejściem na Rollei RXN Fix Neutral „11/89” 1 l. Czy możecie mi polecić ten utrwalacz? Chciałbym go używać do wywoływania filmów Agfa MCP, Ilford HP5+ i Adox/Forte PW14. A może są lepsze alternatywy w Foto-Impex pod względem trwałości archiwalnej, wydajności itp... Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź, bo mam kilka filmów czekających na wywołanie.
Bardzo dziękuję
Timur
Timur,
RXN to utrwalacz o neutralnym pH.
RXN jest szczególnie dobry dla osób, które przywiązują dużą wagę do trwałości archiwalnej i chcą zoptymalizować czas płukania.
Wymusza on stosowanie kwaśnej kąpieli zatrzymującej, co nie jest zalecane w przypadku niektórych filmów.
Jako zamiennik Superfix nadaje się więc tylko z pewnymi ograniczeniami. ADOFIX jest tu już bliższy.
Pozdrawiam,
Mirko
michael-kielgmxnet
Cześć Timur,
Mirko już wspomniał o najważniejszych kwestiach: RXN jest przeznaczony specjalnie do obróbki papieru, a zwłaszcza w przypadku papierów barytowych ma tę zaletę, że filc papierowy nie nasiąka kwasem, co skraca czas płukania w porównaniu z kwaśnym utwalaczem. Skoro napisałeś, że pracujesz również z papierem barytowym, to byłoby to godne polecenia. Ponieważ papier PE nie nasiąka, nie ma tu właściwie znaczenia, czego używasz.
Do obróbki filmów użyłbym jednak dodatkowo kwaśnej szybkiej kąpieli utrwalającej, wtedy można zrezygnować z kąpieli zatrzymującej. Jaki utrwalacz używasz, nie ma tak naprawdę większego znaczenia, myślę, że obecnie różnice nie są już tak duże. Przyzwyczaiłem się do Agfa Agefix i jestem z niego zadowolony. Do papieru fotograficznego używam jednak wyłącznie Rollei RXN.
Być może istnieje jeszcze jedna alternatywa dla RXN: firma Moersch oferuje alkaliczny utwalacz. Nie znam jednak zalet ani wad tego rozwiązania w porównaniu z neutralnym utwalaczem.
Timur
O rany, po dwóch-trzech latach przerwy w ciemni (chociaż filmy wywoływałem nadal bardzo regularnie) znów zaglądam na forum i natknąłem się na swoje stare posty. Dziękuję za liczne odpowiedzi!
Na koniec chciałbym dodać, że przez cały ten czas byłem bardzo zadowolony z działania preparatu RXN podczas wywoływania filmów. Po 2-3 minutach film jest wywołany i nie mam złych wrażeń po płukaniu (metoda Ilforda z nieco dłuższym czasem wywołania). Wydajność jest bardzo wysoka, zazwyczaj wyrzucam roztwór po pół roku i 30-40 filmach, aby być „po bezpiecznej stronie”.
Jeśli chodzi o papier, dopiero teraz zaczynam ponownie z Adox MCC, więc oczywiście będę wtedy również używał RXN. Roztwór powinien wtedy wystarczyć na wieki, jeśli nie ma się tak dużej wydajności, prawda?
Pozdrawiam, Timur
P.S.: Czy możecie mi polecić wywoływacz pozytywów do Adox MCC? Skłaniam się ku Adox Neutol NEUTOL. Pożądany ton obrazu powinien być neutralny. Stosunek ceny do jakości też nie jest bez znaczenia, bo będę robił odbitki do 100 cm x 150 cm.
piu58
> Stosunek ceny do jakości też nie jest bez znaczenia, bo zamierzam robić odbitki o wymiarach do 100 cm x 150 cm.
?
Wywoływacz jest zawsze o rząd wielkości tańszy niż papier. Warto wybrać wywoływacz, który daje najlepszy efekt, niezależnie od ceny.
?
Ja chętnie używam NEUTOLU, ale to zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać.
Sandra
Timur, Moersch ECO 4812 jest świetny. Gorąco go polecam. Jest wydajny, intensywny, daje neutralną czerń, zapewnia wspaniałą, zróżnicowaną fakturę, a do tego jest przyjazny dla środowiska (zużyty roztwór roboczy można bez obaw wylewać do zlewu). To moja rada :)
Morte
Opracowałem MCC również w Neutol NE (a także w Neutol WA) – i nie udało mi się uzyskać naprawdę głębokiej czerni. Z Adotol Konstant wyglądało to zupełnie inaczej i nadal tak jest. Gęsta czerń, wspaniała tonacja obrazu. Dlatego pozostaję przy tej chemii. Za każdym razem przygotowywałem roztwory zgodnie z instrukcją. Adotol Konstant jest ponadto niedrogi i wystarcza na długo.
Timur
Dzięki za wskazówki! Wypróbuję i porównam Moersch Eco oraz Adotol Konstant, a także Calbe N113 (jest tańszy i identyczny z Adotolem). Dziwi mnie, że NEUTOL nie daje głębokiej czerni. Mam jeszcze jedną nieotwartą butelkę, więc też go jeszcze raz przetestuję ; )