mabo
Vyzkoušel někdo film Ilford Delta 100 nebo Kodak TMX s vývojkou HRX III? Mám úplně jiné časy, než jsou uvedeny v návodu. Například u Delta 100 je v návodu uvedeno 6,5 minuty při ředění 1+29, ale já se dostávám na cca 13 minut. U TMX je to podobné (v návodu 11 minut, já 20 minut). U starého HRX II se časy z technického listu shodovaly (+- 1 min), proto bych rád věděl, zda jen můj HRX III trvá tak dlouho, tedy zda je možná prostě „vyčerpaný“. V tom případě by však skvělé tvrzení společnosti SPUR ohledně 2leté trvanlivosti bylo neplatné.
mdeutgen
Markusi,
Všiml sis, že Heribert Schain v datovém listu zvýraznil několik řádků žlutě? Tyto hodnoty již otestoval pro HRX III, zatímco řádky bez barevného zvýraznění obsahují časy pro HRX II a slouží nanejvýš jako první orientační údaj. Pokud vím, je to uvedeno i dole v datovém listu.
Martin
Gast
Hm,
ty lhůty se mi zdají dost dlouhé.
Jaká je vlastně barva té vývojky?
Obrátil bych se přímo na pana Schaina, vždycky je velmi vstřícný.
SPUR
Ahoj členové fóra,
Pro model Delta 100 jsme mezitím otestovali HRX-3 následovně:
Ředění: 1 + 19, tedy ne standardní ředění 1 + 29
Doba vyvolávání: 7 minut
Příliš dlouhá doba vyvolávání u TMX však naznačuje, že nebyly dodrženy naše tipy ohledně skladovatelnosti uvedené v novém datovém listu. Jelikož zde z jakýchkoli důvodů nemohu datový list nahrát, přikládám tipy ohledně skladovatelnosti.
Tipy k trvanlivosti:
HRX-3 má v neotevřené originální lahvi trvanlivost minimálně 2 roky. Podmínkou je skladování v chladu, nejlépe v ledničce.
Aby se plně využila trvanlivost HRX-3, měl by být vývojka po otevření originální lahve přelita co nejvíce po okraj do čistých (hnědých) skleněných lahví a skladována v ledničce. K tomuto účelu je třeba pořídit několik skleněných lahví různých objemů (např. 150 ml, 100 ml a 50 ml), které lze po vyčištění opakovaně používat ke stejnému účelu. Pokud nejsou skleněné lahve naplněny až po okraj, je třeba navíc použít ochranný plyn.
Použití ochranného plynu však nemá velký smysl, pokud necháte otevřenou vývojku v původní láhvi, protože ta je vyrobena z plastu, který není plynotěsný, takže ochranný plyn bude po určité době opět vytlačen vzduchem.
Při dodržení výše uvedených tipů je i po otevření vývojky zaručena minimální trvanlivost 2 roky!
S pozdravem všem
Heribert Schain
michael-kielgmxnet
U mě se HRX III po dobrém roce pokazil. Jakmile se vývojka začne zbarvovat do žluta, je s ní konec. Naposledy se mi podařilo vyvolat ještě Tmax 400, ale s úbytkem hustoty ve stínech. Předtím jsem však při dodržení doby uvedené pro Tmax vždy dosahoval bezchybných výsledků, a to i s jinými filmy (např. APX 100).
Gast
Vidíš,
už ti pomohli ;-)
mabo
Děkuji za pomoc!
Můj HRX III je asi rok starý a už má výrazný žlutý nádech. Jak jsem vyrozuměl z odpovědí, není tedy již použitelný.
Objednám si nový HRX III a budu se řídit radami pana Schaina ohledně skladovatelnosti.
S pozdravem
Markus